Skip to main content
news

Откриване на Европейските игри на Спешъл Олимпикс

Нейно величество кралицата на Белгия откри Европейските игри на Спешъл Олимпикс 2014

Грандиозна церемония по откриване на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс‘2014 беше проведена в изложбения център Брюксел Експо. С официалното откриване на игрите, нейно величесто кралица Матилда приветства в Белгия 2 000 атлети, техните семейства и поддръжници и 1 000 треньори от 58 държави. Церемонията беше излъчвана на живо от белгийският национален оперататор и можеше да се гледа на живо на официалния сайт на игрите www.so2014.com.

Измежду гостите на събитието бяха премиерът на Белгия Елио ди Рупо, председателят на Европейският съвет Херман Ван Ромпой, бившият президент на Международния олимпийски комитет Жак Рох, международният супермодел и филантроп Наталия Водианова, тенис легендата Юстин Хенин, сръбският олимпийски шампион по волейбол Владимир „Ваня“ Гърбич, както и членове на Европейския парламент, посланици и спонсори. Измежду официалните гости от България бяха Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002), Минчо Коралски, председател на Агенция за хората с увреждания, Живка Георгиева, член на ръководството на Спешъл Олимпикс България и Марта Димитрова, младежки представител.

В центъра на церемонията беше Парада на атлетите и запалването на “Котела” от Огъня на надеждата, пренесен до стадион Хейзел след пътешествие от 450 километра, пренесен от Носители на огъня през Белгия.

Първият ден от състезанията е 14 септември, с което 2 000 атлети започват съревнованието си в 10 спорта: лека атлетика, художествена гимнастика, бадминтон, боче, джудо, тенис на маса, обединен баскетбол, футбол, колоездене и плуване на 5 различни местоположения във и около Антверпен.

По време на игрите, атлетите ще бъдат настанени в Олимпийското село в де Кемпенсе Мерен в гр. Мол, където Огънят на надеждата ще остане горящ. Огънят ще гори също така и на централното място в Стеенплейн, Антверпен – дом на „Олимпийското градче“.

Избрани моменти от церемонията можете да гледате тук.

Снимки от церемонията и избрани моменти от Церемонията по откриване можете да намерите на следните адреси:


Close Menu