Skip to main content
news

Регионален спортен празник на Спешъл Олимпикс в град Хасково

Ваня Ценова, експерт от регионалния инспекторат на министерството на образованието награди победителите регионалния спортен празник на Спешъл Олимпикс България в Хасково. В спортния празник, койти се проведе, радвайки се на заслужен и голям интерес участваха отбори от помощното училище в град Харманли, помощното училище в град Свиленград и представители от ресурсния център в град Хасково. С майсторски финтове и умело владеене на коженото кълбо атлетите от ПУ Харманли заслужено взеха първото място в състезанието по футбол. След тях се наредиха представителите от Свиленград и Хасково. По коренно различен начин завършиха състезанията по народна топка. Тук първи станаха атлетите от Свиленград, среброто отиде при домакините, а третото място се зае от представителите на Харманли.

Важен гост на провелия се на 11 май спортен празник бе експерта от министерството на спорта Силвия Тенчева, която придаде  допълнителен колорит на събитието.

Важна част от регионалните състезания бе изпращането на представителя на Хасково за Летните Олимпийски Игри на Спешъл Олимпикс в Атина. Верни приятели и фенове изпратиха Гюлджан Иванова за Гърция, пожелавайки й смелост и върхови постижения. Гюлджан ще се бори за злато в дисциплината лека атлетика. Световните Летни Игри на Спешъл Олимпикс ще се проведат в Атина между 25 юни и 4 юли 2011.

Игрите се провеждат като част от Европейската Футболна Седмица на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия. Очаква се тази година в нея ще вземат участие над 50 000 атлета от 58 държави. Футболната седмица е една изключително важна инициатива, стремяща се да промени тъжната статистика, показваща, че само едно от 500 деца с интелектуални затруднения може да се докосне до магията на най-играната и харесвана игра в света. Причината за това е, че връстниците на децата с интелектуално затруднения в огромната си част ги виждат като “различни” или  “неспособни”.

Заповядайте на нашите регионални спортни празници, нека докажем величието и обединителната сила на спорта  и че в неговото лоно има място за всички – били те с или без интелектуални затруднения.

Close Menu