Skip to main content
news

Спешъл Олимпикс България организира пети Национален турнир по боче в гр. Плевен

За пета поредна година Спешъл Олимпикс България организира Национален турнир по боче, който традиционно се проведе в Градската градина в гр. Плевен на 25-ти юни 2010 г. Двадесет и седем млади състезатели с интелектуални затруднения от общо пет града взеха участие в състезанията по този спорт с топки, родината на който е Италия. Турнирът по боче се проведе с любезното съдействие на община Плевен. Лично кметът на Плевен, г-н Найден Зеленогорски, уважи с присъствието си церемонията по откриване на спортното събитие и поднесе приветствия към участниците.

Националните състезания по боче стартираха с факелна щафета на служители на РДВР-Плевен и атлети на Спешъл Олимипкс, които заедно донесоха огъня на надеждата, достойноството и равните възможности до зелената площадка в Градската градина, където бяха поставени двата корта за турнира. Факелната щафета е съвместна инициатива между служителите на полицията и Спешъл Олимпикс България в знак на съпричастност с каузата за подкрепа и социално включване на хората със интелектуални затруднения. Символичното пренасяне на огъня на надеждата, достойнството и равните възможности от служителите на реда и атлетите на Спешъл Олимпикс е традиция, която се поддържа от националните програми на Спешъл Олимпикс във всички държави по света.

Състезателите, които се включиха в надпреварата по време на петия национален турнир по боче в гр. Плевен, са ученици в Помощно училище “Минко Неволин” от гр. Карнобат, Помощно училище “Петко Р. Славейков” от гр. Плевен, както и млади хора от гр. Плевен, които са членове на Българската асоциaция за лица и интелектуални затруднения.

В петия Национален турнир по боче участваха и тримата състезатели на Спешъл Олимпикс България, които  представиха нашата страна в  проведените в края на м.май и началото на м.юни 2010 г. национални игри на Гърция и завоюваха бронзови медали на двойки по боче и сребърни отличия при отборните състезания в този увлекателен спорт. Това са Абдулла Абдулов, ученик в 9-ти клас в СОУ с преподаване на източни езици и култури “Васил Левски”  в гр. Русе; Елена Генчева, ученичка в 8-ти клас в Помощно училище “Д-р Петър Берон” в гр. Добрич; и капитанът на отбора – Димитър Захариев, ученик в 8-ми клас в СОУ “Петко Р. Славейков” в гр. Видин.

Усмихнатото слънчево време по време на турнира по боче в гр. Плевен беше в пълна хармония с ведрото настроение на всички състезатели. Около двата корта по боче цареше радостно оживление, съпроводено от весели възгласи при успешното представяне на всеки участник. Учители, родители, приятели и случайни минувачи насърчаваха младите състезатели и спортното събитие се превърна в истински празник.

Класирането в петте дивизии, в които състезателите бяха разпределени в отбори по двама, е следното:

В дивизия V момчетата от Помощно училище “Минко Неволин” от гр. Карнобат завоюваха златните медали, а сребърните отличия останаха за момчетата от БАЛИЗ – Плевен.

В дивизия ІV първенци станаха домакините от Помощно училище “Петко Р. Славейков” от гр. Плевен, втората двойка момчета от Помощно училище “Минко Неволин” от гр. Карнобат спечели среброто, а бронзовите медали останаха за момчешкото дуо от БАЛИЗ – Плевен.

В дивизия ІІІ всички отличия бяха спечелени от домакините от гр. Плевен. Златото грабнаха момичетата от  Помощно училище “Петко Р. Славейков”, а среброто и бронза отидоха при мъжките двойки на БАЛИЗ – Плевен.

В дивизия ІІ медалите си разделиха три двойки от Помощно училище “Петко Р. Славейков” от гр. Плевен. Едната момичешка двойка грабна златото, среброто отиде при момчетата, а третото място спечели друг момичешки дует.

В най-силната дивизия І на върха отново застанаха момичета. Елена Генчева от Помощно училище “Д-р Петър Берон” от гр. Добрич и Фиданка Василева от Помощно училище “Минко Неволин” от гр. Карнобат заслужено завоюваха златните медали. Среброто отиде при Аспарух Атанасов и Георги Розинов от БАЛИЗ – Плевен, а бронзовите отличия останаха за Абдулла Абдулов от в СОУ “Васил Левски”  от гр. Русе и Димитър Захариев от СОУ “Петко Р. Славейков” от гр. Видин.

Отличното представяне на младите българи с интелектуални затруднения както в националните спортни инициативи на Спешъл Олимпикс България, така и в международните състезания на Спешъл Олимпикс, допринасят за все по-успешното развитие на българската програма за социално включване чрез спорт на хората със специални образователни потребности. Спешъл Олимпикс стартира своята национална програма в България през 1994 г. Към настоящия момент Спешъл Олимпикс България предоставя възможност за развитие чрез спорт на повече от 3 500 българи с интелектуални затруднения. Заедно с роднините, треньорите и учителите на състезатeлите, повече от 15 000 българи са лично съпричастни към движението на Спешъл Олимпикс в нашата страна.

Close Menu