Skip to main content
Berlin2023news

СРЕБРО ЗА ОБЕДИНЕНИЯ ОТБОР ПО БАСКЕТБОЛ 5Х5 НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

24 юни 2023, Берлин: Първо участие на Световни игри и помитащо представяне на обединения отбор по баскетбол 5х5 на Спешъл Олимпикс България.

След шест дивизионни срещи, отборът показа по-добри умения в три срещи срещу отборите на Пакистан 2 (21:10), Пакистан 1 (15:8), Гърция (15:14). На финала, обаче малко не достигна на нашите атлети и партньорите да надвият отбора на Спешъл Олимпикс Гърция, който завоюва златото с 14:10.

България участва за пръв в баскетбол на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, и то с  обединен отбор 5х5 (Unified Basketball Team 5×5).

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България участва с 10 играчи на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 – шестима атлети с интелектуални затруднения и четирима партньори. Атлетите са Йордан Димов, 25 г., Никола Тагарев, 17 г., Камен Тодоринчев, 20 г., и Нина Ал Рифаи, 37 г. от обединения отбор, който тренира в Национална спортна академия „Васил Левски“, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа активност и катедрата по Баскетбол, както и атлетите Иван Драгански, 25 г., и Лъчезар Стоянов, 21 г., от специалния отбор по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Божидар Динев, 23 г., Виктор Фам, 22 г.,Дарина Чимева, 21 г., и Даниел Милчев, 23 г., са студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“. Национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България е проф. Мариана Борукова. Треньори са Тина Димитрова и Иван Иванов.

„Ние сме пионери в това, което правим, не само в България, но и в световен мащаб. Обединеният баскетбол 5х5 е може би единственият спорт, който предоставя възможност за пълноценно социално интегриране между атлети и партньори. Доброто ни представяне на Световните игри показа, че сме успели да създадем тази симбиоза между атлети и партньори, която се цели от модела unified basketball“, споделя проф Борукова след финала на игрите.

Участието на обединения отбор по баскетбол в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин се подпомага от Столична община и Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Снимка: Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България 5х5 с отбора на Спешъл Олимпикс Пакистан 2

ПРОГРАМА ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

            Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2017 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и лично на нейния ректор проф. Николай Изов, бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ отборът отбеляза няколко звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022, първият европейски турнир по обединен баскетбол в Сансеполкро‘2022.

ПАРТНЬОРСТВО С БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БАСКЕТБОЛ

Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, подкрепата на г-н Георги Глушков и г-жа Сара Велкова Хънт, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

“Щастливи сме, че най-после имаме отбор по баскетбол на България на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. Не се съмняваме в доброто им представяне, щом са в такива добри ръце в лицето на д-р Борукова, Тина Димитрова и другите треньори, които са се погрижили и за отличната им подготовка“, каза Филип Виденов, изпълнителен директор на Българска федерация по баскетбол по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 на 9 юни 2023.

На снимката: Филип Виденов, изпълнителен директор на Българска федерация по баскетбол, Веляна Желязова, главен секретар на Българска федерация по конен спорт и Виктор Христов, представител на атлетите на Спешъл Олимпикс България по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 на 9 юни 2023

 

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

 

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/.

 

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

 

Резултати от участието на българската делегация в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023:

Два сребърни и един бронзов медал в паркура, 24.06.2023

 Сребро за хокея на трева в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 24.06.2023

Злато в силовия трибой за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

Бронз за Велико Великов в английска езда на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

Първи златен медал за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 22.06.2023

Бронз за отбора по бадминтон в смесени двойки на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 21.06.2023
Бронзов медал в плуването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин’2023, 21.06.2023

 

За контакт: Диана Банчева, Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. +359 885 321 361; ел. поща: diana@sreda.net.

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА               WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023         WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu