Skip to main content

Боче

Правила

на Спешъл Олимпикс спорта „Боче”

Раздел I – Oфициални състезания

 1. Индивидуални (един играч в отбор);
 2. По двойки (два играча в отбор);
 3. Отборно състезание (четири играча в отбор)
 4. Обединени спортове – Боче по двойки ( двама играчи – един атлет+един партньор в отбор)
 5. Обединени спортове – отбор по Боче ( четири играча – двама атлети + двама партньори в отбор).

Раздел II – Корт и екипировка

 1. Корт
 1. a) Кортът е с размери 3.66 метра – широчина и 18.29 метра дължина
 2. b) повърхнината на корта може да бъде конструирана от каменен чакъл, пясък, изкуствена настилка.
 3. c) Стените на корта могат да бъдат изградени от твърд материал. Дължината на стените трябва да бъде най-малко 1 метър. Материалът може да бъде дърво или плексиглас. Височината на стените трябва да отговарят на размерите на боче топката. Стените трябва да могат да бъдат използвани по време на игра за удари върху насипа или рекуширане.
 4. d) Всички кортове трябва да имат следните компоненти:

1) 3.05 метра от задната част – фаул линия за отбелязване на резултат, удряне на топката или провал.

2) Средна ограничителна линия за корт – минималното разстояние на което е поставена палината за игра. По време на самата игра позицията на палината може да се изменя, за да се нормализира играта; въпреки това ако палината никога не остане на разстояние от половин ограничител ( 9 метра линия ) или фреймата, означава че е гарантирана загуба в играта.

3) 3 метрови или 9 метрова линии се поставят временно от едната до другата стена 10 стъпки от задната част на корта са предела за положение на палината на стартова линия и фаул линията за отбелязване на резултат и хвърляне на палината; 30 стъпки от задната част очертават централната част на корта. Палината трябва да премине тази точка от началото на фрейма.

10 стъпки от задната част на корта са предела за положение на палината на стартова линия и фаул линията за отбелязване на резултат и изстрелване на палината ( удряне или провал)

 1. Екипировка
 1. a) Топките за Боче могат да бъдат произведени от дърво или смесен материал и трябва да бъдат с еднакъв размер. Официалните състезания се провеждат с размер на топките 107 милиметра( 4.20 инча) до 110 милиметра ( 4.33 инча). Цветът на топките не е от значение, достатъчно е четирите топки да се различават от тези на другия отбор.
 2. b) Палината не може да бъде по-голяма от 63 милиметра ( 2.5 инча) или по-малка от 48 милиметра ( 1.87 инча ) и трябва да бъде различна по цвят от двата основни цвята за топките боче.
 3. c) Мерилен уред за ограничаване може да бъде всяка, достатъчно е да отмерва разстоянието между двата обекта и да бъде приета на официалните състезания. За целите на девизията трябва да бъде използван уред, оразмерен по милиметри, която може да се отстранява.

Раздел С 3- Правила на състезанието

 1. Играта
 1. a) Екипировка – играта боче се играе с осем топки и една по-малка топка или предмет, който се нарича палина (джак, биби, кю). Има четири топки, които са за един отбор и се различават по цвят от топките на другия отбор. Големите топки са надписани с линии, което означава че са на определен отбор.
 2. b) Палина и цвят на палината – чрез жребий с монета съдията определя кой отбор пъви държи палината и има право да избере цвят на топките. Ако няма съдия, двамата капитана на отборите провеждат жребия. Жребият трябва да се проведе на корта.
 3. c) Правило за трите опита – отборът, който получава предимство според жребия ще има възможността да постави палината (между ограничителната линия от 125 метра и преди ограничителната линия от 3.05 до противоположния край. Ако и трите опита на този отбор са неуспешни ,тогава противниковият отбор ще има възможност да постави палината. Ако и този опит бъде неуспешен ,тогава съдията поставя палината в центъра на корта на широчина от 15.24 метра до края на фаул линията. Ако отборът е пропуснал възможността си да спечели предимство да постави палина не може първи да нанесе удар с топка.
 4. d) Последователност на играта – играч от отбора, който е спечелил жребия, хвърля палината за начало на играта. Този играч трябва да нанесе удар с топка. Тогава противниковият отбор започва да хвърля своите топки докато отбележат точка или пък свършат четирите топки. Това правило за разположение на най-близката топка показва последователността на играта. Ако топка на даден отбор е близо до палината, то тя се нарича печеливша, а тази, която е по-далече от палината – губеща. Тогава, когато отбор отбележи печеливша топка, отстъпва настрани и дава право на другият отбор да хвърля топка.
 5. e) Отбелязване на първият резултат – отборът, който има предимство да хвърли палината има право и да отбележи първият резултат. Например Отбор А хвърлят първи палината и имат също така право да хвърлят и първата топка. Ако отбор Б реши да измести топката на отбор А извън корта, тогава и двете топки се изстрелват от корта и остава само палината на корта.Тогава отбор А трябва отново да отбележи първи резултат.
 6. f) Хвърляне на топката – играчите в отбора имат право да хвърлят, ритат, търкалят, накланят като играчът не излиза от очертанията и няма право да нарушава фаул линията. Играчите имат право да ритат или удрят всяка от топките, за да отбележат резултат или да намалят точките за противниковия отбор. Даден играч може да хване топка, ако иска да я хвърли докато това трае. Хвърлянето с ръка трябва да се съпроводи с пускане на топката
 7. g) Брой на топките за играч

1.всеки играч има право на четири топки

 1. ако отбора се състои от двама играчи, всеки има право на две топки
 2. ако отборът се състои от четирима играчи всеки има право на една топка

Тренировки

 1. не се допуска провеждане на тренировъчни занимания в страничните полета. Те са за треньорите на отборите или за зрителите.
 2. когато играта е по двойки или по отбори( редовна и/или обединена), дискусиите с атлета спират, когато играта започне на терен
 3. h) отбелязване на резултат – в края на полувремето, когато всички играчи са изиграли своите топки, точките се определят по следния начин: отбелязването на резултатът става като всички топки на даден отбор са по-близо до най-близко разположената топка на противниковия отбор до палината, което се определя като се види или измери. Даден играч може да изисква да се измери чрез механична мерилка. В края на полувремето, когато съдията отсъди кои топки са печеливши и е отбелязал броя точки, а играча или отборът се съгласят с този резултат, играчът или отборът започват ново полувреме.

Отборът, който отбелязва резултат печели предимство за палината за следващото полувреме.

Съдията е отговорен да следи резултатът и да води карта за резултатите, а капитаните на отборите следят дали нанесените резултати са правилни.

j ) равен резултат – по време на срещата, ако топките на двата противникови отбора са на еднакво разстояние от палината , отборът, който последно е хвърлил топка продължава да хвърля, докато не победи другия отбор. Пример: Отбор А хвърля топка към палината и отбелязва точка, а отбор Б хвърля топката си към палината, а съдията отсъжда че са на равно разстояние. Тогава отбор Б трябва да продължи да хвърля, докато отбележат резултат, който отчита по-близко разстояние до палината от топката на отбор А. Ако отбор Б достигне този резултат, а отбор А след това отстрани топките тогава се преустановява равния резултат. Отбор А трябва да продължи докато не спечели повече точки от равен резултат.

К) равен резултат в края на играта – в края на събитието двете топки, които са най-близо до палината за противниковите отбори и са равен резултат, не се отбелязват точки. Палината се връща на отбора, който последно е хвърлял топка. Играта се възобновява от края на корта, където е била прекъсната.

 1. Отбелязване на резултат:

отбор от четири играча – 1 топка за играч=16 точки

отбор от двама играчи – 2 топки на играч= 12 точки

един играч – четири топки на играч=12 точки

Тази процедура за отбелязване на резултат е за официални турнири и са възможни промени.

 1. m) дъска за резултата – всеки капитан на отбора трябва да се разпише на тази дъска. Подписите означават, че са съгласни с крайния резултат. Игри, които са оспорвани не трябва да бъдат подписвани за съгласие.
 2. Позиции на играчите
 3. a) Капитан – всеки отбор има капитан и той трябва да се запознае с всяка от позициите на официално лицеите.капитанът не може да бъде сменян по време на игра, но може да бъде сменен по време на турнира. Официално лицеите, които обслужват турнира трябва да бъдат уведомени преди тази промяна за всяка следваща игра.
 4. b) Смяна на играчи – играчите на всеки отбор могат да изберат своя посока на смяна и да хвърлят топката към палината. Смяната може да се променя от полувреме на полувреме. Никой играч няма право да хвърля повече топки от колкото са определени за дадено полувреме.
 5. Отбор на обединените спортове
 6. a) Всеки отбор на Обединените спортове, който се състои от двама играчи трябва да включва един атлет и един партньор
 7. b) Всяко събитие се състои от двама атлети и двама партньори.
 8. c) Всяка игра започва с хвърляне на жребий. Играчът, който спечели жребия хвърля палината и топката. Втората топка се хвърля от който и да е член на противниковия отбор.
 9. Смени

а) официално уведомяване – официалните лица на турнира трябва да бъдат уведомени за всяка евентуална смяна преди началото на играта или да бъде ако има служебна загуба за играта.

б ) смяна на играчи

 1. смяна на играчи – една замяна може да бъде предвидена за една игра и един мач. Замените могат да бъдат за всеки играч и за различни играчи по време на различни игри.
 2. ограничения – веднъж, след като играчът е регистриран, че ще бъде заменен той не може да бъде заменян за никоя друга игра по време на турнира.

в) смяна по време на игра

 1. спешни случаи – само ако има медицинска нужда или друг спешен случай играчът може да бъде заменен по време на игра. Спешните случаи и замяната става в края на полувремето: ако не е възможно, тогава полувремето не е валидно. Ако се извърши замяна тогава
 2. служебна загуба за играта – отбори, които имат по-малко играчи, отколкото трябва губят служебно играта.
 3. Тайм аут, отлагане на играта, проверка позициите за отбелязване на резултат

А. Тайм аут – определен предварително официално лице обявява тайм аут, когато обстоятелствата го налагат. Тайм аут е валиден 10 минути.

Б. умишлено прекратяване на играта – ако, по мнението на официалното лице играта е умишлено спряна без основателна или очевидна причина, той дава предупреждение. Ако играта не продължи веднага, на отбора, който е отговорен за прекъсване, се налага служебна загуба.

В. проверка позициите на другите топки – всеки играч от отборът може да обходи теренът преди да хвърли своята топка за отбелязване на резултат.

 1. Наказания

А. Отсъждане на наказание

 1. Отсъждане – веднага след като съдията определи, че има фаул той уведомява капитаните на двата отбор, че ще бъде отбелязано наказание. Нареждането на официално лицея е задължително, освен ако не се предвиди друго в дадената ситуация.
 2. условия, при които не важи наказание – има условия, когато тези правила се нарушават, но ръководителят на турнира определя кога това да стане.
 3. оспорване на резултатът – всяко оспорване на мача или решение на съдията или ръководителят на турнира трябва да бъде направено 15 минути след приключване на играта от сертифициран треньор на Спешъл Олимпикс или ръководител на турнира, ако се приеме.
 4. оспорване на служебна загуба – ако даден отбор получи служебна загуба заради неприсъствие или груби нарушения по време на игра, протестите от страна на отбора няма да бъде признат. Оспорванията се уважават, след като се обсъдят обстоятелствата.

Б. Специални фалове

 1. фал линията – ако бъде отбелязан резултат или пък се хвърли топка, най- важното от играта е да не се премине фал линията от играч или пък каквото и да е помощно средство на атлет като количка, опора, кутия след като топката е хвърлена и се намира някъде на терена пред фал линията. Тогава съдията може да отсъди фал, ако е нарушена фал линията. Наказанието за фал се отчита, ако топката е хвърлена. Съдията изчаква топката да се приземи на мястото и след това я отмества от игрището. Ако топката докосне другите топки на игрището или палината и тези топки бъдат изместени от първоначалните им позиции тогава съдията ги премества възможно най-близо до първоначалната им позиция и играта продължава.
 2. Играчите хвърлят толкова топки, колкото са определени по жребий, съответно за отбор от двама или четири играча. Когато даден играч хвърли допълнителна топка по време на полувремето тогава топката се счита за невалидна. Съдията изчаква топката да се приземи на мястото и след това я отмества от игрището. Ако топката докосне другите топки на игрището или палината и тези топки бъдат изместени от първоначалните им позиции тогава съдията ги премества възможно най-близо до първоначалната им позиция и играта продължава.

Това условие е допустимо, когато играч в отбор от двама души: Хвърли две топки вместо три. Същото важи и за играч на отбор от четерима играчи и ако хвърли две топки вместо една. Отбор от двама играчи – играчът, който остава в отбора има право да хвърли още една топка. Отбор от четерима играчи – играчите, които остават и не са хвърляли топки имат право да хвърлят толкова топки, колкото остават.

3.нарушение при преместване на топката на даден отбор – ако даден играч премести една топка повече на отбора тогава топката се счита за губещ�

Корт

Хронология

2014 – XI-ти Национален турнир Плевен’ 2014

Участници:

ПУ „Петко Рачев Славейков”, гр. Плевен – 20 атлети и 5 ръководители

БАЛИЗ, гр. Плевен – 15 атлети и 3 ръководители

ПУ“Минко Неволин“, гр. Карнобат – 4 атлети и 2 ръководители

ДДМУИ, с. Искра  – 2 атлети и 1 ръководител

Дневен център за възрастни, гр. Плевен – 15 атлети и 3 ръководители

Ресурсен център, гр. Бургас – 4 атлети и 1 ръководител

В турнира взеха участие и атлетите, които ще представят България на Европейските Летни игри в Антверпен/Белгия през месец септември‘2014 – Юммю Халил от СО Хасково, Сашо Христов от СО Карнобат, Павлина Неделчева от СО Търговище и Йордан Богданов от СО Плевен.

 

2013 – IX-ти Национален турнир Плевен’2013

Участници:

ПУ „Петко Рачев Славейков” гр. Плевен – 20 атлети и 5 ръководители

БАЛИЗ гр. Плевен – 15 атлети и 3 ръководители

ПУ “Минко Неволин“ гр. Карнобат – 4 атлети и 2 ръководители

ДДМУИ с. Искра  – 2 атлети и 1 ръководител

Дневен център за възрастни гр. Плевен – 15 атлети и 3 ръководители

РЦ гр. Бургас – 4 атлети и 1 ръководител

 

2012 – VIII Национален турнир Плевен’ 2012

Участници:

ПУ „Петко Рачев Славейков”, гр. Плевен – 20 атлети и 5 ръководители

БАЛИЗ, гр, Плевен – 15 атлети и 3 ръководители

ПУ“Минко Неволин“, гр. Карнобат – 4 атлети и 2 ръководители

ДДМУИ, с. Искра  – 2 атлети и 1 ръководител

Дневен център за възрастни, гр. Плевен – 15 атлети и 3 ръководители

Ресурсен център, гр. Бургас – 4 атлети и 1 ръководител

 

2011  – Световни игри на Спешъл Олимпикс Атина’2011

Спешъл олимпикс България се представлява от Петя Маркова от гр.Плевен и Пламен Симеонов от гр. Добрич. Петя Маркова завоюва първи златен медал в индивидуалното състезани, а Пламен Симеонов се класира трети. В отборната надпревара те завоюват сребърен медал.

 

2011г. – VII-ми Национален турнир Плевен’ 2011

Участници:

ПУ „Петко Рачев Славейков”, гр. Плевен – 20 атлети и 5 ръководители

БАЛИЗ, гр. Плевен – 20 атлети и 5 ръководители

ПУ“Минко Неволин“, гр. Карнобат – 4 атлети и 2 ръководители

ДДМУИ, с. Искра  – 4 атлети и 1 ръководител

ПУ“д-р Петър Берон“, гр. Добрич – 4 атлети и 1 ръководител

2010VI-ти Национален турнир по боче Плевен’2010

Участници:

ПУ „Петко Рачев Славейков”, гр, Плевен – 20 атлети и 5 ръководителя

БАЛИЗ гр. Плевен – 20 атлети и 5 ръководители

ПУ“Минко Неволин“ гр. Карнобат – 6 атлети и 3 ръководители

ДДМУИ с. Искра  – 4 атлети и 1 ръководител

В 6-ти Национален турнир по боче взеха участие и атлети, които се готвят за Националните игри на Гърция. Това са Абдулла Абдулов, ученик в 9-ти клас в СОУ с преподаване на източни езици и култури “Васил Левски”  в гр. Русе; Елена Генчева, ученичка в 8-ти клас в Помощно училище “Д-р Петър Берон” в гр. Добрич; и капитанът на отбора – Димитър Захариев, ученик в 8-ми клас в СОУ “Петко Р. Славейков” в гр. Видин.

 

2009 – V-ти Национален турнир боче Плевен’2009

ПУ „Петко Рачев Славейков”, гр. Плевен – 20 атлети 5 ръководители

БАЛИЗ, гр. Плевен – 20 атлети и 5 ръководители

ПУ“Минко Неволин“, гр Карнобат – 6 атлети и 3 ръководители

ДДМУИ, с. Искра  – 4 атлети и 1 ръководител

 

2008 г. – IV–ти Национални Спешъл Олимпикс игри, София, с участие на над 80 младежи с интелектуални затруднения, техни партньори от масови училища, 40 треньори, родители, доброволци.

2008 – III-ти Национален турнир по боче Плевен’2008

Участници:

ПУ „Д-р Петър Берон”, гр.  Добрич – 2 атлети и 2 ръководители

ПУ „Минко Неволин”, гр. Карнобат – 2 атлети и 1 ръководител

СОБ, гр. Търговище – 2 атлети и 1 ръководител

ДДМУИ „Света Петка”, с. Могилино – 5 атлети и 3 ръководители

ПУ „Петко Рачев Славейков”, гр. Плевен – 8 атлети и 2 ръководители

ОЦДМФИЗ, гр. Плевен – 7 атлети и 2 ръководители

10 представители на БЧК

20 доброволци

11 полицаи – Полицейска факелна щафета –  3-ма от ОДП Плевен, 2-ма от  ОДП Русе, 3-ма от София, 1 от Хасково, 1 от Стара Загора и 1 от Пловдив

2007 – Световни игри на Спешъл Олимпикс, Шанхай’2007

Участвали атлети – Тоня и Николай

 

7-9 юни 2007 – Национални Спешъл Олимпикс Игри’ 2007

Участници: над 250 младежи с интелектуални затруднения, техни партньори от масови училища, около 50 треньори, родители, доброволци. Спешъл Олимпикс България реализира промоционална кампания “Да играем заедно” сред деца и младежи със и без интелектуални затруднения.

 

2007 –  ΙΙ-ри Национален турнир по боче Плевен’2007 на Спешъл Олимпикс България.

 

2007, 23–24 май Iви Национален обучителен семинар по бочеПлевен, под ръководството на Рой Савидж (Ирландия) – спортен координатор по боче на Спешъл Олимпикс Европа и Норина Савидж (Ирландия) – обучител по боче. Участие в семинара взеха треньори, учители и полицаи от Факелната щафета, които накрая получиха и лицензи на треньори по боче (категория C).

 

2006 г. Европейски младежки игри в Рим‘ 2006

Атлети на Спешъл Олимпикс България – Мартин и Момчил Янчев.

 

2006г –  Ι-ри Национален турнир по боче Плевен’ 2006

 

2005, 24-27 септември – Национална делегация на Спешъл Олимпикс – България участва във IIЮгоизточноевропейски Игри на приятелството в Констанца, Румъния. Участници: Аспарух Василев ( СО София) – сребърен медал и Даниела Димитрова – треньор.

 

2005, 16 и 17 юни  – Национални Спешъл Олимпикс Игри.

Комплекс “Червено знаме”, 4-ти километър, в гр. София, басейн “Академик” и зала по баскетбол “Академик”.

 

2004,16-19 септември, Венеция (Италия)

Велина Янчева – доброволец в Спешъл Олимпикс България участва в обучителен семинар за координатори по Боче, организиран от Спешъл Олимпикс Европа.

Close Menu