Skip to main content
EBWnews

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ОБЕДИНЕНИЯ ОТБОР ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ТУРНИР ПО БАСКЕТБОЛ ЗА АТЛЕТИ СЪС И БЕЗ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ В ИТАЛИЯ

Златни медали завоюваха атлетите на Спешъл Олимпикс България след силни и оспорвани мачове по време на първия по рода си европейски баскетболен турнир за обединени младежки отбори от атлети със и без интелектуални затруднения в град Сансеполкро, Италия в периода 15-16 октомври 2022 година.

Отборът на Спешъл Олимпикс България се пребори в своята дивизия с отборите на Спешъл Олимпикс Сърбия (37:22)) и Спешъл Олимпикс Италия – Мургия (26:17) и Спешъл Олимпикс Италия – Абрузо (28:23).

В турнира участие взеха 240 атлети със и без интелектуални затруднения от 16 европейски държави: Белгия, България, Кипър, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Латвия Литва, Норвегия, Полша, Сърбия и Испания.

 

ОБЕДИНЕНИЯТ ОТБОР ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

„Участието на атлетите на Спешъл Олимпикс България в този турнир е от изключително значение, както за тяхното спортно развитие, така и за социалното им приобщаване. Откакто се развива програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България сме имали възможност да участваме в турнири по обединен баскетбол 3×3. Тук сме в отбори 5х5 и това е много важно за самочувствието и за мотивацията на атлетите да продължат да се развиват с приобщаващ спорт“, подчерта проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и преподавател в НСА „Васил Левски“.

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България в Италия участва с 10 играчи – шестима атлети с интелектуални затруднения и четирима партньори. Атлетите са Йордан Димов, Никола Тагарев, Камен Тодоринчев, Емануил Христов от обединения отбор, който тренира в Национална спортна академия „Васил Левски“, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа активност и катедрата по Баскетбол, както и атлетите Иван Драгански и Лъчезар Стоянов от специалния отбор по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Иван Иванов, Виктор Фам, Дарина Чимева и Даниел Милчев са студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“. В делегацията за европейския турнир по обединен баскетбол са и националният треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България проф. Мариана Борукова, треньорът от БК “Рилски спортист”, гр. Самоков Катерина Рудева и Асен Стоянов от фондация „Паралелен свят“ – гр. Пловдив.

„Радвам се, че играх добре, че подавах добре, че спечелихме златен медал. Харесва ми да съм с отбора, с атлетите, с приятелите ми“, сподели атлетът Йордан Димов след победния финал.

ПРОГРАМА ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2017 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и лично на нейния ректор проф. Николай Изов, бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ отборът отбеляза няколко звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022.

Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, подкрепата на г-н Георги Глушков и г-жа Сара Велкова Хънт, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

Участието на отбора в Special Olympics European Unified Youth Basketball Tournament – Италия, Сансеполкро 2022 е още едно свидетелство за доброто развитие на програмата. Опитът на Спешъл Олимпикс България се споделя и в партньорският проект BasketJoy – Приобщаващ баскетбол с партньори от 4 държави, и двата с финансовата подкрепа на програма ЕРАЗЪМ на ЕС​: https://prosport-bg.net/erasmus-projects/.

ТУРНИРЪТ ПО ОБЕДИНЕН БАСКЕТБОЛ В САНСЕПОЛКРО

Турнирът по Обединен баскетбол за атлети със и без интелектуални затруднения се организира от Спешъл Олимпикс Италия и техният екип в град Сансеполкро, като е финансиран по програма Еразъм + на Европейския съюз. Събитието е сред най-значимите в календара на Спешъл Олимпикс Европа за 2022 година. С него движението за приобщаващ спорт показва стремежът си да възстанови дейностите за хората с интелектуални затруднения, които по време на пандемията от Ковид 19 понесоха най-тежките последствия от социалната изолация. В периода 2019 – 2021 година, поради ограниченията и спрените тренировки, броят на атлетите, които се занимават баскетбол в Спешъл Олимпикс Европа/Евразия спадна с 35% (от 39 795 през 2019 до 25 803 през 2021).

Повече за турнира на официалната страница: https://www.specialolympics.org/programs/europe-eurasia/special-olympics-european-unified-youth-basketball-tournament

СВОБОДНО СЪДЪРЖАНИЕ ЗА МЕДИЙНО ОТРАЗЯВАНЕ НА ТУРНИРА

Спешъл Олимпикс Европа/Евразия осигурява свободно съдържание за разпространение от националните медии на участващите в турнира държави.

Съдържанието включва репортажи от мачовете и интервюта с атлети, партньори и треньори, както и репортажи от официалното откриване, награждаването и закриването на турнира по обединен баскетбол на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия.

Достъпът до материалите е свободен в платформата Dropbox: ТУК

При интерес за изпращане на съдържание, изпратете запитване към: sobg@prosport-bg.net.

Лице за контакт: Диана Банчева, diana@sreda.net, 0885 321 361.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни по света. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения.

За повече информация: www.SpecialOlympics.org.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата на Спешъл Олимпикс в България стартира през 1994 г. и оттогава организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността. Работейки с широк кръг от партньори – държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци – Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения.

За повече информация: http://prosport-bg.net; www.fan.bg; FB/SObulgaria.

 

Описание на снимките:

  1. Отборът на Спешъл Олимпикс България по време на награждаването на Европейския турнир по обединен баскетбол на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия в Сансеполкро, Италия, 15-16 октомври 2022
  2. Обединените отбори по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и Спешъл Олимпикс Италия – Абрузо след финала в съответната дивизия на турнира по обединен баскетбол на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия в Сансеполкро, Италия, 15-16 октомври 2022
  3. Обединеният отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България със златните медали от турнира  Спешъл Олимпикс Европа/Евразия в Сансеполкро, Италия, 15-16 октомври 2022
  4. Обединеният отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България по време на мач на турнира  Спешъл Олимпикс Европа/Евразия в Сансеполкро, Италия, 15-16 октомври 2022
Close Menu