Skip to main content
EBWnews

В Нова Загора проведоха две събития в рамките на Европейска баскетболна седмица

В Нова Загора проведоха две събития в рамките на Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022.  

На 28 ноември 2022 във физкултурния салон на Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Нова Загора се проведе баскетболен турнир 3х3 между обединени отбори на ученици от гимназията и от ЦСОП “Акад.Тодор Самодумов”.  

На 1 декември 2022 в училищния двор се проведе оценка на индивидуални умения на 9 ученици от ЦСОП “Акад. Тодор Самодумов”. Те показаха уменията си за стрелба от позиция, дрибъл и стрелба в цел по правилата на Спешъл Олимпикс. 

Треньори на отборите са Виолета Георгиева и Златомир Господинов. Подготовката и провеждането на събитията бе подкрепено от доброволците Д. Николова, Дояна Ванчева, Любка Асенова, Янко Йорданов и Сашо Рамзи. 

Събитията се организират в рамките на кампанията за Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения. 

Кампанията се подкрепя отново от Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига. Целта e да бъде разширен достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола.  

 

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарасна от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа. 

Close Menu