Skip to main content
EBWnewsПрограма "Баскетбол"

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКА БАСКЕТБОЛНА СЕДМИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2022 С НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР

Спешъл Олимпикс България с подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и в партньорство с Българска федерация по баскетбол и Национална баскетболна лига организира Национален баскетболен турнир на 26 ноември 2022 (събота) в баскетболната зала на Национална спортн академия „Васил Левски“, гр. София, от 10.00 до 12.00 ч.

Турнирът бе открит от спортния директор на Спешъл Олимпикс България доц. Стефка Джобова, националният треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България проф Мариана Борукова, националният треньор по силов трибой на Спешъл Олимпикс България гл. асистент Ивелина Кирилова, проф. Даниела Дашева от НСА “Васил Левски”, изпълнителният директор на Българска федерация по баскетбол Филип Виденов, който е и първия посланик за баскетбол на Спешъл Олимпикс в България от 2015 г.

В турнира участваха обединени отбори на атлети с интелектуални затруднения и партньори – студенти от катедри “Баскетбол” и “Адаптирана физическа активност” на НСА. В турнира се включиха и специалните баскетболисти на Тина Димитрова от Пловдив и отбор от Професионалната гимназия по транспорт в София.

По време на събитието се играха мачове 3х3 баскетбол и се проведе оценка на индивидуални умения по баскетбол.

„Оценката на индивидуални умения е лесен и ефективен начин да бъдат приобщени и тези атлети, чиито способности не позволяват да участват в отборната игра. Особеното при отборите е това, че те са обединени, т.е. в тях участват атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения“, разясни проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и преподавател в НСА „Васил Левски“.

Националната баскетболна лига за поредна година подкрепя каузата за толерантност, равноправие и приобщаване чрез спорт на Спешъл Олимпикс по време на Европейската баскетболна седмица’2022. В рамките на кампанията играчите от клубовете в лигата ще излязат на мачовете в началото на декември с вдигнат хаштаг “Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България”. Националът Чавдар Костов е посланик на добра вола на Спешъл Олимпикс България. Той отправи вдъхновяващо видео за подкрепа на кампанията: https://www.facebook.com/sobulgaria/videos/1276911499543860.

Турнирът е част от кампанията за Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. Нашата обща цел e да разширим достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола.

В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

ПРОГРАМА ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

            Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2017 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и лично на нейния ректор проф. Николай Изов бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ обединеният отбор отбеляза звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022. Завърна се със златни медали от първия по рода си Европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, проведен в Италия през октомври 2022 г.

Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, подкрепата на г-н Георги Глушков и г-жа Сара Велкова Хънт, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

Лице за контакт: Диана Банчева, diana@sreda.net, 0885 321 361.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни по света. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения.

За повече информация: www.SpecialOlympics.org.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата на Спешъл Олимпикс в България стартира през 1994 г. и оттогава организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността. Работейки с широк кръг от партньори – държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци – Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения.

За повече информация: http://prosport-bg.net; www.fan.bg; FB/SObulgaria.

СНИМКИ: Българска федерация по баскетбол

Close Menu