Skip to main content
news

ЕВРОПЕЙСКА БАСКЕТБОЛНА СЕДМИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2015

ЕВРОПЕЙСКА БАСКЕТБОЛНА СЕДМИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2015

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ: „ВЪРЖИ СИ ВРЪЗКИ – СПОДЕЛИ УСЕЩАНЕТО – СТАНИ FAN.BG!“

КЛЮЧОВИ ПОСЛАНИЯ НА КАМПАНИЯТА: РАЗЛИЧИЯ, ВРЪЗКИ, СПОДЕЛЯНЕ

София, 26 ноември 2016

Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига и ФИБА Европа стартират за единадесета поредна година Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс в периода от 27 ноември до 6 декември 2015г.

Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс има за цел да предостави повече възможности за деца и възрастни с интелектуални затруднения из цяла Европа. През 2015г. фокусът на баскетболната седмица са мини-баскетболът, състезание трима на трима на половин игрище и Обединения баскетбол.

Благодарение на  подкрепата на  ФИБА Европа, както и на проекта на Евролигата “One Team”, на повече от 25 Национални Баскетболни Федерации от България и цяла Европа,  в това ежегодно събитие ще вземат участие 18,500 атлети от 33 страни. 12 мача от проекта “One Team” ще бъдат посветени на “Спешъл Олимпикс”.

Чрез Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс,  баскетболната програма на Спешъл Олимпикс цели увеличаване броя на регистрираните баскетболисти с интелектуални затруднения в Европа до 60,000, които да бъдат подкрепяни от 600 нови треньори-доброволци през 2016.

„ФИБА Европа с удоволствие ще продължи дългосрочното си сътрудничество със “Спешъл Олимпикс”, което е част от нашата мисия да популяризираме „Баскетбол за всички“. Особено силно приветствам тазгодишните игри, които имат за фокус мини-баскетбола и обединения баскетбол. За нас е чест да продължим традицията да посвещаваме мачовете на “One Team” в подкрепа на “Спешъл Олимпикс” – организация, която използва силата на спорта за борба с изключването по същия начин, по който нашият проект “One Team” използва баскетбола, за да сплотява общности “-  заяви Джорди Бертомеу – Президент и изпълнителен директор на Баскетболната Евролига.

В периода 27 ноември – 06 декември 2015 година, Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига организират промоционална камапния в  подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2015. Нашата обща цел e да разширим достъпа до спорт за нашите сънародници с интелектуални затруднения и да променим живота им чрез баскетбола.

В рамките на Европейската баскетболна седмица Ресурсен център София град съвместно със Спешъл Олимпикс България организира баскетболен турнир който ще се проведе на 28 ноември 2015г от 09.00 часа до 11.00 часа в спортната зала на НСА Васил Левски.

Един от основните играчи в състава на Лукойл Академик – Филип Виденов, стана посланик на „Спешъл Олимпикс” в България. Бившият капитан на националния отбор става лице на Европейската седмица на организацията у нас. 35-годишният лидер на шампионите, който тази есен се завърна да играе в родината, прие на драго сърце поканата да оглави благотворителната инициатива.

Всички отбори от НБЛ при мъжете ще носят върху своите екипи лентички в подкрепа на каузата спортът да бъде достъпен за всички, включително за децата и хората със специални нужди. Лентичките ще бъдат с надпис „Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България”. Очаква се кампанията да продължи в следващите два кръга на НБЛ като в нея да се включат над 200 баскетболисти, треньори и деятели в страната.

Close Menu