Skip to main content
EFWnews

Начало на 24та Европейска футболна седмица на Спешъл Олимпикс

25 май 2024, София: Днес, на Световния ден на футбола, обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН, стартира 24-та Европейска футболна седмица на Спешъл Олимпикс. В периода 25 май – 2 юни, в партньорство с UEFA, EFDN, iCoachKids и националните футболни федерации се планират над 350 събития, в които ще участват близо 35 хиляди атлети с интелектуални затруднения. #EFW2024 е посветена на Футболa за всички (Football For All).

В България инициативата се провежда в партньорство на Български футболен съюз и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Министерство на образованието и науката.

В рамките на националната кампания в периода 25 май – 2 юни 2024 ще бъдат организирани промоционални спортни празници ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО! по футбол и народна топка с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения от Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата от Пазарджишка, Сливенска, Старозагорска, Плевенска, Ловешка, Бургаска, Ямболска, Варненска, Добричка, Русенска, Силистренска, Разградска, Великотърновска, Габровска, Пловдивска, Смоленска, Хасковска, Кърджалийска, Търговищка, Шуменска, Благоевградска, Видинска и Софийска области.

Целта е да бъдат насърчени Центровете за специална образователна подкрепа, Регионалните центрове заедно с техни партньори и общообразователните училища да предложат нови възможности за децата с и без интелектуални затруднения да играят заедно национално популярните игри футбол и народна топка.

Министерство на младежта и спорта

„Поздравявам спортистите на Спешъл Олимпикс за тяхната непримиримост и борбеност по пътя към спортните постижения. Те са източник на въхновение и пример, който всички трябва да следват. Благодаря на треньорите и семействата на атлетите за подкрепата, която им оказват, защото тя е безценна. Пожелавам успех на участниците в кампанията. На добър час“, поздравителен адрес от Министъра на младежта и спорта, Георги Глушков.

 

Българският футбол в подкрепа на Европейската футболна седмица‘2024

В рамките на програмата „Хайде да ритаме!“, през 2024 г. Български футболен съюз подкрепя Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс.

Мачовете от кръговете на Първа професионална футболна лига ще бъдат посветени на Европейската футболна седмица и мисията на Спешъл Олимпикс България. Това са мачовете, които ще се играят на 25 май 2024 между Ботев Враца – Берое, Хебър – Етър, Локомотив София – Пирин Благоевград, на 26 май – мачовете между Левски – Лудогорец, Черно море – Крумовград, Локомотив Пловдив – ЦСКА София, както и мачовете на 27 май между Ботев Пловдив – Арда, Славия – ЦСКА 1948.

Български футболен съюз е сред първите спортни организации, които подкрепиха Декларацията за достъп до спорт, инициирана от Спешъл Олимпикс България през 2005 г. В рамките на Европейската футболна седмица се очаква местни футболни клубове да отворят врати за тренировки и демонстрации за деца и младежи със и без интелектуални затруднения, както и да подкрепят Декларацията за достъп до спорт.

 

Световен ден на футбола на ООН

25 май е обявен за Световен ден на футбола с Резолюция на Общото събрание на ООН. На този ден през 2024 г. се навършват 100 години от първия международен футболен турнир. Това се случва по време на летните Олимпийски игри, проведени в Париж през 1924 г. ООН призовава да се разпространяват ползите от Футбола за всички, включително чрез образователни и промоционални дейности.

„С United ние всички израстнахме Заедно, всички искахме да спечелим най-голямата футболна купа. Ние го направихме Заедно“, Дейвид Бекъм, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

„Футболът обединява всички. Искам всяко момиче да има възможността да бъде своя най-решителен, завършен и радостен образ“, Марта Виейра да Силва, Посланик на добра воля на ООН за жените и момичетата в спорта.

 

През 2023 година по време на Европейската футболна седмица бяха организирани 75 спортни събития, като в тях участие взеха 1 200 ученици със и без интелектуални затруднения. Изпращаме кратка презентация с постиженията и снимки от проведените инициативи в страната.

 

Мисията на Спешъл Олимпикс е да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

За повече информация:

www.sobg.prosport-bg.net

www.fan.bg

FB/SOBulgaria

 

За контакт с медиите:

Диана Банчева – Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България
тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

 

Close Menu