Skip to main content
Berlin2023news

Бронзов медал в плуването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин’2023

21 юни 2023, Берлин: За бронзов медал на 200 м плуване свободен стил се пребори атлетът Ана Василева от отбора на Спешъл Олимпикс България за Световните летни игри в Берлин‘2023.

Ана Василева е на 21 г. от град Пловдив и е студент първа година в Национална спортна академия „Васил Левски“. Ана тренира плуване в ПК „Пловдив 2019“ с личен треньор Иванка Ишева. Ана участва за пръв път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс и се състезава в 100 м и в 200 м свободен стил. Финалът на Ана Василева на 100 м е на 24 юни 2023.

Иванка Ишева, личен треньор на Ана, припомня началото на пътя към тази победа.

„Удовлетворена съм, че съм си свършила работата и съм помогнала на Ана да стигне до тук. Преди пет години, когато я вкарах за първи път във водата, мислех че ще я удавя. Бях с нея вътре и за 40 мин четири пъти аспирира вода. Бях уплашена, чудех се дали да се откажа и само защото ме хвана срам от родителите ѝ, казах че ще опитам пак. И така до днес.“

В Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, България участва с отбор от трима атлети: Ана Василева от Спешъл Олимпикс Пловдив, Ивелин Граматиков от Спешъл Олимпикс Габрово и Биляна Илиева от Спешъл Олимпикс Баня. Заболяване възпрепятства четвъртият атлет, Емил Кондев от Пазарджик, да пътува.

Ивелин Граматиков е на 20 г. от град Габрово и тренира в СК „Равен старт 2020“ с треньорите Георги Левичаров и Боян Ботев. Ивелин участва за пръв път в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс и се състезава в 50 м. свободен стил. Финалът на Ивелин е на 23 юни 2023. Ивелин Граматиков участва в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 благодарение на съдействието и подкрепата на Община Габрово.

Биляна Илиева е на 45 години и нейното участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин е благодарение на партньорството на Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – гр. Баня. Биляна е участвала в Световни летни игри  на Спешъл Олимпикс в Атина‘2011 и Лос Анджелис‘2015. На игрите в Берлин Биляна се състезава в 50 м. гръб и 50 м. свободен стил. Заслужено се класира на финал в 50 м гръб, който ще бъде на 22 юни 2022.

„Най-голямото предизвикателство за атлетите на този спортен форум е да представят  най-доброто, на което са способни. Да преодолеят притеснението и страхът. Да бъдат част от големият спорт“, споделя националният треньор по плуване на Спешъл Олимпикс България проф. Боряна Туманова.

Състезанията по плуване се провеждат в Плувния басейн SSE в Берлин.

От 2003 г. подготовката на атлетите от отбора по плуване се осъществява с подкрепата на Българска федерация по плувни спортове и партньорството на нейните спортни клубове по места.

„Винаги съм се възхищавал от упоритостта на атлетите на Спешъл Олимпикс България. В резултат на големия труд, който полагат, те заслужават победа. Именно федерациите имат капацитета да развиват спорта за хора с увреждания“, сподели генералният секретар на БФ Плувни спортове Димитър Бобев по време на пресконференцията за изпращането на българската делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, проведена на 9 юни 2023 в гр. София.

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

 

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/.

 

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

 

За контакт: Диана Банчева, Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. +359 885 321 361; ел. поща: diana@sreda.net.

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА     WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИЙНА АКРЕДИТАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ            WWW.BERLIN2023.ORG/EN/MEDIA

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ            WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023    WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu