Skip to main content
news

Старт на официалните церемонии за номиниране на представители на Спешъл Олимпикс България в Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс

Днес, 13 септември 2013, в рамките на Националната кампания «СПОДЕЛИ УСЕЩАНЕТО», Спешъл Олимпикс България стартира Официалните церемонии за номиниране на българските представители за участие в ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АНТВЕРПЕН ‘2014.

В периода 13 – 20 септември 2014 година в Антверпен, Белгия, ще се проведат Европейски летни игри на Спешъл Олимпикс. Антверпен ще посрещне над 2000 атлети с интелектуални затруднения от 58 държави от Европа, 1000 треньора, повече от 4000 доброволци и над 300 официални лица, хиляди семейства, приятели и журналисти от цял свят. Очаква се около 40 000 зрители да станат свидетели на състезания в 10 спорта. Чрез спорта, Европейските летни игри ‘2014 ще отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения и ще формират една нова визия на приемане и включване.

По традиция по време на Европейските игри ще се проведе и програмата на Спешъл Олимпикс „Град домакин“, в рамките на която делегациите ще гостуват в повече от 50 града в Белгия. Българската делегация ще бъде посрещната в Турне, белгийски град в близост до френската граница.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 16 атлета с интелектуални затруднения в следните спортове: лека атлетика, плуване, бадминтон, боче и тенис на маса, която ще предостави чрез конкурс на българските общини, които са се присъединили към  Декларацията за достъп до спорт.

Съгласно правилата на Спешъл Олимпикс с цел предоставяне на равен достъп на всички участници, атлетите в Националните делегации в международни състезания ще се определят чрез жребии измежду регистрираните атлети с интелектуални затруднения в съответните общини, който са спечелили квота. По традиция имената на всички правоимащи атлети се поставят в отделни непрозрачни пликове, които се запечатват пред всички участници в жребия и представители на местната власт. Кметът или представител на общината теглят името на атлетите, които ще се подготвят и ще представляват общината и Спешъл Олимпикс България на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс‘2014 в Антверпен, Белгия. По същите правила ще се избират и техните резерви.

Информация за Декларацията за достъпа до спорт може да намерите на следния адрес:

http://sobg.prosport-bg.net/page/981/ДОСТЪП+ДО+СПОРТ+В+БЪЛГАРСКИТЕ+ОБЩИНИ

Информация за Европейските игри на Спешъл Олимпикс‘2014 може да намерите:

http://www.so2014.com/ http://sobg.prosport-bg.net,

За повече информация за Националната кампания „Сподели Усещането“:

 

Добрин Георгиев, Национален програмен координатор, Спешъл Олимпикс България

тел. 0882 72 10 11, e-mail: sobg@prosport-bg.net

Close Menu