Skip to main content
EBWnews

СУ “Димитър Матевски” – Пловдив проведе баскетболен турнир

На 30.11.2022 в Средно училище “Димитър Матевски” – гр. Пловдив се проведе баскетболен турнир. В него участваха 12 ученика на възраст 9-13 години. В училищния турнир бяха сформирани четири отбора от ученици със специални образователни потребности (8 на брой) и техните съученици – съотборници (4 на брой). Отборите играха едни срещу други, като победителите от всеки двубой се изправиха отново едни срещу други. Учениците изключително много се забавляваха и се сближиха. Играта показа, че всички деца могат много добре да си сътрудничат и помагат. Децата получиха грамота за участието. Техни треньори са Венко Цинцаров и Василка Стаматов. 

Събитията се организират в рамките на кампанията за Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения. 

Кампанията се подкрепя отново от Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига. Целта e да бъде разширен достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола. 

Close Menu