Skip to main content
news

ДАНИЕЛА ДИМИТРОВА: “ПРЕЗ 2011 ЩЕ СМЕ ГОТОВИ ЗА РЕВАНШ…”

Шанхай, 8 октомври 2007. Българските атлети Тоня Костова (атлет от Спешъл Олимпикс Плевен) и Николай Панайотов (атлет от Спешъл Олимпикс Търговище) с високите си резултати от дивизионирането (най-добрите от европейските атлети) бяха включени в директно в основната схема в състезанието по боче на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс’2007. Българската смесена двойка беше смела в своя опит да премери сили с „асовете” от Индия, Лаос и Перу, чийто програми по боче имат повече от 20 годишна история.

Спешъл Олимпикс България стартира своята програма по боче през 2005 година в партньорство с Българската федерация по боче с подкрепата на Спешъл Олимпикс Европа.

На IIте Югоизточно европейски игри на „Приятелството” (Констанца’2005) под ръководството на националния треньор Даниела Димитрова – Аспарух Василев (атлет на Спешъл Олимпикс София) спечели първия медал в бочето за Спешъл Олимпикс България – сребърен. В Плевен, на 24 май 2006 година стартира ежегодният Национален турнир по боче на Спешъл Олимпикс – надяваме след успешните турнири през 2006 и 2007г заедно с община Плевен да превърнем майският празник на бочето в традиция. През 2006 година бочето беше включено в официалната програма на Националните игри на Спешъл Олимпикс България. На Европейските младежки игри в Рим’2006 под ръководството на треньора Светла Янчева (Спешъл Олимпикс Търговище) Момчил Янчев (атлет от Спешъл Олимпикс Търговище) и Донка Симеонова (атлет от Спешъл Олимпикс Стара Загора) обогатиха българската колекция от медали по боче.

С финансовата подкрепа на Спешъл Олимпикс Европа и Тръста за гражданско общество в Югоизточна Европа, ирландската легенда в бочето – Рой Савидж (Координатор на спорт „боче” Спешъл Олимпикс Европа) съвместно с Българската федерация по боче стартираха в Плевен първата в България Академия по боче, която раздаде първите тридесет лиценза на треньори по боче.

„Ние сме една от най-интензивно развиващите се програми по боче в Европа. На Националните игри’2006 участваха 3 отбора, а на Националните игри’2007 – 10 отбора. За следващите Летни игри на Спешъл Олимпикс в Гърция през 2011 година ще сме готови за реванш на световните кортове!” – обеща Даниела Димитрова (Спешъл Олимпикс Плевен) – национален треньор по боче след поредното четвърто място на българските атлети.

Close Menu