Skip to main content
EBWnewsПрограма "Баскетбол"

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ НА ПЪРВОТО ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ОБЕДИНЕН БАСКЕТБОЛ ЗА ЖЕНИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

8 юни 2024, Зренянин, Сърбия: С 9:6 срещу отбора на Спешъл Олимпикс Босна и Херзеговина, обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва златни медали в своята дивизия на първия по рода си турнир по обединен баскетбол 5х5 за жени на Спешъл Олимпикс.

Българският отбор се класира за финал след победни мачове срещу отборите на Спешъл Олимпикс Сърбия 2 (2:8) и на Спешъл Олимпикс Босна и Херцеговина (12:2), играни на 7 юни 2024.

„Днешната победна игра на нашите състезателки с интелектуални затруднения с подкрепата на техните партньори демонстрира вдъхновяващата и обединяващата сила на баскетбола.“, споделя Тина Димитрова, ръководител на делегацията в Сърбия и мениджър на БК „Академик – Пловдив“.

„Поздравявам спортистите на Спешъл Олимпикс за тяхната непримиримост и борбеност по пътя към спортните постижения. Те са източник на въхновение и пример, който всички трябва да следват. Благодаря на треньорите и семействата на атлетите за подкрепата, която им оказват, защото тя е безценна“, сподели Министъра на младежта и спорта Георги Глушков в поздравителен адрес към Спешъл Олимпикс България. Той е първият българин, играл в NBA.

Турнирът се организира от Спешъл Олимпикс Сърбия, Министерство на спорта на Република Сърбия и Община Зренянин с подкрепата на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия и има за цел да насърчи развитието на баскетбола за жени с интелектуални затруднения.

Осем отбора се състезават за първото място в своята дивизия – Спешъл Олимпикс България, Сърбия, Сърбия 2, Черна гора, Португалия, Румъния, Литва, Босна и Херцеговина.

ОБЕДИНЕН ОТБОР НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ – ЖЕНИ

България участва за пръв път с женски отбор по обединен баскетбол. Моделът Unified Basketball на Спешъл Олимпикс създава възможност в отборите да участват атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. По този начин с приобщаването чрез спорт се постига и социално интегриране между атлети и партньори.

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България участва със 7 играчи на турнира в Зренянин, Сърбия– четири атлетки с интелектуални затруднения и три партньорки. Атлетките са Десислава Грудева, Нара Гамейска, Християна Георгиева, Юлия Бончева от специалните отбори в Пловдив, София и Пазарджик, които се тренират от Тина Димитрова и треньори от БК „Академик– Пловдив“.

Партньорките Дебора Димитрова, Катерина Шопова и Виктория Спасова са студенти в Национална спортна академия „Васил Левски“, специалност “Баскетбол” с ръководител доц. Мариана Борукова. Треньор на отбора на турнира в Сърбия е Дарина Чимева, възпитаник на НСА „Васил Левски“, специалност Педагогика с нова специалност Треньор по баскетбол.

„Вярвам в силата на приобщаването и на възможността чрез спорт да се преодоляват граници. Опитът ми като партньор със сигурност ми дава уникална перспектива и разбиране за нуждите и предизвикателствата на атлетите, което ми помага като треньор. Победата на Европейското първенство е огромно признание за усилията на целия отбор и представлява вдъхновение за бъдещите предизвикателства и успехи”, сподели Дарина Чимева след победата. По време на следването си в НСА „Васил Левски“ тя участва като партньор в подготовката и участието на отбора за национални и международни състезания.

Партньорките и Чимева тренират в СК “Обединен спорт за всички”.

Ръководител на делегацията на Спешъл Олимпикс България на турнира в Сърбия е Тина Димитрова.

Участието на отбора на Спешъл Олимпикс България по обединен баскетбол в Европейския турнир за жени в Сърбия е възможно благодарение на подкрепата на Спешъл Олимпикс Европа Евразия. Екипите на делегацията са с подкрепата на КРАСИКО СПОРТ.

През юни предстоят още две важни участия на обединения отбор на Спешъл Олимпикс България в Европейски турнири по баскетбол – 5х5 за мъже – в Литва на 17-20 юни 2024, и 3х3 на FIBA Open в Швейцария 15-16 юни 2024.

ПРОГРАМА ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2005 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола под ръководоството на проф. Росица Църова от НСА „Васил Левски“. От 2019 г национален координатор на програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България е доц. Мариана Борукова, преподавател в НСА „Васил Левски“. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ обединеният отбор отбеляза звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022. Завърна се със златни медали от първия по рода си Европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, проведен в Италия през октомври 2022 г. Първото участие на български отбор с треньори доц. Мариана Борукова, Тина Димитрова и Иван Иванов в най-голямото спортно приобщаващо събитие – Световни летни игри на Спешъл Олимпикс (Берлин‘2023) се увенча със сребърни медали.

ПАРТНЬОРСТВО С БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БАСКЕТБОЛ

Партньорството между Спешъл Олимпикс България и българската баскетболна общност датира от 2005 г. Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, подкрепата на г-н Георги Глушков и г-жа Сара Велкова Хънт, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати. През 2024 г., с подкрепата на Българска федерация по баскетбол, БК „Академик – Пловдив“ стартира програма за подготовка на атлети с интелектуални затруднения по баскетбол в града. Заниманията са в рамките на Програма за развитие на спорта за хора с увреждания на Министерство на младежта и спорта. Развива се и потенциала за разширяване на програмата в Пазарджик в партньорство с БК „Хебър“.

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милиона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни по света. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения.

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата на Спешъл Олимпикс в България стартира през 1994 г. и оттогава организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността. Работейки с широк кръг от партньори – държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци – Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения.

 

Снимки: Мария Гамейска

 

За повече информация:

www.sobg.prosport-bg.net

www.fan.bg

FB/SOBulgaria

 

За контакт с медиите:

Диана Банчева – Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България
тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

 

Close Menu