Skip to main content
news

За шеста поредна година ще се проведе веригата от регионални турнири на Спешъл Олимпикс България под мотото “Да играем заедно”

В периода от 10-ти до 28-ми май 2010 г. общо над 600 млади състезатели със специални образователни потребности и техните партньори от средните общообразователни училища в страната ще участват в регионалните турнири по футбол и народна топка на Спешъл Олимпикс България. Спортните състезания за деца с и без интелектуални затруднения ще се проведат за шеста поредна години в нашата страна под мотото “Да играем заедно”.

Спешъл Олипмикс дава възможност на младите хора със специални образователни потребности да участват равностойно в спортни турнири заедно със свои връстници, да подкрепят своите съотборници и да получат подкрепа от тях, да проявят спортните си способности, да изпитат удовлетворението от победата и радостта от това да участват в един хубав спортен празник. Проф. Татяна Янчева, председател на Спешъл Олимпикс България, посочва: “Нашата цел е да насърчим помощните училища и ресурсните центрове заедно с техен партньор общообразователно училище да предложат нови възможности за децата с и без интелектуални затруднения да играят заедно национално популярните игри – футбол и народна топка”.

 

Регионалните турнири по футбол на Спешъл Олимпикс България ще се осъществят в рамките на десетата Европейска футболна седмица’ 2010 – ежегодната инициатива на Спешъл Олимпикс Интернешънъл за насърчаване на участието на млади хора с интелектуални затруднения в състезания по един от най-популярните и обичани спортове в света.  България ще бъде една от общо 45 страни в Европа, които ще проведат спортни игри в рамките на Европейската футболна седмица’ 2010 с участието на общо 50 000 млади хора със специални образователни потребности. Както посочва Мери Дейвис, регионален директор на Спешъл Олимпикс Европа, “Европейската футболна седмица обединява цялата футболна общност около каузата да се осигурят повече възможности за хората с интелектулни затруднения да практикуват този спорт. Спешъл Олипмикс се радва на страхотна подкрепа от страна на УЕФА, националните футболни съюзи и футболните клубове”.

 

Освен футболни турнири, регионалните игри на Спешъл Олимпикс България ще включват и състезания по народна топка, тъй като това е една от традиционните за България спортни игри, която масово се практикува в училищата и със своята динамика увлича всички участници.

 

Дванадесет общини (Бургас, Хасково, Пловдив, Смолян, Велико Търново, Русе, Търговище, Пазарджик, Варна, Банско, Видин и София) в България ще бъдат домакини на регионалните турнири по футбол и народна топка за атлети с интелектуални затруднения, а над 60 града и по-малки населени места ще бъдат представени със свои участници в  състезанията на Спешъл Олипмикс България.

 

По традиция, при откриването на турнира във всеки един от градовете-домакини на регионалните турнири, служители на Министерство на вътрешните работи ще проведат факелна щафета в израз на съпричастност с каузата на Спешъл Олимпикс за подкрепа и социално включване на хората със специални образователни потребности.

 

За успешното провеждане на регионалните турнири на Спешъл Олимпикс България по футбол и народна топка  през периода 10-ти – 28-ми май 2010 г. съществен принос има и съдействието, оказано от общинските власти и регионалните инспекторати по образованието към Министерство на образованието, младежта и науката в градовете във всички общини, от които са населените места, представени със свои състезатели в регионалните спортни игри.

 

Допълнителна информация:

1. Програма на регионалните турнири по футбол и народна топка на Спешъл Олимпикс България’ 2010 г.:

10 май 2010 г.  (понеделник), Бургас;

11 май 2010 г. (вторник), Хасково;

12 май 2010 г. (сряда), Пловдив;

13 май 2010 г. (четвъртък), Смолян;

17 май 2010 г. (понеделник), Велико Търново;

18 май 2010 г. (вторник), Русе;

19 май 2010 г. (сряда), Търговище

19 май 2010 г. (сряда), Пазарджик;

20 май 2010 г. (четвъртък), Варна;

25 май 2010 г. (вторник), Банско;

27 май 2010 г. (четвъртък), Видин;

28 май 2010 г. (петък), София.

 

2.     Спешъл Олимпикс България

Спешъл Олимпикс стартира своята национална програма в България през 1994 г. Към настоящия момент Спешъл Олимпикс България предоставя възможност за развитие чрез спорт на повече от 3 500 българи с интелектуални затруднения. Заедно с роднините, треньорите и учителите на състезатeлите, повече от 15 000 българи са лично съпричастни към движението на Спешъл Олимпикс в нашата страна.

 

За контакти:

Емил Иванов – Спортен администратор, 0882 886 762, emil@prosport-bg.net

Христина Белева – Национален координатор, 0888 676 066;christina@prosport-bg.net

 

Спешъл Олимпикс България: http://sobg.prosport-bg.net

Спешъл Олимпикс Европа: www.specialolympics-eu.org

Close Menu