Skip to main content
news

Тримата атлети на Спешъл Олимпикс България грабнаха медали в Националните игри на Гърция

Трима млади състезатели на Спешъл Олимпикс България взеха участие в Националните игри на Гърция, които се проведоха в Атина през периода от 30-ти май до 3-ти юни 2010 г.

Атлетите, които бяха избрани чрез жребий, проведен в съответните общини в нашата страна, бяха:

  • Абдулла Абдулов, ученик в 9-ти клас в СОУ с преподаване на източни езици и култури “Васил Левски”  в гр. Русе;
  • Елена Генчева, ученичка в 8-ти клас в помощно училище “Д-р Петър Берон” в гр. Добрич; и
  • Димитър Захариев, ученик в 8-ми клас в СОУ “Петко Р. Славейков” в гр. Видин.

Тримата млади състезатели на Спешъл Олимпикс България участваха в състезанията по боче. Родината този спорт, който се играе с топки на площадка с размери 18 м на 3 м., е Италия. Думата “боче” означава “топка за игра”. Целта на играта е състезателите да хвърлят своите топки максимално близо до централната топка, наречена “палина”. Спортът е пренесен от италиански емигранти по целия свят. Днес боче е особено популярна игра не само в родината си, но и в южна Франция, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Австралия , както и в страните от Северна и Южна Америка.

Силната игра на тримата атлети на Спешъл Олимпикс България по време на дивизионирането по боче, което се проведе в първия ден на Националните игри, нареди българския отбор в най-силната група заедно с двата отбора на САЩ и два гръцки отбора от различни области на страната. След оспорвани двубои през следващия състезателен ден, в които нашите състезатели Димитър, Елена и Абдулла показаха прецизна игра, силен отборен дух и чувство за феърплей, отборът ни завоюва сребърните отличия, отстъпвайки с минимална разлика единствено на един от отборите на страната-домакин на игрите.

Отличното представяне на българските атлети продължи и в състезанията по двойки през третия състезателен ден. Независимо от натрупаната умора от предишните отборни състезания, Димитър, Елена и Абдулла успяха да мобилизират силите си и да грабнат бронзовите медали и в състезанията по двойки.

Националните игри на Гърция се организираха от Спешъл Олимпикс Гърция като етап от подготовката на нашата южна съседка за домакинството на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Атина през 2011 г. В Националните игри на Гърция взеха участие атлети на Спешъл Олимпикс от 161 града от всички региони на Гърция, както и състезатели от 21 държави от целия свят – Австрия, Белгия, България, Канада, Китай, Финландия, Германия, Казахстан, Корея, Люксембург, Макау, Норвегия, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Испания, САЩ и Турция. Атлетите на Спешъл Олимпикс премериха сили в общо 16 различни спорта.

Хиляда и двеста млади доброволци от Гърция участваха в организацията на състезанията, придружаваха чуждестранните делегации във всеки един от състезателните дни и станаха искрено съпричастни към духа на приятелство, взаимно уважение и признание за усилията, който изпълваше трите стадиона по време на Националните игри.

Както посочи г-жа Яна Деспотопуло, Президент на Спешъл Олимпикс Гърция и на Организационния комитет за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Атина през 2011 г., в своята реч по време на официалната церемония по откриване на игрите на Олимпийския стадион в гръцката столица, “Това са игри на Надеждата и Живота, които докосват дълбоко всеки един от нас. Това са игрите на хората със специални умения, които се борят за правото да бъдат уважавани. Тези игри са един вълнуващ и емоционален празник на волята и същевременно те представляват покана да навлезем в един свят, където всички сме равни”.

Close Menu