Skip to main content
news

Европейскa баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘ 2013 „Баскетбол за всички”

В периода 30 ноември – 8 декември 2013 година, Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и  TESY Националната баскетболна лига организират национална кампания „Баскетбол за всички”, в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2013.

Целта на Европейската баскетболна седмица е чрез баскетбола да насърчи и разшири възможностите на хората с интелектуални затруднения да бъдат приети и включени в своите общности.

През 2005 година Българската федерация по баскетбол бе сред първите български спортни организации, които се присъединиха към Декларацията за достъп до спорт, с което заяви своята готовност да подкрепя атлетите с интелектуални затруднения да тренират целогодишно и да развиват своите способности.  Резултат от дългосрочното партньорство, са бронзовите медали, които баскетболният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва в турнира по баскетбол от Европейските младежки игри за хора с интелектуални затруднения Варшава’2010.

В рамките на X-та Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс, баскетболните клубове ще играят с лентите “Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България“. В инициативата се очаква да вземат участие над 200 български баскетболиста в повече от 20 баскетболни мача.

Благодарение на отдадената подкрепа на ФИБА Европа, баскетболната Евролига, Българската федерация по баскетбол и TESY Националната баскетболна лига и баскетболните клубове от цяла България и Европа, Европейската баскетболна седмица‘2013 ще бъда най-мащабната до момента. Очакваме близо 18,000 атлета, 5,000 доброволци, 3,000 семейства и над 10,000 зрителя да се включват в повече от 220 събития, включително 20 национални турнира, в 33 европейски държави.

Баскетболната Евролига подкрепя Европейската баскетболна седмица чрез своята програма „One Team”, посвещавайки на Спешъл Олимпикс 24 от мачовете на “One Team” от Евролигата на 21-22 ноември и на 28-29 ноември 2013г..

В резултат на Европейската седмица на баскетбола на Спешъл Олимпикс се надяваме броят регистрираните баскетболисти с интелектуални затруднения да достигне до 60,000 и нови 600 треньора-доброволци в Европа към края на 2013г.

„ФИБА Европа продължава своята подкрепа за Европейската баскетболна седмица, защото вярва, че спортът играе важна роля в обществото, включвайки голям брой хора по един значим и позитивен начин. В Спешъл Олимпикс спортът е катализатор на промяната в живота на хората с интелектуални затруднения, като насърчава уважението, приемането и тяхното включване. Нека Европейската баскетболна седмица през 2013 бъде най-мащабната и най-включваща досега, за да могат повече играчи с интелектуални затруднения да получат възможността да участват. Горди сме да подкрепим тази инициатива,” – Камил Новак, Генерален секретар на ФИБА Европа.

Баскетболът е третият най-популярен спорт в рамките на движението Спешъл Олимпикс с 57,954 регистрирани атлети – играчи на баскетбол в Европа..

Успехът на Европейската баскетболна седмица в България се дължи на добротворството на българската баскетболна общност – на Българската федерация по баскетбол,  TESYНационалната баскетболна лига и българските баскетболни клубове. Това е много важна седмица от календара на Спешъл Олимпикс.. Благодарение на своята популярност, баскетболът събира заедно младежи със и без интелектуални затруднения, премахвайки бариери, променяйки отношението,  разширявайки представите за дарбите и талантите на хората с интелектуални затруднения. Баскетболът има силата да променя живота на хората.

Close Menu