Skip to main content
Berlin2023news

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023. 30 ДНИ ДО ОТКРИВАНЕТО

В Деня на спорта, 17 май, отбелязваме обратното броене до началото на най-голямото спортно приобщаващо събитие и кампанията #НепобедимиЗаедно (#UnbeatableTogether). Спешъл Олимпикс България участва с най-многочислената делегация в историята на програмата.

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

В рамките на игрите за пръв път ще бъде проведен Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания. Форумът ще се проведе на 17-18 юни 2023 в Търговския център в Берлин.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени).        

В делегацията са включени 16 треньора, ръководителят и заместник ръководителят на делегацията и лекар.

Подготовката на българската делегация за Свeтовните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 е с подкрепата на Министерство на младежта и спорта.

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска толица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

ДЕЛЕГАЦИЯ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ
В СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023
                                                                                                                                        

ОТБОР ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА:

 • София Йорданова, 16 г., Спешъл Олимпикс Разград
 • Мирослава Петрова, 41 г., Спешъл Олимпикс Сандански
 • Станислав Иванов, 19 г., Спешъл Олимпикс Добрич
 • Стелиян Гюзелев, 17 г., Спешъл Олимпикс Свиленград

Отборът по лека атлетика е млад. Атлетите тренират активно по места и вярвам, че ще се представим достойно. Най-важното е да бъдат спокойни и да усетят любовта, с която работим. Участието в това глобално състезание вече е успех. А да сме заедно прави всички щастливи“, споделя националния треньор по лека атлетика Димитрия Халилямова.

ОТБОР ПО БАДМИНТОН:

 • Тянка Георгиева, 45 г.,Спешъл Олимпикс Стара Загора
 • Стоян Георгиев, 22 г.Спешъл Олимпикс Стара Загора

„Подготовката и участието в Свтовните летни игри на Спешъл Олимпикс дава възможност на атлетите да развият нови умения и да подобрят цялостното си благосъстояние. Фокусът е върху индивидуалния напредък и постигането на лични цели, а не само върху резултатите от състезанието. Целта е да се осигури трансформиращо изживяване, което дава възможност на хората с интелектуални затруднения да покажат своите уникални способности“, споделя нацоналния треньор по бадминтон Иоанна Карапетридоу.

ОТБОР ПО БОЧЕ:

 • Антония Димитрова, 17 г., Спешъл Олимпикс Бургас
 • Николай Пейчовски, 17 г., Спешъл Олимпикс Плевен

„С активна подготовка моделираме отбор, който на Световните игри в Берлин да бъде горд от своето представяне. Участието на атлетите ще донесе по-голямо признание и социално приобщаване на хората с интелектуални затруднения в България. Очаквам един вълнуващ, международен, цветен фестивал на спорта, на който ще се срещнат, за да премерят сили в едни страхотни състезания, спортисти с интелектуални затруднения от цял свят. Очаквам да имаме много богати и силни впечатления,  които да успеем да пренесем тук и споделяйки ги, да направим съпричастни с тях,  нашите близки и приятели“,  подчертава Марина Бекярова национален треньор по боче.

ОТБОР ПО БАСКЕТБОЛ:

Атлетите:

 • Камен Тодоринчев, 20 г., Спешъл Олимпикс София
 • Никола Тагарев, 17 г., Спешъл Олимпикс София
 • Нина Ал Рифаи, 37 г., Спешъл Олимпикс София
 • Йордан Димов, 25 г., Спешъл Олимпикс София
 • Лъчезар Стоянов, 21 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Иван Драгански, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив

Партньорите:

 • Дарина Чимева, 21 г., Спешъл Олимпикс София
 • Виктор Фам, 22 г., Спешъл Олимпикс София
 • Божидар Динев, 23 г., Спешъл Олимпикс София
 • Даниел Милчев, 23 г., Спешъл Олимпикс София

„За нашият млад отбор това е първо участие в такъв мащабен форум, в който освен срещите, които ни очакват срещу много подготвени отбори, трябва да се адаптираме и към големия престой в Берлин. За първи път атлетите ще бъдат толкова дълго време далеч от своите семейства, но мисля, че отличните взаимоотношения и приятелската атмосфера в отбора, както и невероятната обстановка, която ни очаква в Берлин, ще улеснят адаптацията на играчите. Те ще бъдат със своето второ семейство в Берлин, което вярваме, че ще ги накара да се чувстват щастливи, да успеят да усетят невероятния дух и атмосфера на форум от такъв мащаб, както и да се мотивират да представят себе си по най-добрия и достоен начин на терена“, споделя проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол.

„Много сме развълнувани от участието ни на Световните летни игри през тази година. Подготвяме се добре, всички сме здрави, усмихнати и готови за нови приключения! Вярваме, че ще успеем да надградим показаното до момента, да намерим нови приятели, да се забавляваме и да представим България достойно“, споделя Иван Иванов, треньор на отбора по баскетбол.

ОТБОР ПО СИЛОВ ТРИБОЙ:

 • Валери Маринов, 45 г., Спешъл Олимпикс Благоевград
 • Костадин Велков, 18 г., Спешъл Олимпикс Смолян

Национален треньор по силов трибой: д-р Ивелина Кирилова

ОТБОР ПО КОННА ЕЗДА:

 • Илиана Цветанова, 29 г., Спешъл Олимпикс София
 • Цветелина Георгиева, 29 г., Спешъл Олимпикс София
 • Виктор Христов, 41 г., Спешъл Олимпикс София
 • Велико Великов, 23 г., Спешъл Олимпикс Варна

Национален треньор по конна езда за Световните летни игри в Берлин‘2023: Калояна Борисова

„Отборът по конен спорт с нетърпение очаква събитието и е готов да защити позициите от предходните три игри, в които е взел участие. Очакванията са, да се завоюват от пет до десет медала. Най – голямото предизвикателство за нашите атлети е да се сработят със своите партньори – КОНЕТЕ, с които вземат участие за първи път. Те трябва да проявят не само своите умения по езда, но смелост и желание за победа“, подчертава Люба Аргилашка, национален треньор по конна езда на Спешъл Олимпикс България и управител на конна база „Ниеса“.

ОТБОР ПО ПЛУВАНЕ:

 • Ана Василева, 21 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Биляна Илиева, 45 г., Спешъл Олимпикс Баня
 • Емил Кондев, 18 г., Спешъл Олимпикс Пазарджик
 • Ивелин Граматиков, 20 г., Спешъл Олимпикс Габрово

„В плуването предизвикателството е взискателна многолика задача да преодолеем собствените си съмнения – мога ли? ще победя ли? страх ли ме е от светлината на прожекторите, от конкурентите или от нещо друго?“ Когато с група съмишленици (спортния отбор) преминем през състезанието по плуване, екип сме, вълнуваме се, поддържаме се, заедно празнуваме победите и тъгуваме от загубите, ние сме постигнали  целта си и сме успешни в опита си“, споделя проф. Боряна Туманова, национален треньор по плуване.

ОТБОР ПО ТЕНИС:

 • Лиляна Аврейска, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Димитър Тенчев, 23 г., Спешъл Олимпикс София

„Развитието на тенис за хората с интелектуални затруднения е голямо постижение. Тенисът е високо техничен спорт. Самото участие на атлетите на такъв форум е голям успех. Лиляна ще участва за втори път в Световни летни игри. Подобно участие променя обществените нагласи и предпоставя по-добро приобщаване на хората със специални потребности“, подчерта националния треньор по тенис Михаил Михайлов.

ОТБОР ПО ХОКЕЙ НА ТРЕВА:

 • Ангел Хилендаров, 18 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Гюлезар Ташева, 18 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Дина Кехайова, 16 г., Спешъл Олимпикс Асеновград
 • Тодор Русков, 19 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Кристин Тихолова, 15 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Мариян Баташки, 17 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Радослав Балкански, 15 г., Спешъл Олимпикс Асеновград
 • Румен Балкански, 17 г., Спешъл Олимпикс Асеновград
 • Християна Стефанова, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив
 • Тихомир Иванов, 19 г., Спешъл Олимпикс Пловдив

„Най-голямото предизвикателство пред отбора вече е преодоляно. Създадохме отбор с различни по възраст, пол и умения атлети. Българският отбор по хокей на трева е един от шестте, които ще участват в демонстрационно състезание по време на игрите. Тренираме активно и се готвим да представим достойно България, да спечелим Златото. Не сме тръгнали на екскурзия“, споделя Димитър Георгиев, национален треньор по хокей на трева. Треньори на отбора са и Георги Ангелов и Виктория Рудолф-Карашева

Ръководител на делегацията: д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България

Заместник ръководител на делегацията: доц. Стефка Джобова, спортен директор на Спешъл Олимпикс България

Лекар на делегацията: д-р Атанас Учкунов

ОТКРИВАНЕ НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ В БЕРЛИН‘2023

Церемонията по откриването на 17 юни 2023 е първият наелектризиращ момент на всяко голямо спортно събитие. Откриването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин; 2023 се очаква да бъде грандиозно шоу с участието на известни артисти, официалните церемонии за олимпийските игри като запалването на Огъня на надеждата и уникалната проява на приобщаване – Парадът на атлетите. Откриването ще бъде на Олимпийски стадион, Берлин (Olympiapark Berlin, Friedrich-Friesen-Allee, 14053 Berlin, District Charlottenburg-Wilmersdorf).

За контакт с медиите: Диана Банчева, програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, diana@sreda.net, 0885 321 361.

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА             WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИЙНА АКРЕДИТАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ              WWW.BERLIN2023.ORG/EN/MEDIA

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ          WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023                  WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu