Skip to main content
EBWnews

ПРИОБЩАВАЩ БАСКЕТБОЛ: СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ Е ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ЛАГЕР ЗА АТЛЕТИ С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ

На 29 и 30 октомври 2022 г. от 10.00 ч. в баскетболната зала на Национална спортна академия „Васил Левски“ ще се проведе международен лагер по баскетбол за атлети с интелектуални затруднения от Испания, Великобритания, Швеция и България. Събитието се организира от Спешъл Олимпикс България в рамките на проекта „Приобщаващ баскетбол – от дома до игрището“, финансиран по програма Еразъм + на Европейския съюз 

Лагерът ще бъде официално открит в 10.00 ч. на 29 октомври 2022. Атлети с интелектуални затруднения от четирите партньорски организации, заедно с партньори без такива, както и техните треньори ще участват в демонстрационна тренировка и оценка на индивидуални умения. Лагерът ще бъде закрит с приятелски турнир на 30 октомври 2022, който също е с начало 10.00 ч.  

Целта на спортните лагери е да се обмени опит в методологии и техники за работа с младежи с интелектуални затруднения в областта на спорта. Целта на проекта е да се изработи обща методология за интеграция и приобщаване чрез баскетбол на млади хора в  неравностойно положение в училищна възраст, която е приложима ъв всяка от партньорските държави. 

Лагерът по приобщаващ баскетбол в България е четвърти за участващите отбори, след проведените през 2022 година в Аликанте (Испания), Хускварна (Швеция) и Бирмингам (Великобритания). Тогава домакини на лагерите бяха координаторът на проекта Fundación Lucentum Baloncesto Alicante de la Comunitat Valenciana, Испания и партньорите: Баскетболен клуб на Бирмингам и Баскетболен клуб (Wetterbygden Basketball), Швеция.  

 

ПРОГРАМА ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ 

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2017 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и лично на нейния ректор проф. Николай Изов, бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. Подготовката на атлетите се осъществява под ръководството на проф. Мариана Борукова, доц. Стефка Джобова и гл, ас. Ивелина Кирилова и съпричастието на студенти от двете катедри на спортната академия. Отборът отбеляза няколко звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022 и стана златен медалист на първия европейски баскетболен турнир за атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без такива, проведен в Сансеполкро, Италия на 15-16 октомври 2022 г. 

Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, подкрепата на г-н Георги Глушков и г-жа Сара Велкова Хънт, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.  

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ 

Програмата на Спешъл Олимпикс в България стартира през 1994 г. и оттогава организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността. Работейки с широк кръг от партньори – държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци – Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения. 

За повече информация: http://prosport-bg.net; www.fan.bg; FB/SObulgaria. https://www.facebook.com/BulBasketJoy 

 

 

За контакт с медиите: Диана Банчева, diana@sreda.net, 0885 321 361 

 

Close Menu