Skip to main content
EBWnewsПрограма "Баскетбол"

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКА БАСКЕТБОЛНА СЕДМИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2022 С НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР

Спешъл Олимпикс България с подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и в партньорство с Българска федерация по баскетбол и Национална баскетболна лига организира Национален баскетболен турнир на 26 ноември 2022 (събота) в баскетболната зала на Национална спортн академия „Васил Левски“, гр. София, от 10.00 до 12.00 ч.

В турнира участват обединени отбори на атлети с интелектуални затруднения и партньори – студенти от катедри “Баскетбол” и “Адаптирана физическа активност” на НСА. В турнира ще се включат и специалните баскетболисти на Тина Димитрова от Пловдив и отбор от Професионалната гимназия по транспорт в София.

По време на събитието ще се играят мачове 3х3 баскетбол и ще бъде проведена оценка на индивидуални умения по баскетбол.

„Оценката на индивидуални умения е лесен и ефективен начин да бъдат приобщени и тези атлети, чиито способности не позволяват да участват в отборната игра. Особеното при отборите е това, че те са обединени, т.е. в тях участват атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения“, разясни проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и преподавател в НСА „Васил Левски“.

Националната баскетболна лига за поредна година подкрепя каузата за толерантност, равноправие и приобщаване чрез спорт на Спешъл Олимпикс по време на Европейската баскетболна седмица’2022. В рамките на кампанията играчите от клубовете в лигата ще излязат на мачовете в началото на декември с вдигнат хаштаг “Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България”. Националът Чавдар Костов е посланик на добра вола на Спешъл Олимпикс България.

„Подготвили сме и други изненади за турнира“, сподели Сандра Велчева-Хънт, мениджър на Националната баскетболна лига.

Г-н Филип Виденов, изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол, ще поздрави участниците на турнира.

Турнирът е част от кампанията за Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. Нашата обща цел e да разширим достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола.

В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

ПРОГРАМА ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

            Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2017 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и лично на нейния ректор проф. Николай Изов бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ обединеният отбор отбеляза звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022. Завърна се със златни медали от първия по рода си Европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, проведен в Италия през октомври 2022 г.

Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, подкрепата на г-н Георги Глушков и г-жа Сара Велкова Хънт, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

Лице за контакт: Диана Банчева, diana@sreda.net, 0885 321 361.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни по света. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения.

За повече информация: www.SpecialOlympics.org.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата на Спешъл Олимпикс в България стартира през 1994 г. и оттогава организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността. Работейки с широк кръг от партньори – държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци – Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения.

За повече информация: http://prosport-bg.net; www.fan.bg; FB/SObulgaria.

 

Описание на снимките:

  1. Обединеният отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България по време на мач от турнира  Спешъл Олимпикс Европа/Евразия в Сансеполкро, Италия, 15-16 октомври 2022
  2. Обединеният отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България след мач от турнира  Спешъл Олимпикс Европа/Евразия в Сансеполкро, Италия, 15-16 октомври 2022
Close Menu