Skip to main content
blog

ПРОЕКТ „ДОСТЪПЕН ГОЛФ“

През 2013 година беше подписан съвместен меморандум между Спешъл Олимпикс Европа и Европейската голф асоциация, с който се постави основното цел на партньорството е разширяването на голфа до 18 програми и достигането на 4000 атлети на Спешъл Олимпикс и 800 треньора по голф до края на 2016. В Спешъл Олимпикс се прилагат правилата за голф, одобрени от the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews. Провеждат се официални състезания за индивидуални умения, отборно състезание по удари, игри на обединени отбори, индивидуални игра на 9 дупки и индивидуални игра на 18 дупки

Когато Спешъл Олимпикс България стартира през 2014 г заедно с голф клуб „Лайтхаус“ съвместния проект „Достъп голф“, голф за хора с интелектуални затруднения се развиваше само в 10 европейски държави. Голф Клуб „Лайтхаус е първият спортен клуб, който се присъедини към Декларацията за достъп до спорт. Целите на проекта „Достъпен голф“ са да насърчава социалното включване чрез играта голф и да допринесе за нейната популярност, като създадат устойчиви възможности за деца и възрастни с интелектуални затруднения да променят своя живот чрез радостта от голфа. В рамките на проекта Мирослав Енчев и Елица Димитрова – част от отбора по голф на Спешъл Олимпикс България за Световните летни игри‘2015 се подготвя от Габриел Тодор – голф мениджър на „Голф Клуб Лайтхаус“ с подкрепата на община Добрич.

От 2015 година атлетите с интелектуални затруднения Мирослав Енчев, Елица Димитрова и Радослав Радев се включиха в персонала на голф клуба.

На 04 април 2015, в Лайтхаус Голф енд Спа Хотел, по време кръглата маса за развитието на голф туризма в България д-р Христо Христозов – национален директор на Спешъл Олимпикс България представи националния отбор по голф на Спешъл Олимпикс България за на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Лос Анжелис 21 юли – 2 август 2015. Във форума се включиха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на младежта и спорт Красен Кралев, Българската голф асоциация-президентът Красимир Гергов и вицепрезидентът Георги Чуклев, представители на местната администрация от Добрич и Балчик, представители на Спешъл Олимпикс България, мениджъри на основните голф комплекси и авиолинии в България.

На 05 април 2015 националният отбор по голф на Спешъл Олимпикс България за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс Лос Анжелис‘2015 – Мирослав Енчев на 21 г. (сини панталони), атлет на Спешъл Олимпикс Добрич, Стефка Стоянова 24 г., атлет на Спешъл Олимпикс Добрич и Радослав Радев 21 г. (червени панталони), атлет на Спешъл Олимпикс Добрич удариха първите топки за откриването на голф сезона в България на игрището на Лайтхаус Голф Ризорт в дестинация Кейп Калиакра.

По време на Световните игри на Спешъл Олимпикс 25 юли-2 август 2015 на легендарното голф игрище „Хардинг&Уилсон“ в Грифит Парк край Лос Анжелис (САЩ) Мирослав Енчев спечели първия златен медал в голфа за Спешъл Олимпикс България, а Елица Димитрова зае престижното четвърто място в състезанието за индивидуални голф умения. Голф игрището носи имената на двама американски президенти Уоран Хардинг и Уидроу Уилсон и е открито през 1923 година като общински голф комплекс с 36-дупки по проект на архитект Джордж Томас младши.

„БЕЗМЪЛВНА”

– състезателката по голф Сузи Дойенс вдъхновява зрителите с разказа си за пълна промяна чрез Спешъл Олимпикс
линк към видеото

Спешъл Олимпикс  оставя зрителите „безмълвни” със своя нов и въздействащ рекламен клип, излъчващ се на цялата територия на САЩ. Във фокуса е спортистката и състезателка по голф в Спешъл Олимпикс Сузи Дойенс. Родена със синдрома на Даун, през по-голяма част от детството си Дойенс е практическа няма поради обществения натиск и собствените си страхове. В „Безмълвна” тя буквално разбива тези страхове и отдава настъпилата у нея пълна промяна на увереността, която е придобила чрез Спешъл Олимпикс.

На 34 години Дойенс е завършен спортист в десет спорта с над 180 спечелени медала от 26-годишното си участие в Спешъл Олимпикс. Истинската й страст обаче е голфът. Всъщност през 2011 г. семейството й решава да се премести от Илинойс в Ротонда уест, щата Флорида, именно защото там има пет игрища за голф.

През по-голямата част от детството си Дойенс общува изключително с майка си и посредством писмени бележки. После, през 2001 г., шокира всички, като заявява, че иска да участва в обучение по програмата „Глобал месинджър” (програмата учи на комуникативни умения спортисти от Спешъл Олимпикс). Това решение променя живота й: „Никога дотогава не бях говорила наистина. Страхувах се и се срамувах… Боях се, че ще кажа нещо грешно и всички ще ми се смеят – разказва Дойенс. – Научих още много и не само за голфа. Спешъл Олимпикс ми помогна да намеря своя глас.”

Дойенс е само една от четирите милиона спортисти в Спешъл Олимпикс, която всеки ден показва на света как Спешъл Олимпикс има трансформиращата сила да разкрие шампиона у всеки един от нас. Организацията оказва влияние не само върху спортистите, но и върху техните семейства, казва майката на Сузи, Линда Дойенс: „Спешъл Олимпикс е нашата цел в живота. Когато погледна Сузи сега, аз съм тази, която остава бъзмълвна.”

„Тъжно е, че на хората с интелектуални затруднения, които са преобладаващата част от хората с увреждания по света, твърде често им се внушава да повярват, че тяхното мнение не е важно, че е по-добре другите да говорят от тяхно име, или още по-лошо – да повярват, че нямат правото да бъдат чути. Това погрешно разбиране често води до изолация и липса на активност, и дори може да доведе до психически тормоз – казва Тимоти П. Шрайвър, председател и главен изпълнителен директор на Спешъл Олимпикс. – Вярваме, че този рекламен клип се изправя фронтално срещу предизвикателствата. Целта ни е зрителите да го видят, да се вдъхновят и да поискат да помогнат на спортисти като Сузи.”

Асоциацията на професионалните голф играчи в Америка ще съдейства рекламният клип „Безмълвна” да се разпространява в собствената й медийна мрежа. „От 1988 г. Асоциацията е горд застъпник за голфа в Спешъл Олимпикс.  През годините имах честта непосредствено да наблюдавам мощното влияние, което голфът може да упражни върху спортисти с интелектуални затруднения – казва президентът на Асоциацията Алън Вроновски. – Удоволствието, което изпитват по време на играта – взаимните аплодисменти при попаденията и празнуването на победите, това е заразно. С радост ще помогнем за популяризирането на рекламния клип „Безмълвна” и ще продължим постоянната си подкрепа за голфа като спорт, включително за ежегодния турнир по голф на Спешъл Олимпикс Северна Америка, провеждан в щата Аризона. Зная, че много от колегите ми в страната помагат на спортисти като Сузи Дойенс да се подготвят за турнира и очакват с нетърпение три вълнуващи състезателни дни.”

Повече от 200 голф играчи от 18 програми на Спешъл Олимпикс Северна Америка ще се състезават в XIII ежегоден турнир по голф във Вигвам ризорт в парка „Личфийлд”, щата Аризона, от 6 до 9 септември 2012 г. Представителните спонсори на турнир 2012 са KPMG, Асоциацията на професионалните голф играчи в Америка, Националната голф асоциация на САЩ и Асоциацията „Тур“ на професионалните голф играчи (PGA Tour).

Програмата по голф на Спешъл Олимпикс започва през 1988 г. със съдействието на Асоциацията на професионалните голф играчи в Америка и Националната голф асоциация на САЩ. Оттогава и двете асоциации съдействат за развитието на програмата с тренировки на терен, запознаване с правилата на играта, организация и провеждане на турнири и финансова подкрепа за национални програми. Асоциацията „Тур“ на професионалните голф играчи също оказва постоянна финансова подкрепа на програмата. Играчът от Асоциацията „Тур“ Падрейг Харингтън и състезателката от Женската асоциация „Тур“ И. К. Ким са световни посланици за този спорт за Спешъл Олимпикс, помагащи при изпълнението на програмите и инициативите за голф, предназначени да разпространяват уважение към хората с интелектуални затруднения.

За „Безмълвна”

Разказът за трансформацията на Дойенс за първи път се появява в кратко видео със заглавие „Думи”, създадено през 2010 г. от режисьора Мартин Родал, собственик на продуцентската компания  71 Degrees North. Родал, който в продължение на няколко години поддържа професионални отношения със Спешъл Олимпикс в Илинойс, вижда, че историята на Дойенс има потенциал да вдъхнови още повече хора и използва възможността да бъде режисьор, продуцент и редактор на „Безмълвна”. „Чест е да се работи със Спешъл Олимпикс и личностите, които тази прекрасна организация докосва, независимо дали става дума за спортист, доброволец или служител. Имам сестра със специални потребности, така че темата ми е много близка.”

Барбара ди Гуидо, директор връзки с медиите на Спешъл Олимпикс Илинойс, казва: „В една кратък рекламен клип Мартин успява по драматичен и убедителен начин да улови същественото от силно емоционалната история на Сузи, която оставя трайно впечатление за Спешъл Олимпикс и силата на организацията да промени живота на много хора.”

Идеята на сценариста Ейми Маркли и художествения ръководител Тейлър Лекрой среща подкрепата на Tom, Dick & Harry Creative от Чикаго, Илинойс. Рекламният клип в голяма степен разчита на своя екип и в етапа след производството, включително на визуални ефекти от Chaos Studios, цветове от Optimus, звукооформление и мишунг от NoiseFloor, музикално оформление от Audiocastle.

www.sobg.prosportbg.net www.facebook.com/sobulgaria

Close Menu