Skip to main content
Berlin2023news

СРЕБРО ЗА ОТБОРА ПО ХОКЕЙ НА ТРЕВА НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

24 юни 2023, Берлин: Истинско торнадо бе отборът по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023.Заедно с дивизионирането, най-младият ни тийм изигра 12 мача срещу отбори с дългогодишни традиции в този спорта като Германия и Великобритания. На финала днес с голямо достойнство нашите хокеисти заеха второто място в група Trophy като паднаха от отбора на Великобритания с 2:4.

На дивизионирането хокеистите изиграха 4 мача, като показаха надмощие във всеки от тях България – Германия (3:0),  Чили – България (0:5), България – Парагвай (2:0), Чехия България (0:2). Така попаднахме в група Trophy заедно с Парагвай, Пакистан и Великобротания. С тях отборът изигра 6 мача, като поведе в 3 и завърши един равен: Парагвай – България (2:2), България – Великобритания (4:1), Пакистан – България (4:5), България – Парагвай (5:3), България – Великобритания (1:4), Пакистан – България (5:4). На полуфинала с малка разлика надвихме Пакистан (6:5).

Хокеят на трева бе представен като демонстрационен спорт на 16ти летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023. Спешъл Олимпикс България бе една от тринадесетте програми в света, за които бе дадена квота за участие. Отборът по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България е млад, както заради възрастта на своите атлети (15 – 25 г.), така и заради скорошното му създаване и краткото време, което имаше за подготовка за участие в игрите, от края на 2022 г.

Благодарение на подкрепата на Българска федерация по хокей на трева и съдействието на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – гр. Пловдив и лично на неговия директор г-жа Катя Стоилова, отборът бе формиран от ученици от градовете Пловдив и Асеновград и тренировъчният процес стартира в края на 2022 г.

Националният треньор Димитър Георгиев и треньорът Георги Ангелов подготвиха и селектираха отбора в състав: Ангел Хилендаров, 18 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Гюлезар Ташева, 18 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Дина Кехайова, 16 г., Спешъл Олимпикс Асеновград, Тодор Русков, 19 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Кристин Тихолова, 15 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Мариян Баташки, 17 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Радослав Балкански, 15 г., Спешъл Олимпикс Асеновград, Румен Балкански, 17 г., Спешъл Олимпикс Асеновград, Християна Стефанова, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив, Тихомир Иванов, 19 г., Спешъл Олимпикс Пловдив.

Треньор на отбора е и Виктория Рудолф-Карашева.

Отборът по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България се подкрепя от Ротари Клуб София Интернешънъл.

„За краткото време, което имахме за подготовка, се представихме над очакванията, но според стремежът ни. Не ни достигна опита за да успеем да завоюваме златото, но видяхме потенциала от развитието на хокея за хора в неравностойно положение в България и ще се целим един ден да достигнем световния връх“, сподели националния треньор Димитър Георгиев.

„Голяма чест е, че сме в демонстративен спорт. Така безспорно, в спортната ни история ще бъдем първи. Ще играем заедно с отборите на Англия, Холандия, Германия. Това са последните шампиони в хокея на трева. Тази чест и участие идват и с отговорност – да продължим да развиваме спорта за хора в неравностойно положение и след Световните летни игри на Спешъл Олимпикс. Необходима е координация на всички федерации, за да се създадат и необходимите нормативи в подкрепа на такава дейност“, коментира изпълнителният директор на Българска федерация по хокей на трева, д-р Антонио Антонов по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация на Спешъл Олимпикс България на 9 юни 2023 г. в София.

На снимката: От ляво – Димитър Бобев, главен секретар на Българска федерация по плувни спортове, проф. Антонио Антонов, изпълнителен директор на Българска федерация по хокей на трева, д-р Йорг Шенк, президент на БФХТ, Румен Русинов, Ротари Клуб София Интернешънъл, Нина Ал Рифаи, атлет от отбора по баскетбол, д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България, д-р Володя Златев, президент на Българска федерация по бадминтон, по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация на Спешъл Олимпикс България на 9 юни 2023 г. в София.

 

 

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В БЕРЛИН‘2023

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

 

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Повече за делегацията на: https://prosport-bg.net/b23-30days/.

 

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.

 

Резултати от участието на българската делегация в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023:

 

Злато в силовия трибой за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

 

Бронз за Велико Великов в английска езда на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 23.06.2023

 

Първи златен медал за България в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 22.06.2023

 

Бронз за отбора по бадминтон в смесени двойки на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, 21.06.2023

 

Бронзов медал в плуването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин’2023, 21.06.2023

 

За контакт: Диана Банчева, Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. +359 885 321 361; ел. поща: diana@sreda.net.

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА         WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИЙНА АКРЕДИТАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ            WWW.BERLIN2023.ORG/EN/MEDIA

ФБ СТРАНИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ            WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023            WWW.BERLIN2023.ORG

Close Menu