Skip to main content
EBWnews

СУ “Св. св. Кирил и Методий”-Бургас проведе баскетболен турнир

На 28 ноември 2022 год. в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Бургас се проведе баскетболен турнир за ученици в гимназиален етап. 

Под ръководството на Марияна Георгиева/ старши ресурсен учител в училището/ и Светла Тодорова /логопед/ баскетболистите бяха разпределени в отбори по трима участника. Ръководителите запознаха спортистите с правилата на играта баскетбол.  

Турнирът се проведе при голям интерес от страна на подрастващите и  предизвика много положителни емоции и спортен хъс за победа. Всички участници в баскетболните срещи получиха  сертификати за участие от Спешъл Олимпикс България с благодарност за положените от тях усилия в подкрепа на мисията за приобщаване чрез спорт. 

Баскетболният турнир се организира в рамките на кампанията за Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения. 

Кампанията се подкрепя отново от Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига. Целта e да бъде разширен достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола.  

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарасна от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа. 

Close Menu