Skip to main content


„УЕФА“,“Английската футболна асоциация“ и партнъорът на „УЕФА“- „Спешъл Олимпикс“ обучават тренъорите на Европейските национални отбори, които ще се борят за Световната купа на смесени отбори в Малайзия.

УЕФА, “Английската футболна асоциация“ (ФА) и футболният партнъорът на УЕФА за хора с всякакви възможности – „Спешъл Олимпикс“ Европа, са обединили своите усилия в една обща работна група, за да осигурят информация и образователна подкрепа на тренъорите на Европейските национални отбори за хора с интелектуални затруднения, които са се класирали за състезанието за Световната купа на смесени отбори, което ще се състои в Малайзия по-късно тази година.

Събитието се проведе в Националния футболен спортен център на Футболната асоциация, който се намира в парка “Сейнт Джордж”. Домакин е Футболната асоциация, като са осигурени подкрепата и   финансирането на футболните образователни услуги на УЕФА. Англия, Сърбия, Румъния, Словакия, Франция, Полша и Русия са се класирали за събитието в Малайзия, което ще се проведе от 29 октомври до 10 ноември 2014г.

Футболната асоциация бяха беше страхотен домакин на тази безценна работна група. „Асоциацията изразих задоволството си от това, че е домакин на работната група, насочена към националните координатори на Спешъл Олимпикс Европа в парка “Сейнт Джордж“, базата за образование на тренъори и за развитие на играчи в Англия“ – каза Джеф Дейвис, национален мениджър за развитие на ФА и член на футболния Грасруутс панел на УЕФА.

„Горди сме със своя принос за развитието на футбола за хора със затруднения през последните десет години и с това, че успяхме да предадем на участниците в програмата теоретични и практически уроци, за да им помогнем да  подготвят отборите си за състезанието за Световната купа за смесени отбори, което ще се проведе по-късно тази година.

„От това да изберем стратегия за общуване с по-трудни играчи до  това да работим с отбори,  до това фондация “Тотнъм Хотспър“ да покаже, че работата, с която са се заели в Индия със Спешъл Олимпикс, на кандидатите бяха показани и участваха в доста на брой работни групи, допълни Дейвис. „Най-накрая директорът на ФА за елитни постижения Дан Ашуърт показа на групата как ФА развиват своята философия за игра, което беше много добре прието от всички.“

Състезанието за Футболната купа за смесени отбори на Спешъл Олимпикс ще събере класиралите се смесени футболни отбори от 25 страни, които ще представят всеки от седемте региона на Спешъл Олимпикс.

Спешъл Олимпикс дава на атлетите с интелектуални затруднения  възможността  да спортуват и чувство за постижение. Организацията е основана през 1968г. и предоставя тези възможности в голям брой спортове на повече от 4.2 милиона атлети с интелектуални затруднения в повече от 170 страни.

Партнъорството на Спешъл Олимпикс и УЕФА започва през 1998г. и главната цел е все повече играчи с интелектуални затруднения да включват във футбола. Спешъл Олимпикс е международна организация, която променя животи като окуражава и овластява хората с интелектуални затруднения с помощта на спорта като им предоставя възможността да развият добра физическа форма, да покажат увереност и да участват в споделянето на талант, умения и проятелство.

УЕФА се включва в събитието като част от своя проект „футбол за всички“. Европейската футболна организация вярва силно, че футболът трябва да е за всички, включително и за състезатели с интелектуални затруднения. Освен това уставът на УЕФА Грасруутс набляга на значението на проектите, покриващи всички разходи и такси, за да даде възможност на всеки да се играе.

„Искаме да благодарим на УЕФА за  фантастичната възможност да се насладим на високото ниво на професионализъм и страхотните съоръжения в парк “Сейнт Джордж“,-сподели представителят на Спешъл Олимпикс Бевърли Хил, който посети курса.

„Атмосферата беше приятелска, а отношението създаваше условия за  провеждането на един страхотен курс“ – сподели Богуслав Галазка от Спешъл Олимпикс Полша.

„Беше страхотна възможност да се учим и да създадем контакти, да научим детайли, които ще включим в най-скоро време в нашата програма“-добави Кристиян Испас от Спешъл Олимпикс Румъния. Освен това имаше някои аспекти, които ще използваме, за да оформим своята дългосрочна стратегия. Създадохме отлични контакти с професионалисти, които се надяваме да включим в своите програми за развитие.

Публикувано на www.uefa.org – можете да прочетете публикацията тук.

Close Menu