Skip to main content

ЗЛАТЕН И СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ В СКИ БЯГАНЕТО НА 100 М ОТ СВЕТОВНИТЕ ЗИМНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС АВСТРИЯ‘2017

Втори златен медал за Калин Георгиев (на 15 години, атлет на Спешъл Олимпикс Смолян) и сребърен за Славка Стоянова (на 12 години, атлет на Спешъл Олимпикс Чепеларе) на 100 м ски бягане класически стил на снежния стадион в Рамсау (Австрия).

След финала днес Калин Георгиев сподели: „За мен победата днес е сбъдната мечта. Имах късмет днес и съм щастлив, че приключих участието си тук с медали!“

Награждаване на Калин

„Медалът е много важен за мен, но приятелството с Уиуи (конкурент на Славка) е най-голямата награда!“ – каза Славка Стоянова след финала на 100 м ски бягане.

Награждаване на Славка

„Представянето и на двамата беше на изключително високо ниво. За мен да споделиш усещането от победата с тях е най-ценно. Горд съм с атлетите ни, тренирахме здраво и резултатите не закъсняха“ – бяха думите на националния треньор в ски бягане на Спешъл Олимпикс България Александър Димитров.

С подкрепата на Спешъл Олимпикс и ProActiveRecreation по идея на Александър Димитров сдружение „МОГА“, Пампорово АД, Община Чепеларе и  инициираха проект „Достъп до планинските спортове“ с цел да създаване социално предприятие, което да предлага нови услуги, насочени към потребители с интелектуални и физически затруднения, както и към техните семейства. Ще бъдат създадени услови за спортуване на хора нуждаещи се от допълнителна грижа, както и за възможност за семейни ваканции на семейства, които има член със специални потребности.

До този момент атлетите на Спешъл Олимпикс България завоюваха на Световните зимни игри Австрия‘2017 общо 7 медала – 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал, 2 четвърти места и 1 пето. Да припомним, че българските атлети с интелектуални затруднения завоюваха в зимните спортове – 5 медала от Нагано‘2005, 6 медала от Айдахо‘2009 и 12 от Пьонг Чанг‘2013.

Последните финали за състезателите ни ще бъдат утре, 23 март в алпийски ски в ниво напреднали.

Официални партньори на националната кампания СПОДЕЛИ УСЕЩАНЕТО са МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА, БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО СКИ, ОБЩИНА СМОЛЯН, ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ, ОБЩИНА БАНСКО, ОБЩИНА СОФИЯ, АМЕР СПОРТ, ДИЕЛ СПОРТ, ПАМПОРОВО АД, СКИ УЧИЛИЩЕ „СТИВИ“, СК „РОЖЕН-ЧЕПЕЛАРЕ-2016“, РЕСУРСЕН ЦЕНТЪР – СМОЛЯН, TУРСКИ АВИОЛИНИИ, ХРАНИ ЖИКА, ФОНДАЦИЯ ПРО СПОРТ.

Close Menu