Skip to main content
Berlin2023news

ОТБОРЪТ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА ЗАВОЮВА ЕДНО ШЕСТО И ЕДНО ОСМО МЯСТО НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

24 юни 2023, Берлин: С едно шесто и едно място за отбора по лека атлетика на България завършиха Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023. Шестото място е за София Йорданова в 100 м. бягане жени, а осмото е за Стелиян Гюзелев – също 100 м. бягане мъже. Състезанията по лека атлетика се провеждаха на стадиона Ханс-Браун в Олимпийския парк в Берлин.

София Йорданова е на 16 г. и е от град Разград и участва за пръв път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс. Участието й е възможно благодарение на съдействието на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Разград и подкрепата на Община Разград. София имаше възможност да се подготвя с треньора Красен Цонев от атлетически клуб „Лудогорец“ – Разград.

„Важното е, че участвах. Харесва ми, че имам нови приятели“, сподели София Йорданова емоцията си след финала на 100 м. на 24 юни 2023. Тя се изправи срещу атлетките от Спешъл Олимпикс Андора, Каймански острови, Чили, Макау, Бангладеш, Малайзия и Бутан.

На снимката: София Йорданова, след финала на 100 м. на 24 юни 2023

Осмо място завоюва и атлетът Стелиян Гюзелев в своята дивизия на 100 м. бягане.

„Стелиян бяга изключително добре и подобри времето си от предварителните резултати. Това го постави в дивизия с много бързи бегачи и предопредели трудното класиране. Времето на Стелиян на финала е 15.28, а първият в дивизията – атлетът от Сенегал, е с време 13.25. Малко младежи и без интелектуални затруднения бягат толкова бързо“, сподели националният треньор на отбора по лека атлетика на Спешъл Олимпикс България Димитрия Халилямова.

ВИДЕО: ПОЛУФИНАЛ 100 М. ГЛАДКО БЯГАНЕ НА СТЕЛИЯН ГЮЗЕЛЕВ може да гледате: https://www.facebook.com/sobulgaria/videos/1742853766150547.

Другите съперници на Стелиян са от Доминика, Китайско Тайпе, Руанда, Гваделупе, Корея и Пуерто Рико.

Стелиян Гюзелев е на 17 г., жител на Община Любимец и ученик в 10 клас в ЦСОП „Стефан Василев“, гр. Свиленград. Участва за пръв път на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. Участието му е със съдействието на Център за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“, гр, Свиленград и подкрепата на общините Любимец и Свиленград. Личен треньор на Стелиян е Илиана Иванова, терапевт и учител по физическо възпитание и спорт в ЦСОП „Стефан Василев“, гр. Свиленград.

Другите двама атлети в отбора по лека атлетика са Мирослава Петрова (41 г., Спешъл Олимпикс Сандански) и Станислав Иванов (19 г., Спешъл Олимпикс Добрич).

Мирослава Петрова участва в дисциплината 200 м. бягане, но бе дисквалифицирана, тъй като излезе от коридора си по време на състезанието. Личен треньор на Мирослава е Зоя Любомирова от АФАС – Сандански. Мирослава е участвала на Европейски летни игри на Спешъл Олимпикс в Белгия през 2014 г., когато завоюва сребърен медал на дълъг скок и пето място на 100 м. гладко бягане.

Четвъртият атлет от отбора по лека атлетика на Спешъл Олимпикс България за Световните летни игри в Берлин‘2023 е Станислав Иванов. Станислав също бе дисквалифициран, тъй като излезе от коридора си.

На снимката: Атлетите от отбора по лека атлетика Мирослава Петрова, Стелиян Гюзелев, националният треньор Димитрия Халилямов и атлетът Станислав Иванов, след финала на 100 м. бягане на Стелиян Гюзелев на 24 юни 2023

„Прекъснатите линии на виража ми се сляха и не разбрах, че съм влязал в чужд коридор. Ядосах се и го показах“, призна Станислав, който сам прекъсна участието си в състезанието и излезе от пистата. Станислав Иванов участва за пръв път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс. Неговото участие стана възможност благодарение на подкрепат ана община Добрич. Личен треньор на Станислав е Милен Петров от СКЛА „Добруджа“.

„Проблемът е в различните условия, при които тренират атлетите в страната. В Свиленград, например, нямат закрит стадион. Подготовката зависи от метеорологичните условия. Много малко стадиони са с прекъснати линии на виражите, а нашите атлети се нуждаят от позната среда, за да не се разсейват и да покажат най-доброто, което могат“, коментира националният треньор Димитрия Халилямова.

Отборът участва и в щафета 4х100, но не успя да се класира.

 

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

 

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/.

 

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

 

Резултати от участието на българската делегация в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023:

 

Злато в силовия трибой за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023ж, 23.06.2023

 

Бронз за Велико Великов в английска езда на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

 

Първи златен медал за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 22.06.2023

 

Бронз за отбора по бадминтон в смесени двойки на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 21.06.2023

 

Бронзов медал в плуването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин’2023, 21.06.2023

 

За контакт: Диана Банчева, Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. +359 885 321 361; ел. поща: diana@sreda.net.

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА         WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИЙНА АКРЕДИТАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ            WWW.BERLIN2023.ORG/EN/MEDIA

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ            WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023            WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu