Skip to main content
news

ПЪРВА ПОБЕДА НА ОБЕДИНЕНИЯ ОТБОР ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ТУРНИР ПО БАСКЕТБОЛ ЗА АТЛЕТИ СЪС И БЕЗ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ

Официални кадри от състезанието и интервюта с атлетите от отборите на 16 държави на турнира в Тоскана, Италия

37:22 завърши мачът между обединените отбори на Спешъл Олимпикс България и на Спешъл Олимпикс Сърбия по време на първия състезателен ден от баскетболния турнир на обединени младежки отбори от атлети със и без интелектуални затруднения. Турнирът е пръв по рода си и се провежда в град Сансеполкро, Италия в периода 15-16 октомври 2022 година.

В турнира участие ще вземат отборите на Спешъл Олимпикс Европа от Белгия, България, Кипър, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Латвия Литва, Норвегия, Полша, Сърбия и Испания.

Организаторите осигуряват видео кадри и интервюта с атлети, партньори и треньори на медиите от всички участващи държави за свободно разпространение.

 

ТУРНИРЪТ ПО ОБЕДИНЕН БАСКЕТБОЛ В САНСЕПОЛКРО

Турнирът по Обединен баскетбол за атлети със и без интелектуални затруднения се организира от Спешъл Олимпикс Италия и техният екип в град Сансеполкро, като е финансиран по програма Еразъм + на Европейския съюз. В него участват 240 атлета със и без интелектуални затруднения от 16 държави. Повече за турнира на официалната страница: https://www.specialolympics.org/programs/europe-eurasia/special-olympics-european-unified-youth-basketball-tournament.

Събитието е сред най-значимите в календара на Спешъл Олимпикс Европа за 2022 година. С него движението за приобщаващ спорт показва стремежът си да възстанови дейностите за хората с интелектуални затруднения, които по време на пандемията от Ковид 19 понесоха най-тежките последствия от социалната изолация. В периода 2019 – 2021 година, поради ограниченията и спрените тренировки, броят на атлетите, които се занимават баскетбол в Спешъл Олимпикс Европа/Евразия спадна с 35% (от 39 795 през 2019 до 25 803 през 2021).

„Благодарение на усилията на всички, въвлечени в организацията на това събитие, този турнир ще върне на терена голяма част от атлетите, които ще покажат най-доброто от себе си“, подчерта Мирослав Крогулец, спортен директор на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия.

ОБЕДИНЕНИЯТ ОТБОР ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България, който днес (15 октомври 2022) отбеляза първа победа на турнира се състои от 10 играчи – шестима атлети с интелектуални затруднения и четирима партньори. Атлетите са Йордан Димов, Никола Тагарев, Камен Тодоринчев, Емануил Христов от обединения отбор, който тренира в Национална спортна академия „Васил Левски“, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа активност и катедрата по Баскетбол, както и атлетите Иван Драгански и Лъчезар Стоянов от специалния отбор по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Иван Иванов, Виктор Фам, Дарина Чимева и Даниел Милчев са студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“. В делегацията за европейския турнир по обединен баскетбол са и националният треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България проф. Мариана Борукова, треньорът от БК “Рилски спортист”, гр. Самоков Катерина Рудева и Асен Стоянов от фондация „Паралелен свят“ – гр. Пловдив.

„Участието на атлетите на Спешъл Олимпикс България в този турнир е от изключително значение, както за тяхното спортно развитие, така и за социалното им приобщаване. Откакто се развива програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България сме имали възможност да участваме в турнири по обединен баскетбол 3×3. Днес сме в отбори 5х5 и това е много важно за самочувствието и за мотивацията на атлетите да продължат да се развиват с приобщаващ спорт“, подчерта проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България и преподавател в НСА „Васил Левски“.

„Добре ми се отразява участието в турнира. Обичам Спешъл Олимпикс, защото съм с приятелите си. Пътувам, състезавам се и се забавлявам. Бях на 3х3 мач, сега съм на 5х5 състезание. Това ми харесва“, сподели Камен Тодоринчев, атлет от обединения отбор на Спешъл Олимпикс България.

 

СВОБОДНО СЪДЪРЖАНИЕ ЗА МЕДИЙНО ОТРАЗЯВАНЕ НА ТУРНИРА

Спешъл Олимпикс Европа/Евразия осигурява свободно съдържание за разпространение от националните медии на участващите в турнира държави.

Съдържанието включва репортажи от мачовете и интервюта с атлети, партньори и треньори, както и репортажи от официалното откриване, награждаването и закриването на турнира по обединен баскетбол на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия.

Достъпът до материалите е свободен в платформата Dropbox: ТУК

При интерес за изпращане на съдържание, изпратете запитване към: broadcast@specialolympics.org.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни по света. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения.

За повече информация: www.SpecialOlympics.org.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата на Спешъл Олимпикс в България стартира през 1994 г. и оттогава организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността. Работейки с широк кръг от партньори – държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци – Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения.

За повече информация: http://prosport-bg.net; www.fan.bg; FB/SObulgaria.

 

За контакт с медиите: Диана Банчева, diana@sreda.net, 0885 321 361

Close Menu