Skip to main content
Berlin2023news

ДВА СРЕБЪРНИ И ЕДИН БРОНЗОВ МЕДАЛ В ПАРКУРА НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

24 юни 2023, Берлин: В състезанието по паркур на централния манеж в ездови клуб на Олимпийския парк в Берлин отборът по езда на Спешъл Олимпикс България завоюва два сребърни, един бронзов медал, и едно седмо място.

„Паркурът беше много труден и конете бяха неспокойни. Въпреки това се справихме“, сподели Цветелина Георгиева, която завоюва сребро в дисциплината паркур на днешното финално състезание. Цветелина е с четвърто място в дисциплината английска езда.

„Аз съм доволен. Тръгвам си с медал, както си пожелах. Защото сме непобедими заедно!“, както винаги позитивен беше Виктор Христов, който също е със сребро от паркура. Виктор е с четвърто място в дисциплината английска езда.

„Наистина беше много труден паркур. Дадох всичко от себе си и показах това, на което са ни учили треньорите“, сподели Илиана Цветанова, която завоюва бронз. Илиана е с шесто място от английската езда.

„Имаше непреодолими предизвикателства. Късметът не беше с мен днес“, споделя Велико Великов, който е седми в неговата дивизия на паркур. Велико е носител на бронзов медал от английската езда.

Отборът по конна езда на Спешъл Олимпикс България участва в дисциплините английска езда и паркур на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023.

Отборът по конна езда е от две жени и двама мъже. Велико Великов е на 23 г. от Спешъл Олимпикс Варна и участва за трети път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс след Лос Анжелис‘2015 и Абу Даби‘2019 г. Личен треньор на Велико е Веселин Петров от СККС „Варна“. Участието на Велико Великов в Световните летни игри в Берлин’2023 е с подкрепата на община Варна.

Цветелина Георгиева е на 29 г. от Спешъл Олимпикс София и е златен медалист от Световните летни игри в Абу Даби‘2019.

Виктор Христов, 41 г. от Спешъл Оимпикс София също е медалист от Абу Даби‘2019. Виктор тренира баскетбол в обединения отбор на Спешъл Олимпикс България и е представител на атлетите в управителния съвет.

Илиана Цветанова е на 29 г. от Спешъл Олимпикс София и също е златен медалист от Абу Даби‘2019.

Треньор на отбора по езда е Калояна Борисова от ездови клуб „Конкур“. Виктор, Илиана и Цветелина тренират на конна база „Ниеса“ и подготовката им се подкрепя от Българската федерация по конен спорт.

Спешъл Олимпикс България партнира с Българската федерация по конен спорт от 2011 г., когато е и първото участие в този спорт в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Атина‘2011.

„Гордеем се, че можем да развиваме спорта за хора с увреждания, благодарение и на натрупания вече опит през годините. Щастливи сме, че имаме отбор и на тези Световни игри. Приносът е на клубовете. Специални благодарности към ездови клуб „Конкур“ и Стоица Аргилашки и Люба Аргилашка“, подчерта Веляна Желязова, генерален секретар на Българската федерация по конен спорт по време на пресконференцията за изпращане на надионалната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, проведена на 9 юни 2023 г.

Снимка: Веляна Желязова, генерален секретар на Българската федерация по конен спорт, по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, проведена на 9 юни 2023 г. Снимка: Пресклуб „България

 

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/.

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

 

Резултати от участието на българската делегация в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023:

 

Сребро за хокея на трева в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 24.06.2023

 

Злато в силовия трибой за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

 

Бронз за Велико Великов в английска езда на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

 

Първи златен медал за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 22.06.2023

 

Бронз за отбора по бадминтон в смесени двойки на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 21.06.2023

 

Бронзов медал в плуването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин’2023, 21.06.2023

 

За контакт: Диана Банчева, Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. +359 885 321 361; ел. поща: diana@sreda.net.

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА     WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ            WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023    WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu