Skip to main content
news

ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ВДЪХНОВЯВАЩА ЖЕНА, СЕСТРА, МАЙКА И СЪПРУГА- ЮЕНИС КЕНЕДИ ШРАЙВЪР*

„Знаеш ли, Юенис, светът повече никога няма да е същият” – казва кметът на Чикаго Ричард Далей след първите игри на Спешъл Олимпикс, проведени на 20 юли 1968 на стадиона Солджър фийлд с участието на 1,000 атлета с интелектуални затруднения от 26 щата и Канада и само 100 зрителя.

Родена в семейство с власт и възможности, петото от деветте деца на Джоузеф П. и Роуз Фитджералд Кенеди, Юенис посвещава живота си на обезвластените и изключените. Основател и почетен председател  на Спешъл Олимпикс, изпълнителен вицепрезидент на фондацията Джоузеф П. Кенеди, младши, тя повежда  битката за подобряването на живота на хората с интелектуални затруднения и показва на целия свят, че спортът е непреодолима сила за промяна. По-голямата й сестра Розмъри страда от тогава определяна като „умерена умствена изостаналост”. След лоботомия през 1941, тя прекарва остатъка от живота си в институция.

През 1957 Юенис поема ръководството на фондация Джоузеф П. Кенеди, младши, създадена в памет на най-големия брат на Юенис, който е убит по време на Втората световна война. Фондацията има две основни цели: да изследва и идентифицира причините за интелектуалните затруднения, за да ги предотврати; да промени обществените нагласи към хората с интелектуални затруднения.  Под ръководството на Юенис фондацията постига много за подобряване на средата за хората с интелектуални затруднения, но най-значимият резултат е създаването на Спешъл Олимпикс.

Вече 50 години Спешъл Олимпикс чрез силата на спорта и програмите за развитие на лични и социални умения на атлетите руши стени, променя законодателство и политики, променя нагласи, създава нови отношения на партньорство и съпричастие.

Наследството на Юенис е огромно и вече е оставило отпечатък върху няколко поколения. “Ако погледнем братята й (Джон, Боби и Тед Кенеди), и сестрите й, и това, което те са постигнали в услуга на обществото, никой никога няма да може да постигне повече от майка ми”– споделя Тим Шрайвър, настоящ президент на Спешъл Олимпикс.

Наследството на Юенис носи и голяма отговорност за съхраняване на постигнатото и продължаване на делото на една вдъхновяваща жена, самата тя вдъхновена от смелостта, радостта, съпричастието на атлетите и приобщаването, което спортът създава за тях и техните семейства. И промяната, която движението предизвиква в глобален план за един по-справедлив свят за всички.

Снимки, видеа и повече информация за живота на Юенис Кенеди Шрайвър:

HTTP://WWW.EUNICEKENNEDYSHRIVER.ORG

Среща на Юенис Кенеди Шрайвър с представители на Спешъл Олимпикс България по време на Югоизточноевропейските игри Сараево‘2004

* Резюмето бе представено на церемонията в България за отбелязване на 50та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс, проведена на 21 юли 2018 в Национален археологически музей – София.

Close Menu