Skip to main content
Berlin2023news

БРОНЗ ЗА ВЕЛИКО ВЕЛИКОВ В АНГЛИЙСКА ЕЗДА НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

Снимка: Отбор по конна езда на Спешъл Олимпикс България и националният треньор Калояна Борисова

22 юни 2023, Берлин: В състезанието по английска езда на централния манеж в ездови клуб на Олимпийския парк в Берлин отборът по езда на Спешъл Олимпикс България завоюва в оспорвана надпревара един бронзов медал, две четвърти и едно шесто място.

Велико Великов от отбора по езда на Спешъл Олимпикс България завоюва бронз в дисциплината английска езда.

„При тази конкуренция, доволен съм от резултата“, сподели Велико Великов от Спешъл Олимпикс Варна.

Велико е на 23 г. и участва за трети път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс след Лос Анжелис‘2015 и Абу Даби‘2019 г. Личен треньор на Велико е Веселин Петров от СККС „Варна“.

Двете четвърти места взеха Цветелина Георгиева и Виктор Христов от Спешъл Олимпикс София.

„Мога и по-добре. Ще го покажа на паркура в събота“, категорична е Цветелина, която е златен медалист от Световните летни игри в Абу Даби‘2019.

„За мен важно е участието. Да съм тук вече е голямо постижение“, споделя Виктор Христов, който също е медалист от Абу Даби‘2019.

Щесто място взе Илиана Цветанова от Спешъл Олимпикс София.

„Очаквам паркура в събота, където знам, че съм най-добра“, споделя Илиана, която е златен медалист в дисциплината от Абу Даби‘2019.

Треньор на отбора по езда е Калояна Борисова от ездови клуб „Конкур“. Виктор, Илиана и Цветелина тренират на конна база „Ниеса“ и подготовката им се подкрепя от Българската федерация по конен спорт.

Спешъл Олимпикс България партнира с Българската федерация по конен спорт от 2011 г., когато е и първото участие в този спорт в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Атина‘2011.

„Гордеем се, че можем да развиваме спорта за хора с увреждания, благодарение и на натрупания вече опит през годините. Щастливи сме, че имаме отбор и на тези Световни игри. Приносът е на клубовете. Специални благодарности към ездови клуб „Конкур“ и Стоица Аргилашки и Люба Аргилашка“, подчерта Веляна Желязова, генерален секретар на Българската федерация по конен спорт по време на пресконференцията за изпращане на надионалната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, проведена на 9 юни 2023 г.

Close Menu