Skip to main content
news

ЗВЕЗДНО УЧАСТИЕ ПО ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ НА АТЛЕТИТЕ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Ангел Махнев, Вяра Янева, Ана Василева и Мариам Тодорова показаха високи резултати на републиканското състезание Ice Peak Trophy – Christmas Edition

Атлетите на Спешъл Олимпикс България Ангел Махнев, Вяра Янева, Ана Василева и Мариам Тодорова взеха участие в републиканско състезание за аматьори на 19 декември 2021 в Зимния дворец в гр. София. Състезанието бе организирано от спортен клуб „АйсПийк“ и Българска федерация по фигурно пързаляне. В него участие взеха близо 50 участника от София, Варна, Ботевград.

Първи на леда се представи Ангел Махнев. След това своите съчетания представиха и момичетата Вяра Янева, Ана Василева и Мариам Тодорова. Треньори на атлетите са Милена Димитрова и Ирена Каймакчиева от клуб по фигурно пързаляне „Елит“.

„Предизвикателство е подготовката на нашите атлети в един толкова техничен спорт като фигурното пързаляне. Представянето на всички беше на ниво. Младежите с интелектуални затруднения показаха на леда своите умения наравно с всички участници“, сподели Милена Димитрова – треньор на атлетите и национален координатор по фигурно пързаляне на Спешъл Олимпикс България.

„Участието на нашите атлети с интелектуални затруднения на състезание заедно с такива без затруднения е голям успех за мисията на приобщаване в България. Благодарни сме за поканата за участие от г-жа Даниела Стоева от СК „АйсПийк“, както и за обективната оценка на съдиите от федерацията – Надежда Ходжева, Албена Аладжова, Зоя Йорданова и Николай Янев. Спешъл Олимпикс България готви атлети за първо участие във фигурното пързаляне на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, които ще се проведат през януари 2023 г. в Казан, Русия“, подчерта д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България.

На Световните зимни игри в Казан‘2023 Спешъл Олимпикс България ще се представлява от делегация от 14 атлети. Атлетите ще се състезават в 4 спортa – алпийски ски (2 мъже и 2 жени), ски бягане (2 мъже и 2 жени), бягане със снегоходки (2 мъже и 2 жени) и за пръв път – във фигурно пързаляне (1 мъж и 1 жена).

По време на Световните зимни игри две хиляди атлета на Спешъл Олимпикс и техни партньори (атлети без интелектуални затруднения) от 108 държави ще се състезават на Световните зимни игри през 2022 г.  в седем спорта – алпийски ски, ски бягане, бягане със снегоходки, сноуборд, фигурно пързаляне, шорттрек, хокей в зала. Към тях ще се присъединят около 3000 доброволци и 4000 гости и членове на семейства, което превръща събитието в глобално преживяване.

Провеждайки се на всеки две години и редувайки летни и зимни спортове, Световните игри на Спешъл Олимпикс  се излъчват в световен мащаб от ESPN, официалният глобален партньор на движението. Предишните Световни зимни игри се проведоха в Австрия през 2017 година.

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 6 милиона души с интелектуални затруднения и техните партньори, осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни. Споделете усещането на: Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn и блога. Повече на сайта: www.SpecialOlympics.org.

В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма през 1994 година. Чрез целогодишна спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, Спешъл Олимпикс България предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

Close Menu