Skip to main content
blog

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОВОД 50 ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Приветствам инициативата 21 юли да бъде обявен
за Международен ден на Приобщаването
 
Цвета Караянчева, председател на 44то Народно събрание

На 21 юли 2018 Спешъл Олимпикс България отбеляза 50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс с официален прием в Националния археологически музей в София. Близо 100 атлети, техните семейства, треньори, държавни и академични лица, представители на спортни федерации и клубове, партньорски организации, лекари, спонсори и журналисти уважиха празника.

Спешъл Олимпикс получи поздравления от Президента на РБългария г-н Румен Радев, Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, Председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта г-н Славчо Атанасов, Президента на РБългария Петър Стоянов (1997 – 2002), Заместник-министъра на образованието и науката г-жа Деница Сачева, Председателя на Държавната агенция за защита на детето г-жа Елеонора Лилова, Председателя на Българския олимпийски комитет г-жа Стефка Костадинова, представителя за България на УНИЦЕФ д-р Джейн Муита, ректора на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев.

Специален видео поздрав изпрати и президента на Спешъл Олимпикс – д-р Тим Шрайвър:

HTTP://WWW.PROSPORT-BG.NET/SO50/TIM_SHRIVER_BG.MP4

Церемонията бе открита от Диана Банчева (Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България) с представяне на вдъхновяващата история на създателя на Спешъл Олимпикс Юенис Кенеди Шрайвър.

Днес ние, заедно с вас, се присъединяваме към глобалната инициатива на Спешъл Олимпикс за обявяването на 21 ЮЛИ ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО, каза г-н Храбър Натов, новият председател на Спешъл Олимпикс България.

(Снимка 1: Храбър Натов, председател на Спешъл Олимпикс България и синът му – атлетът Храбър Натов, младши – участник в Световните игри на СО‘2007 и Световните игри на СО‘2015 и квалифициран за участие в Световните игри в Абу Даби‘2019)

В рамките на глобалната кампания ПРИОБЩАВАНЕТО Е РЕВОЛЮЦИЯТА, Спешъл Олимпикс България стартира страница на български език с ОБЕТ ЗА ПРИОБЩАВАНЕТО и покани всеки да се присъедини към инициативата срещу дискриминацията на хора с интелектуални затруднения: http://sobg.prosport-bg.net/page/1916/Revolution/.

Повече за кампанията: http://sobg.prosport-bg.net/news/646/

 


Гордея се с това, че съм част от Спешъл Олимпикс и съм избран да бъда в управителния съвет. Това е нова отговорност, с която вярвам, че ще се справя, защото всички са съпричастни и всеки помага на всеки да се развива“, каза Виктор Христов, представител на атлетите в новия Управителен съвет по време на своето изказване.

(Снимка 2: Виктор Христов, участник в Световните игри на СО‘2017 и квалифициран за участие в Световните игри в Абу Даби‘2019)

 

Заедно с атлетите на Спешъл Олимпикс България, заместник министърът на образованието и науката г-жа Деница Сачева се обърна към присъстващите на церемонията с обещание за продължаване на ползотворното партньорство със Спешъл Олимпикс по програмите за приобщаване в училищата.

“Тук съм не като официален гост, а като приятел“, каза тя.

(Снимка 3: Деница Сачева, зам. министър на образованието и науката, атлетите – Виктор Христов и Храбър Натов, младши )

„Надявам се, че и в бъдеще „Спешъл Олимпикс“ ще продължи да насърчава, подкрепя и предоставя възможности на всички атлети да демонстрират своите умения, смелост и воля за победа както на спортната арена, така и за по-добра социална реализация в обществото. Приемете моите най-сърдечни пожелания по случай 50-ата годишнина на движението „Спешъл Олимпикс“ – написа президентът Румен Радев в своя адрес.

„… възможността за пълноценен живот на всеки човек е мерилото за зрялост на обществото и уседналост на държавата. Развитието на 27 спорта и тренировките на повече от 6000 атлети с интелектуални затруднения са безспорни успехи и ярко доказателство за полезността на Вашата дейност. Приветствам инициативата 21 юли да бъде обявен за международен ден на приобщаването“ – Цвета Караянчева, Председател на 44то НС.

В контекста на 50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс, д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България припомни емблематични моменти от почти 25-годишните усилия и постигнатите успехи в България за създаването на приобщаваща среда за хората с интелектуални затруднения в училище, на работното място и спорта.

(Снимка 4: Д-р Христо Христозов, атлетите Храбър Натов, младши и Виктор Христов, Храбър Натов – председател на УС, Емил Иванов – Спортен директор и Диана Банчева – програмен координатор на Спешъл Олимпикс България)

 

Г-жа Сузи Жунди Рифай приветства гостите от името на семействата на атлетите на Спешъл Олимпикс. Дъщеря й Нина започва развитието си в спорта в Спешъл Олимпикс Сирия. В момента тя тренира езда и плуване в Спешъл Олимпикс България.

(Снимка 5: атлетът Нина Жунди Рифай и майка й Сузи Жунди Рифай)

„С дълбоко уважение се присъединявам към Вашия празник – 50-тата годишнина от създаването на движението Спешъл Олимпикс, респектиран от историята и постиженията му… за развитието на спорта на хората с интелектуални затруднения в България, както и за разширяването на достъпа на хората с увреждания до спорт. Поздравявам Ви за стартирането на глобалната инициатива за обявяването на 21 юли за международен ден на приобщаването“ – Славчо Атанасов, председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

„С душа и сърце подкрепям глобалната инициатива за обявяване на 21 юли за МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО и Декларацията за достъп до спорта. Поздравявам най – топло българските атлети от Спешъл Олимпикс и бих искал да благодаря на ръководството, в лицето на г-н Христозов за всеотдайните им усилия в подкрепа на каузата Спешъл Олимпикс. Моля да предадете моите най – сърдечни поздрави и уверения в искрено приятелство и подкрепа на президента на Спешъл Олимпикс Интернешънал д-р Тимъти Шрайвър. Желая му от сърце много здраве, сили и кураж, за да продължи благородното дело!“ – президентът Петър Стоянов (1997 – 2002).

„Важността на Вашата дейност в нашата страна личи от подкрепата, която получавате от партньорите си и от българските общини, присъединили се към Декларацията за достъп до спорта. Държавната агенция за закрила на детето също е свързана с Вашето движение. Агенцията се гордее с отличията на Велико Великов – член на националния детски консултативен орган – съвета на децата, покорил Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в САЩ, с два златни медала… Вярвам, че ще продължите да надграждате своята дейност, а държавните институции ще Ви подкрепяме, за да създадем заедно по – добри условия и възможности за развитие на всички деца и техните семейства“ – Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

“На 27 Юни 2011 година в Атина международното движение Спешъл Олимпикс и УНИЦЕФ подписаха меморандум за разбирателство, който има за цел да консолидира нашата отдаденост за защита на правата и достойнството на децата с увреждания, както и за тяхното приобщаване. УНИЦЕФ в глобален мащаб, както и в България, потвърждава ангажираността си с тази кауза – д-р Джейн Муита, Представител на УНИЦЕФ в България.

„Едно изключително благородно и хуманно начинание навършва половин век от своето създаване. Поздравления за 50-та годишнина на Спешъл Олимпикс! Специални поздравления и за Спешъл Олимпикс България и за тези, които през годините съдействат с апостолска страст и непримиримост за разширяване достъпа на хората с увреждания до спорт и физически занимания. Благодаря ви за тази активна социална ангажираност, с която винаги сте се отличавали като нестандартни, различни и полезни за обществото. Това са много ценни качества и от сърце ви желая да ги запазите и предадете на следващите поколения, защото точно те, от край време са в основата на прогреса и развитието на човечеството“ – Стефка Костадинова, Председател на Български олимпийски комитет.

„Историята и традициите на Спешъл Олимпикс са изключително вдъхновяващи… Спешъл Олимпикс постига устойчиво развитие, променя нагласи и стереотипи в обществото, изгражда все по-широка подкрепа в световен мащаб. Макар и с по-кратка история на съществуване, Спешъл Олимпикс България утвърди своя обществен авторитет. Националната спортна академия „Васил Левски“ също е активен участник в този важен социален процес. Със своите учебни програми по Адаптирана физическа активност и спорт за хора с увреждания, със създадените методики и добри практики от реализирани многобройни проекти и спортно-състезателни дейности Академията безусловно подкрепя развитието на спорта за хора с интелектуални затруднения. ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!“ – проф. д-р Пенчо Гешев, ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Колективът и децата на Детска градина № 59 „Елхица“ в София също поздравиха Спешъл Олимпикс за годишнината.

ОСВЕТИ ПРИОБЩАВАНЕТО. България се присъедини и към кампанията ОСВЕТИ ПРИОБЩАВАНЕТО в рамките на глобалните чествания на 50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс и сградата на Националния археологически музей бе осветена в ЧЕРВЕНО на 21 юли 2018.

(Снимка 6 – Националният исторически музей в ЧЕРВЕНО ЗА ПРИОБЩАВАНЕ)

По време на глобалната кампания на 20 и 21 юли 2018 забележителни обществени сгради, стадиони и архитектурни обекти по света бяха осветени в червено в подкрепа на ПРИОБЩАВАНЕТО като проява на толерантност, уважение и празнуване на различията. Вълна от снимки с #LightUpForInclusion бяха споделени в социалните медии.

Спешъл Олимпикс навлиза в следващите 50 години с подновена цел: Да сложи край на дискриминацията срещу хора с интелектуални затруднения и да създаде приобщаващи общества.

50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс бе отбелязана със събития по целия свят, но най-тържествените бяха в Чикаго, където на стадиона Солджър Фийлдс се провеждат първите игри на Спешъл Олимпикс на 20 юли 1968.

На 17 – 20 юли се проведе първият Спешъл Олимпикс Обединен футболен турнир. В него участваха 24 отбора (8 – в категория жени и 16 – в категория мъже), включващи хора с и без интелектуални затруднения от целия свят.

(Снимка 7 – участници в Обединен футболен турнир на Спешъл Олимпикс – Чикаго, САЩ, юли 2018)

На 20 юли Спешъл Олимпикс запали и първия Вечен Огън на надеждата на Спешъл Олимпикс пред стадиона Солджър Фийлд. Този огън е символ на мисията на организацията – приобщаването на хора с интелектуални затруднения.

(Снимка 8 – Вечният огън на надеждата пред стадиона Солджър Фийлдс, Чикаго – символ на мисията на Спешъл Олимпикс. Източник: Фейсбук страница на Спешъл Олимпикс)

 

 

 

 

На 21 юли бе отбелязан и СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО на Солджър Фийлд като семейно събитие, открито за всички жители на Чикаго и посетители от цял свят, празнуващи 50-годишнината на Спешъл Олимпикс. По-късно същата вечер Спешъл Олимпикс бе домакин и на Музикален фестивал на приобщаването (Inclusion Fest Concert) в амфитеатъра на Нордърли Айлънд, в който участваха световно признати музикални състави.

(Снимка 9 – Световен ден на Приобщаването – 21 юли 2018, стадиона Солджър Фийлдс, Чикаго. Източник: Фейсбук страница на Спешъл Олимпикс)

Close Menu