Skip to main content

Публикация от 27 май 2013г., 13.39 ч.

Партнъорите на УЕФА в сферата на социалната отговорност – Спешъл Олимпикс и FARE обединиха сили, за да проведат мач демонстрация за смесени отбори и да промотират основни ценности на Празника на шампионите на УЕФА.

 

Двама от най-важните партнъори на УЕФА в областта на социалната отговорност-„Спешъл Олимпикс и мрежата FARE обединиха сили, за да изиграят мач демонстрация със смесени отбори  на празника на шампионите на УЕФА в Лондон.

Двата мултикултурни отбора – обединеният тим  на Спешъл Олимпикс от Сътън от английската провинция Съри и лондонският отбор от организацията “Изритай го“ (Kick It Out), представляващ организацията ФАРЕ, изиграха символичен мач, за да обърнат внимание на това как хората могат да се обединят, за да покажат солидарност и едно включващо лице на света.

Отборът “Изритай го“ представи борбата срещу дискриминацията, а смесеният отбор на Спешъл Олимпикс наблегна на начина, по който футболът може да бъде мощно средство за включване на хората с интелектуални затруднения.

Въпреки проливния дъжд, играчите демонстрираха своите умения и ентусиазъм към играта на радостната тълпа.

Греъм, атлет на „Спешъл Олимпикс“ Англия, който изпълни дузпа, сподели: “Беше невероятно. Беше фантастично да играем тук точно преди финала на шампионската лига на УЕФА“.

Организаторът Джейсън Корнуел от Спешъл Олимпикс Великобритания подчерта нуждата да се набляга на социалните каузи: „Всяка година Спешъл Олимпикс прави нещо подобно на празника на шампионите, сподели Корнуел. „За нас, беше много важно тази среща да се проведе в Лондон, защото демонстрира нуждата да се покаже какво може да бъде направено чрез футбола за включването и подобряването на качеството на живот на хората с интелектуални затруднения. По този начин не само те ще живеят по-добре, но и хората до които се докосват.“

Мачът беше едно от главните събития на ежегодната Европейска футболна седмица на Спешъл Олимпикс, която се провежда в 50 европейски  страни с 50,000 участници и се подкрепя от УЕФА.

Както Спешъл Олимпикс,така и FARE се радват на дългогодишно сътрудничество е УЕФА. Спешъл Олимпикс  осигурява възможности на повече от 4 милиона атлети с интелектуални затруднения от 170 страни да спортуват. Проектът на “Спешъл Олимпикс Европа и УЕФА за развитие на футбола стартира през 1998г. и неговата главна цел е да включва все повече състезатели с интелектуални затруднения в футбола.

Основана през 1999г, във Виена, FARE представлява НПО, фенове и организации на мигранти и етнически  малцинства в повече от 40 държави. С течение на годините, дейностите на FARE и УЕФА са фокусирали вниманието върху дискриминацията във футбола и това как тя може да бъде преодоляна.

Публикувано на www.uefa.org – можете да прочетете публикацията тук.

Close Menu