Skip to main content
news

ПОКАНА „ИГРАЙ ЗА МИР ПРЕЗ АПРИЛ“

За четвърта поредна година фондация „ПРО СПОРТ“ в партньорство на Спешъл Олимпикс България подема инициативата „ИГРАЙ ЗА МИР ПРЕЗ АПРИЛ“ – част от международната инициатива, по случай МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ООН НА СПОРТА ЗА РАЗВИТИЕ И МИР. Повече от всякога имаме нужда от събития, посветени на радостта, надеждата и мира. Надяваме се и тази година градове от цялата страна, институции и организации да се включат с цялото си въображение и ентусиазъм в кампанията за един мирен свят.

На 23 август 2013 Генералната асамблея на ООН обяви “6 AПРИЛ” за Международен ден на спорта за развитие и мир. Това е исторически момент в осъзнаването на ролята на спорта като инструмент за развитие и мир. Целта на инициативата е чрез ценностите, които спортът възпитава, хората да обединяват и развиват своите усилия за постигане на устойчив и мирен свят.

6 АПРИЛ” се подкрепя от международно известни спортисти като Новак Джокович, Паула Радклиф, Джона Лому, Лаура Флесел, Уилсън Кипкетер, Елена Инсинбаева, Елиас Фигероа, Шърман Крукс, Ронан Бопана, Тегла Лоруп.

Символ на международната инициатива е БЕЛИЯТ КАРТОН, който възниква по идея на международно признатия фотограф Мод Берно. Берно кръщава своята изложба  “БЯЛ КАРТОН” по аналогия с червения картон, който се показва при най-тежките нарушения извършвани от спортисти. Тук, белият цвят, който символизира чистота и мир, изразява ПОЗИТИВНОТО и ГРАДИВНОТО в спорта.

 

Чрез националната интернет платформа 6 АПРИЛ http://april6.prosport-bg , искаме да насърчим популяризирането на спортните дейности, посветени на развитието и мира. Честването на “AПРИЛ” е възможност да се мобилизират многобройни участници, да се събере на едно място информация и тематични проекти, така че те да станат видими и разпознаваеми. На страницата на April6 всеки може да заяви  регистрация на своите събития, посветени на инициативата, както и да види къде, какво и как ще се случи в България – като например: спортни състезания, дебати и дискусии с младежи на тема спортът като инструмент за мир, с участието на местните власти, представители на спортни организации и родители, Ден на отворените врати на спортни центрове, спортни демонстрации.

 

Предложените от Вас спортни дейности и инициативи фондация ПроСпорт ще регистрира и на международната интернет страница April(http://www.april6.org), която е създадена от Организацията Спорт за мир под патронажа на принца на Монако Алберт II, за да събере на едно място всички инициативи, свързани с честването на Международния ден на спорта за развитие и мир по света.

За да отбележите лично 6 АПРИЛ, Ви каним да се обедините около БЕЛИЯ КАРТОН и да споделите с хората около Вас това, което правите, за мир по целия свят.

Независимо дали сте регистрирали проект на интернет страницата на 6 АПРИЛ, и без значение къде живеете, можете да подкрепите движението за мир чрез спорт, като следвате тези ПЕТ стъпки:

1)    ВЗЕМЕТЕ бял лист хартия и го СГЪНЕТЕ, за да получите вашия БЯЛ КАРТОН

2)    НАПРАВЕТЕ СНИМКА на себе си (или на групата) с вдигнат БЯЛ КАРТОН (Бъдете оригинални!)

3)     ПУБЛИКУВАЙТЕ Вашата снимка на Facebook страницата @peaceandsport #WhiteCard #IDSDP2017 за да демонстрирате вашата подкрепа

4)    ИЗПРАТЕТЕ Вашата снимка на april6@prosport-bg.net за участие в националния конкурс, резултатите, от който ще бъдат обявени на 17 май 2017

5)    СПОДЕЛЕТЕ с всички Ваши приятели, така че и те да могат да се присъединят към движението и да вземат участие в инициативата „БЯЛ КАРТОН

 

Вашето съпричастие е ключово за утвърждаването на социалната мисия на българския спорт за развитие и мир.

За контакти с националната кампания „6 АПРИЛ“:

HTTP://APRIL6.PROSPORT-BG.NET

EЛ. ПОЩА: APRIL6@PROSPORT-BG.NET

Close Menu