Skip to main content
Berlin2023news

СРЕБЪРЕН МЕДАЛ В ИНДИВИДУАЛНИТЕ ЗА ЖЕНИ ПО БАДМИНТОН НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

24 юни 2023, Берлин: Втора завърши мачовете си атлетката Тянка Георгиева в индивидуалните дисциплини за жени в бадминтона на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023. Тя изигра три мача, от които спечели с еднакъв резултат от атлетките на Спешъл Олимпикс Монголия и Йордания (2:0) на 23.06.2023 и загуби само срещу противника си от Спешъл Олимпикс Малдивите с (0:2) на 24.06.2023.

На четвърто място завърши в индивидуалните дисциплини атлетът Стоян Георгиев от отбора по бадминтон на Спешъл Олимпикс България. Той не успя да се пребори със силни противници и загуби от отборите на Ямайка и Норвегия с (0:2) на 23.06.2023 и срещу Латвия отново  (0:2) на 24.06.2023.

Снимка: Атлетът Стоян Георгиев от отбора по бадминтон по време на награждаването индивидуално мъже, 24.06.2023

На 21 юни 2023, отборът по бадминтон завоюва бронз на смесените двойки на Световните летни игри в Берлин‘2023. Тянка Георгиева и Стоян Георгиев се пребориха с 2:0 срещу отбора на Спешъл Олимпикс Палестина, след като загубиха със същия резултат от отборите на Спешъл Олимпикс Папуа Нова Гвинея и Спешъл Олимпикс Китай.

Мачовете се играха в Търговския център Messe в Берлин.

На снимката: Бронзовите медалисти на смесени двойки по бадминтон, Тянка Георгиева и Стоян Георгиев, Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023

Отборът по бадминтон на Спешъл Олимпикс България за Световните летни игри в Берлин‘2023 е от Стара Загора. Тянка Георгиева е на 45 г., а Стоян Георгиев е на 22 г. и двамата участват на Световни летни игри за пръв път. Участието на Тянка и Стоян в Световните летни игри в Берлин‘2023 е благодарение на съдействието на Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми “Св. св. Козма и Дамян“ в Стара Загора и всеотдайната работа на треньора Слънчезар Цанков. Подготовката на атлетите се осъществи с безвъзмездната подкрепа на клуба по бадминтон в Стара Загора. Участието на атлетите е и с подкрепата на Община Стара Загора.

На снимката: Бронзовите медалисти на смесени двойки по бадминтон, Тянка Георгиева и Стоян Георгиев, с националния тренньор Иоанна Карапетриду

Национален треньор на отбора по бадминтон за Световните летни игри в Берлин‘2023 е Иоанна Карапетриду. Иоана е млад треньор на Българска федерация по бадминтон с интерес в развитието на спорта за хора с увреждания. Нейното участие е символ на дългогодишното партньорство между Спешъл Олимпикс България и Българска федерация по бадминтон.

ПАРТНЬОРСТВО С БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БАДМИНТОН

Партньорството на Българската федерация по бадминтон със Спешъл Олимпикс България стартира през 2005 г., когато тогавашният президент на федерацията д-р Пюзант Касабян, заедно с 13 спортни федерации и държавни институции, приемат Декларация за достъп до спорт. Подписите са сложени церемониялно по време на конференцията „Спорт за социална интеграция на  хората с интелектуални затруднения“, проведена на 2 декември 2005 г., по повод Международния ден на хората с увреждания. Конференцията се проведе под патронажа на президента Георги Първанов и бе организирана от Спешъл Олимпикс България в партньорство с представителя на ООН за България, Нийл Буне, Държавна агенция за младежта и спортна (сега Министерство на младежта и спорта), Министерство на образованието и науката, Националната сдружение на общините в България и Фондация ПроСпорт.

На снимката: д-р Пюзант Касабян подписва Декларация за достъп до спорт от името на Българска федерация по бадминтон, 2 декември 2005 г., гр. София

 

Ето какво казва д-р Касабян по време на конференцията през 2005 г.: „Липсата на осъзнатост за ползата от спорта е основна пречка пред приобщаването на повече атлети. Федерацията по бадминтон би искала да промотира и да въведе бадминтона в специализираните училища за работа с деца с увреждания в България. Подкрепяме работата на Спешъл Олимпикс и сме горди, че сме партньори на програмата в България“.

Нийл Буне, представител на ООН за България: „Впечатлен съм не само от броя на правителствените лица, спортни федерации и влиятелни хора, които участват на конференцията днес, но и от участието на атлетите на Спешъл Олимпикс България. Спешъл Олимпикс е международно движение, което защитава принципите на равенство и взаимопомощ. ООН се гордее, че може да подкрепя Спешъл Олимпикс“.

Благодарение на приемствеността на новото ръководство на федерацията в лицето на сегашния президент д-р Володя Златев, развитието на бадминтона за хора с увреждания продължава. По време на пресконференцията за изпращане на делегацията за Световните летни игри в Берлин‘2023, която се проведе на 9 юни 2023 в София, заедно с представители на 7 спортни федерации, подкрепящи отбора, д-р Златев подчерта:

„За почти 18 години постигнахме вдъхновяващи резултати от участията ни в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Шанхай‘2007, Атина‘2011, Лос Анжелис‘2015, Абу Даби‘2019. Убеден съм, че участието в Берлин‘2023 ще ни даде още по-голяма увереност да продължим това партньорство“.

На снимката: Д-р Володя Златев, президент на Българска федерация по бадминтон, връчва ракети и пера на атлетите на Спешъл Олимпикс България, по време на пресконференцията на 9 юни 2023, Снимка: Прес клуб „България“

 

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/.

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

 

Резултати от участието на българската делегация в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023:

Още злато в трибоя на Световните летни игри, 24.06.2023

 

Сребро за обединения отбор по баскетбол 5х5, 24.06.2023

 

Два сребърни и един бронзов медал в паркура, 24.06.2023

 

Сребро за хокея на трева в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 24.06.2023

 

Злато в силовия трибой за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

 

Бронз за Велико Великов в английска езда на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

 

Първи златен медал за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 22.06.2023

 

Бронз за отбора по бадминтон в смесени двойки на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 21.06.2023

 

Бронзов медал в плуването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин’2023, 21.06.2023

 

 

За контакт: Диана Банчева, Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. +359 885 321 361; ел. поща: diana@sreda.net.

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА         WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ            WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023             WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu