Skip to main content
EBWnews

Урок по толерантност в СУ “Св. Софроний Врачански” – гр. Пловдив за #EBW2022

На 29 ноември 2022 в СУ “Св. Софроний Врачански” – гр. Пловдив се проведе баскетболен турнир.

В него участваха 24 ученика на възраст 8 – 17 години. От тях 16 със специални образователни потребности.

Бяха формирани 8 отбора от ученици със специални образователни потребности и техни съученици- партньори. Отборите играха всеки срещу всеки, като победителите от всеки двубой се изправиха един срещу друг.

Всички деца получиха грамота за участие и медал. Баскетболният турнир се превърна в празник, тъй като всички ученици се забавляваха, играейки рамо до рамо.

Инициативата показа още веднъж, че децата със СОП и техните съученици могат да си взаимодействат много добре в различни условия. Двубоите бяха и урок по толерантност за всички в училище.

Техни треньори бяха Димитър Петков, Иванка Бечева, Величка Алексиева, Тина Димитрова и доброволеца Минко Арабаджиев. 

Турнирът се организира в рамките на кампанията за Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения. 

Кампанията се подкрепя отново от Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига. Целта e да бъде разширен достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола.  

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарасна от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа. 

Close Menu