Skip to main content
EBWnews

ОУ „Христо Ботев“-гр. Исперих подкрепиха Европейска баскетболна седмица’2022

В периода 28.11.-02.12.2022 г. в ОУ „Христо Ботев“-гр. Исперих се проведоха мероприятия, подкрепящи Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2022г. С тази глобална кампания ПРИОБЩАВАНЕТО Е РЕВОЛЮЦИЯ се дава възможност на децата с и без интелектуални затруднения да играят заедно популярната игра баскетбол, както и други занимателни спортни игри с топка.  

Учениците, подпомагани от РЦПППО – гр. Разград, заедно с учителите по физическо възпитание и спорт, и ресурсния учител се включиха в различни мероприятия. В спортните игри и баскетболни умения с  желание се включиха и родители на децата. Учениците от горен курс показаха умения в баскетболен турнир 3Х3. По-малките демонстрираха индивидуални баскетболни умения, като водене на топка, подаване и ловене, стрелба в кош. 

За децата с интелектуални затруднения бяха осигурени малки подаръци от училището.

Събитията се организират в рамките на кампанията за Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2022, която тече в периода 26 ноември – 05 декември 2022 година. В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България кани всички  Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната да проведат промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения. 

Кампанията се подкрепя отново от Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига. Целта e да бъде разширен достъпа до спорт за хората  с интелектуални затруднения в България и да променим живота им чрез баскетбола.  

Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарасна от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа. 

 

Close Menu