Skip to main content
news

Международна конференция “ПРАВАТА НА ДЕЦАТА В СПОРТА” – 10 декември 2020

Международната конференция „ОВЛАСТЯВАНЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ ЧРЕЗ СПОРТ – ПРАВАТА НА ДЕЦАТА В СПОРТА“ се организира от Спешъл Олимпикс България, фондация „Про Спорт“, Дружество Европейско право и Специална Олимпиада Сърбия на 10 декември 2020г. от 11.00 до 17.00 часа в платформата BlueJeans.

Конференцията е в рамките на проект „Овластяване на младите хора чрез спорт,“ финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз. Партньори са Спешъл Олимпикс България, Спешъл Олимпикс Босна и Херцеговина, Спешъл Олимпикс Сърбия, Университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен, Център Янеца Левча – Любляна, Асоциация за човешки права и социално приобщаване (Босна и Херцеговина), Тракийска асоциация за спорт сред природата (Турция), Спешъл Олимпикс Словакия, „To Ergastiri” – Гърция.

Цел на конференцията е да предостави форум за дискусия за предизвикателствата и добрите практики за развитието на спорта като инструмент за овластяване и социално приобщаване, включително за насърчаване на доброволчеството и за гарантиране на правата на децата в областта на спорта.

Ще се радваме да вземете участие в конференцията. За да получите персонифициран линк за участие, моля, регистрирайте се на: https://proactive.bg/sobg-conf2020/.

До 14 часа на 09 декември 2020 г очакваме Вашите заявки за участие и мотивирани предложения за номинации за годишните награди ПроСпорт‘2020, както и при интерес предложения за презентации на ел. поща: diana@sreda.net .

През 2017 г. Спешъл Олимпикс България даде старт на НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ПРАВАТА НА ДЕТЕТО В СПОРТА“. Вдъхновени от подписаната на 08 ноември 2017 в Брюксел Съвместна декларация за защита на правата на децата в спорта между Европейските социални партньори в спортния сектор – UNI EUROPE, World Players Association (Световната асоциация на състезателите) и EASE (Европейска асоциация на работодателите в областта на спорта), инициативата на УНИЦЕФ за защита на децата от насилие в спорта, Консенсуса на МОК за превенция на злоупотребата и тормоза (в неинцидентното насилие) в спорта и Консенсуса на Международния олимпийски комитет за развитието на младите спортисти, Спешъл Олимпикс България, Българската федерация по тенис и Българският съюз за физическа култура и спорт подписаха Съвместна декларация за защита на правата на децата, която е отворена за подписване от всички български спортни федерации с цел да се насърчи дебата между публичните власти, спортните федерации, спортните клубове, доставчиците на спортни услуги, училищата, общините и контролните органи за предизвикателствата и добрите практики за гарантиране на правата на децата в областта на спорта.

В рамките на конференцията ще се проведе официална церемония, на която ще бъдат връчени годишните награди „ПроСпорт‘2020“ за развитие на доброволчеството в спорта и на социалната мисия на спорта.

Вашето съпричастие е ключово за развитието на организирано спортно движение на хората с интелектуални затруднения в България, за създаването на позитивни обществени нагласи, благоприятстващи пълноценна социална реализация на тези наши сънародници, както и за утвърждаване на социалната мисия на българския спорт.

Програма

11.00 – 11.30 ОТКРИВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

инж. Храбър Натов, Председател на Спешъл Олимпикс България

Виктор Христов, Представител на атлетите на Спешъл Олимпикс България

Марияна Николова, Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика (TBC)

Красен Кралев, Министър на младежта и спорта

Н. пр. д-р Джейн Муита, Представител на УНИЦЕФ за България

Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община

д-р Елеонора Лилова, Председател на Държавна агенция за закрила на детето

проф. Николай Изов, Ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“

Александър Станоевич, национален директор на Спешъл Олимпикс Сърбия

 

11.30 – 12.15 ВРЪЧВАНЕ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ПРО СПОРТ

 

12.15 – 13.00 ПАУЗА
13.00 – 14.15 Първи панел „ПРАВНА РАМКА НА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА В СПОРТА“

 

Марта Джо, зам. председател „Операции“, Спешъл Олимпикс Европа и Евразия

Политики на МОН, Благовеста Борчева, старши експерт

Овластяване на младите хора с интелектуални затруднения чрез спорт, Александър Станоевич, Спешъл Олимпикс Сърбия

Правата на децата в спорта, д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс Българи,

Съвместна декларация за защита на правата на децата в спорта

 

ДИСКУСИЯ
14.15 -15.30 Втори панел „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ГАРАНТИРАНЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА В СПОРТА“

 

Спортът и правото на участие, Диана Банчева, програмен координатор в Спешъл Олимпикс България

Възможности за упражняване на правото на спорт, доц. Стефка Джобова,

 

15.30 -16.45 Трети панел „СПОРТЪТ КАТО ИНСТРУМЕНТ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ“

Децата – спортисти и доброволци, Росица Димитрова, ДГ „Патиланско царство“ – Стара Загора

Предизвикателства пред провеждането на спортни дейности по време на епидемиологични ограничения, Марина Бекярова, ЦСОП „д-р Петър Берон“ – Добрич

„Да играем заедно“, Марияна Георгиева, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас

Спортът като инструмент за социална интеграция, Петър Крумов, председател на УС на ФК „Конкордия“

Аутизъм и спорт, д-р Силвия Илиева – Синигерова, Национална спортна академия

Развиване на баскетболните умения на Спешъл Олимпикс атлети в условията на COVID-19, доц. Мариана Борукова, Национална спортна академия „Васил Левски“

Европейска футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2020, Диана Банчева, програмен координатор в Спешъл Олимпикс България

ДИСКУСИЯ
16.45–17.00 ЗАКРИВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА
Close Menu