Skip to main content
news

Спешъл Олимпикс и Кока-Кола организираха специален футболен мач във втория ден от четвъртфиналите на Световното първенство по футбол

На 3-ти юли (събота) Кейп Таун беше домакин на едно изключително събитие в рамките на Световното първенство по футбол. Спешъл Олимпикс и Кока-Кола организираха специален футболен мач на приятелството с участието на атлети на Спешъл Олимпикс от 15 държави и световноизвестни футболисти, спортисти и посланици на добра воля от всички континенти, които подкрепят каузата за достоен живот на хората с интелектуални затруднения.

Футболният мач на приятелството между състезатели с и без интелектуални затруднения започна в 14:00 ч. на стадиона в Кейп Таун. В двадесетминутната надпревара участваха футболисти на Спешъл Олимпикс от Австралия, Алжир, Бразилия, Гърция, Камерун, Корея, Кот д’Ивоар, Мексико, Нигерия, Нова Зеландия, САЩ, Словения, Сърбия, ЮАР и Япония. Като техни партньори на терена излязоха английските знаменитости Кевин Кигън и Алън Шиърър, френската звезда Кристиян Карембьо,  перуанската легенда Теофило Кубиляс и др. Във футболното събитие се включиха лично и президентът на ЮАР Джейкъб Зума, именитият играч на НБА Дикембе Мутомбо, както и изящното лице на китайското кино Джан Дзъи (“Тигър и дракон”, “Мемоарите на една гейша”).

Футболният мач на приятелството носи посланието за социално включване и приемане на хората, които са различни. Тимъти Шрайвър, президент на Спешъл Олимпикс, споделя, че “заедно с нашия глобален партньор, Кока-Кола, ние ще покажем, че футболът е не само най-популярният спорт, но и най-въздействащият фактор за промяна на нагласите, който може да обедини хората с и без интелектуални затруднения”.

Приятелската среща на зеления терен привлече вниманието на десетки хиляди футболни фенове, които дойдоха на стадиона в Кейп Таун на 3-ти юли. Футболът действително обединява хората от целия свят, а въодушевлението и удоволствието от играта са най-добрия начин за преодоляване на предразсъдъците и погрешните представи, които днешното общество все още има за способностите на хората с интелектуални затруднения.  Както посочва президентът на компанията Кока-Кола,  Мухтар Кент, “заедно със Спешъл Олимпикс и ФИФА ние искаме именно по  време на най-значимото футболно събитие на годината да насочим светлината на прожекторите към ценностите, споделяни от всички хора по света, а именно – взаимното разбирателство и приемането на тези, които са различни от нас”.

Close Menu