Skip to main content
news

20 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

СТАРТ НА КАМПАНИЯТА „ДА ИГРАЕМ И РАСТЕМ ЗАЕДНО“ ВЪВ ВРЪЗКА С ЕВРОПЕЙСКАТА БАСКЕТБОЛНА СЕДМИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС 2018 по време на пресконференцията на 20 ноември (вторник) от 12.30 ч. в Пресклуб България (Национален стадион „Васил Левски“).

България стреля към звездите в Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2018! „Да играем и растем заедно“ е посланието на кампанията през 2018

Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига стартират за четиринадесета поредна година Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс в периода от 24 ноември до 2 декември 2018г.

ДА ИГРАЕМ И РАСТЕМ ЗАЕДНО“. С подкрепата на ФИБА Европа и програмата „Един отбор“ на Европейската баскетболна лига близо 19 000 играчи от България и Европа ще вземат участие в 250 местни и национални събития по време на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс ‘2018.

Посланието на кампанията тази година е „ДА РАСТЕМ И ИГРАЕМ ЗАЕДНО“ и седмицата е посветена на важността атлетите да започнат да играят баскетбол в ранна възраст и да получат подкрепа да продължат да играят, както като юноши, така и като възрастни. От особено значение е популяризирането и поощряването на Мини-баскетбола за участници под 14 години и 3 на 3 баскетбол за смесени отбори от шестима играчи със и без интелектуални затруднения.

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ. В рамките на Европейската баскетболна седмица Спешъл Олимпикс България, съвместно с Ресурсен център София град, организира баскетболен турнир, който ще се проведе на 1 декември (събота) 2018г от 10.00 до 12.00 часа в тренировъчната спортна зала по баскетбол на Националната спортна академия “Васил Левски”. В събитието ще се включат като доброволци студенти от катедра Баскетбол и Адаптирана физическа активност.

През 2017 Спешъл Олимпкс България със свои партньори инициира НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ПРАВА НА ДЕТЕТО В СПОРТА“ и предложи на спортната общност Съвместна декларация за защита на правата на децата. Нашата цел е чрез инициативата да насърчим дебата между публичните власти, спортните федерации, спортните клубове, доставчиците на спортни услуги, училищата, общините и контролните органи за предизвикателствата и добрите практики за гарантиране на правата на децата в областта на спорта. В рамките на Европейската баскетболна седмица ще се обърнем към баскетболните клубове да се присъединят към Съвместната декларация за защита на правата на децата.

ФИБА ЕВРОПА И ЕВРОЛИГАТА ПО БАСКЕТБОЛ ПАРТНИРАТ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС ЗА #EBW2018 Фокусът на Европейската баскетболна седмица ‘2018  „ДА ИГРАЕМ И РАСТЕМ ЗАЕДНО“ е от значение не само за Спешъл Олимпикс, но и за развитието на баскетбола като спорт в Европа.

Камил Новак, изпълнителен директор на ФИБА Европа: „ФИБА Европа има честта отново да подкрепи Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс. Развълнувани сме от темата на кампанията тази година – „ДА ИГРАЕМ И РАСТЕМ ЗАЕДНО“. Тя съвпада напълно със стремежът на ФИБА да привлече по-млади играчи чрез Мини баскетбол и 3 на 3 баскетбол. Заедно със Спешъл Олимпикс превръщаме баскетбола в наистина приобщаващ спорт, в който всеки е добре дошъл на игрището!“

Джорди Бартомеу, президент на Европейската баскетболна лига: „Гордеем се, че отново партнираме на Спешъл Олимпикс в кампанията за приобщаване чрез Европейската баскетболна седмица и всички наши 40 отбора, които участват в игрите „Един отбор“. Темата на кампанията тази година „ДА ИГРАЕМ И РАСТЕМ ЗАЕДНО“ подчертава силата на приобщаването от детска до зряла възраст, изпращайки послание, което ние напълно подкрепяме и осъществяваме чрез програмата „Един отбор“.“

ЕВРОПЕЙСКА БАСКЕТБОЛНА СЕДМИЦАСтартирала през 2004 с подкрепата на ФИБА Европа, Европейската баскетболна седмица е годишно събитие, в което участват хиляди атлети със и без интелектуални затруднения в цяла Европа в името на ПРИОБЩАВАНЕТО. Турнирите, които се организират по време на Европейската баскетболна седмица са: Обединен баскетбол3 на 3 баскетболМини баскетбол и Женски баскетбол.

Подкрепен от близо 3 200 треньори, баскетболът е един от най-популярните спортове в Спешъл Олимпикс в региона Европа Евразия с над 58 500 регистрирани атлети, както мъже, така и жени.

На снимката: инж. Храбър Натов – Председател на Спешъл Олимпикс България, Виктор Христов – представител на атлетите на Спешъл Олимпикс, Лили Борисова – Генерален мениджър на Националната баскетболна лига, д-р Христо Христозов – национален директор на Спешъл Олимпикс България, Светла Гавазова – координатор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и Емил Иванов – спортен администратор на Спешъл Олимпикс България

За допълнителна информация:
тел. 02 98 666 91
д-р Христо Христозов – Национален директор, тел.  0887 991 663
Диана Банчева – Програмен координатор, тел.  0885 321 361 diana@sreda.net

ел. поща: sobg@prosport-bg.net www.sobg.prosport-bg.net и www.specialolympics.org

Close Menu