Skip to main content
news

ГОДИШНИ НАГРАДИ „ПРОСПОРТ“ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА СОЦИАЛНИЯ СПОРТ

На 7 декември 2022 Спешъл Олимпикс България и фондация „ПроСпорт“ връчиха годишните награди „ПроСпорт“ за значим принос за разширяването на достъпа до спорт, за развитието на доброволчеството в спорта и на социалната мисия на спорта. Церемонията се проведе в рамките на международната конференция „Спортът – инструмент за социално включване“, която се проведе на 7 – 8 декември 2022 в парк хотел „Витоша“, София.

НАГРАДИ ПРОСПОРТ‘2022

КАТЕГОРИЯ „ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС“

Наградата „ПроСпорт“ в категорията „Цялостен принос“ бе връчена на г-н ИЛИЯ ЛАЛОВ, председател на Български паралимпийски комитет. Той бе отличен за дългогодишния вдъхновяващ принос за развитието, разширяването и отстояването на възможностите за спорт за хората с увреждания от всички възрасти.

КАТЕГОРИЯ „ДОБРОВОЛЕЦ“

В категорията бе отличена д-р ИВЕЛИНА КИРИЛОВА, преподавател в Национална спортна академия “Васил Левски”. Тя е национален треньор по силов трибой на Спешъл Олимпикс България, координатор на програма FIT5 на Спешъл Олимпикс за Европа и Евразия, треньор в обединения отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България. С отдадената си безрезервна работа, професионализъм и съпричастие увеличава възможностите за развитие чрез адаптиран спорт за хора с различни възможности. Наградата връчи заместник министъра на младежта и спорта Петър Бучков.

КАТЕГОРИЯ “ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ”

АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ бе удостоена с наградата „ПроСпорт‘2022“ за създаване на условия и оказване на подкрепа в развитието на деца от уязвими групи, които имат прояви в спорта.

КАТЕГОРИЯ „ГРАЖДАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ“

В категорията бе отличена програмата на СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС в СЪРБИЯ за развитие на модела за обедини спортове и младежкото лидерство в спорта. В обединените спортове участват атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без такива, което създава приобщаваща среда и условия за промяна на нагласите към възможностите на хората с интелектуални затруднения. Наградата бе връчена на националния директор на Спешъл Олимпикс Сърбия Александър Станоевич от заместник представителя на УНИЦЕФ за България г-жа Карол Виньо.

КАТЕГОРИЯ „СПОРТЕН КЛУБ“

БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ „ХЕБЪР“ – ПАЗАРДЖИК бе отличен за съпричастието и участието в спортни празници с деца със и без специални образователни потребности и медийно отразяване, с което допринасят за създаването на положителни нагласи към хората с интелектуални затруднения. Наградата бе връчена на проф. Мариана Борукова от доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

КАТЕГОРИЯ “СПОРТНА ФЕДЕРАЦИЯ”

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ХОКЕЙ НА ТРЕВА бе удостоена с наградата „ПроСпорт‘2022“ в категорията за промоцията и развитието на хокея на трева чрез мрежата от своите спортни клубове и приноса за утвърждаването на европейския модел за хокей за хора с интелектуални затруднения.

КАТЕГОРИЯ „ОБЩИНА“

В категорията бе отличена ОБЩИНА ЛЮБЛЯНА за иновативния модел за интеграция на спорта в социалните услуги за деца и хора с увреждания. Наградата бе връчена на Марко Йанко от Център „Янец Левча“, Словения от д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

КАТЕГОРИЯ „ТРЕНЬОР“

В категорията бе отличена КАДА СЕЛИМОВИЧ, треньор по лека атлетика от АК Слободата, Тузла (Босна и Херциговина). През последните 15 години тя развива в своя клуб лекоатлети с и без интелектуални затруднения и се превръща в европейска добра практика, за което получава през 2022 и първата Европейска награда за треньор от Европейската атлетическа асоциация. Наградата бе връчена от г-жа Карол Виньо, заместник представител на УНИЦЕФ за България.

КАТЕГОРИЯ „УЧИЛИЩЕ“

С наградата „ПроСпорт‘2022“ бе отличено ОУ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ – ГР. СМОЛЯН за организирането и провеждането на вътрешно-училищни спортни празници с участието на деца със и без специални образователни потребности и създаването положителни нагласи и условия за приобщаването на всеки с различни възможности.

КАТЕГОРИЯ „ДЕТСКА ГРАДИНА“

В категорията не отличена ДГ „КОНЧЕ ВИХРОГОНЧЕ“ – ГР. ШУМЕН за насърчаването на двигателното развитие и спортната култура у най-малките чрез организирането и провеждането на редовни спортни занимания, включително със състезателен характер, и приобщаването им към мисията за създаване на по-добър свят за всички.

Close Menu