Skip to main content
news

СТАРТ – ГЛОБАЛЕН ФУТБОЛЕН ПРОЕKТ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Днес, 04 октомври в Шанхай, беше обявен стартът на глобалния проект на Спешъл Олимпикс, ФИФА, УЕФА и КОНМЕБОЛ за развитие на футбола сред хора с интелектуални затруднения. Основни цели на глобалния футболен проект за периода 2007-2011 са:

  • увеличаване на броя на играещите футбол атлети на Спешъл Олимпикс на повече от 500 000,
  • нарастване на обединените футболни отбори на Спешъл Олимпикс (играчи с и без интелектуални затруднения),
  • използване на публичността на футбола за промяна на нагласите към способностите и пълното включване на хората с интелектуални затруднения;
  • привличане на по-вече средства за развитието на футбола на всички нива в Спешъл Олимпикс.

Съ-председатели на Консултативния съвет на глобалния футболен проект са Освалдо Ардилес (знаменитият аржентински футболист станал легенда с играта си в английския Тотнъм, носител на Световната купа с националния отбор на Аржентина през 1978г.) и Анджело Морати (член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс Интернешенъл и потомствено свързан с професионалния футбол в Милано). Кака (бразилски футболист, играещ за Милан и смятан за един от най-добрите футболисти в света за момента) и Девид Джеймс (футболист на ФК Ливърпул – обявен за вратар No. 1в английската висша лига) са посланиците на Глобалния футболен проект.

УЕФА ще посвети над 1.2 милиона евро за развитието на футболния проект на Спешъл Олимпикс 2007-2011 в Европа. Благодарение на ефективното партньорство с Българския футболен съюз в периода 2003-2007 Спешъл Олимпикс България е сред включените в глобалния проект.

Close Menu