Skip to main content
news

Кметът на София връчи отличия на атлетите на Спешъл Олимпикс България по повод Деня на спорта

На 17 май 2024, по повод Деня на спорта, атлетите Виктор Христов, Димитър Тенчев, Илиана Цветанова, Йордан Димов, Никола Тагарев, Камен Тодоринчев, Нина ал Рифаи, Цветелина Георгиева бяха отличени за постиженията си в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 от Столична община.

Знак за отличие на изявените атлети връчиха кмета на Столична община Васил Терзиев, зам. кмет „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова, зам. кмет„Социална дейност и интеграция на хора с увреждания“ Надежда Бачева, председателят на общинската комисия за децата, младежта и спорта Димитър Шалъфов и Мирослав Боршош, член на същата комисия.

През 2023 г. в Берлин се проведоха Световните летни игри на Спешъл Олимпикс – най-голямото спортно събитие за хората с интелектуални затруднения. България участва с делегация от 39 атлети в 9 спорта. Атлетите от София отбелязаха следните постижения:

Отбор по конна езда: Виктор Христов (сребърен медал – паркур), Илиана Цветанова (бронзов медал – паркур), Цветелина Георгиева (сребърен медал – паркур).

Обединен отбор по баскетбол – сребърен медал: Йордан Димов, Никола Тагарев, Нина ал Рифаи, Камен Тодоринчев.

Отбор по тенис: Димитър Тенчев – четвърто място индивидуално и по двойки.

Отличия получиха атлети от Федерация Адаптирана физическа активност – България и Български параолимпийски комитет.

Атлетите ще получат и еднократни парични стипендии от общината.

„Искам да благодаря на атлетите за това, че ни дават повод за гордост и че са източник на вдъхновение, защото не се предават и се борят за своите високи постижения. Това трябва да бъде пример за всички нас. Искам също така да им обещая, че ние ще продължим да подкрепяме спорта в София и че ще се постараем да подобрим инфраструктурата и условията, при които те се подготвят. Също така трябва да изкажа специални благодарности на ръководителите, на треньорите и на семействата на атлетите за подкрепата, която им оказват. Знам, че тя е безценна“, заяви Васил Терзиев.

Церемонията в Столична община ръководи Десислава Темелкова, директор на дирекция “Спорт и младежки дейности”.

Снимки: Столична община

Close Menu