Skip to main content
EBWnews

ПГ “Руска Пеева” – Джебел отбеляза Европейска баскетболна седмица’2022

На 29 ноември 2022 в Професионална гимназия „Руска Пеева“ – гр. Джебел се проведе баскетболен турнир. В него участваха 6 ученика на възраст 9 и 10 години. От тях – 4-ма със специални образователни потребности. Техни треньори са Божидара Зафирова и доброволците Серкан Мюмюн и Мухамет Мустафа. 

Турнирът се организира в рамките на кампанията за Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения. 

Кампанията се подкрепя отново от Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига. Целта e да бъде разширен достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола.  

 

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарасна от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа. 

Close Menu