Skip to main content
news

Финалите в ПьонгЧанг започнаха: 5 медала за българските атлети

Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс ‘2013 са в разгара си. Днес в оспорвано състезание, атлетите на Спешъл Олимпикс България се представиха достойно на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в ПьонгЧанг, Република Корея. Българските атлети участваха на финали в дисциплините алпийски ски – супер гигантски слалом и 50м ски бягане под ръководството националните треньори  доц. д-р Николай Панайотов и д-р Антон Хиджов.

Класиране на българските атлети в алпийските ски – супер гигантски слалом:

  • Генадий Стоицов (атлет на СО Банско) – златен медал
  • Симона Костова (атлет на СО София) – златен медал
  • Бенита Петрова (атлет на СО Самоков) – бронзов медал

Класиране ски бягане – 50 м класически стил:

  • Златина Дерменджиева (атлет на СО Смолян) – златен медал
  • Александър Кенанов (атлет на СО София) – бронзов медал

Бенита Петрова, атлет на Спешъл Олимпикс Самоков. Бенита е на 13 години и е ученичка в 7 клас в училище „Авксентий Велешки”. Измежду хобитата й се открояват компютрите и интернет, волейбол, плуване и танци.

Александър Кенанов, атлет на Спешъл Олимпикс София,  на 37 години. Завършил е Второ помощно училище и СУПЦ “Княз Борис I” в София. Сашо обича да пътува, да гледа филми, особено български, както и да слуша музика. Интересува се от компютри и от танци. Участник в редица международни игри на Спешъл Олимпикс – Шанхай ‘2007, Варшава ‘2010, Атина ‘2011, както в САЩ. Измежду любимите му спортисти са Йордан Йовчев, Майкъл Джордан, Бен Джонсън.

Златина Дерменджиева, на 10 години, е най-малката участничка в българската делегация в Корея. Златина е атлет на Спешъл Олимпикс Смолян и е ученичка в 4 клас в Шесто ОУ „Иван Вазов”, и има близначка Ани. В свободното си време обича да си играе, да гледа телевизия, да играе на карти, а измежду любимите й неща са да пие какао и топъл шоколад.

Генадий Стоицов, атлет на Спешъл Олимпикс Банско е на 31 години и живее в Защитено жилище – гр. Банско. Генадий е със спокоен характер и обича в свободното си време да гледа филми и да играе на домино. В момента учи и работи към община Банско. Любимите му спортисти са Зинедин Зидан и Меси.

Симона Костова– на 18 години, родена в Монтана, в момента учи в СУПЦ “Княз Борис I”, София. Обича да танцува, да пее, да играе баскетбол, а отскоро и да кара ски.

По традиция ръководството на „Спешъл Олимпикс България”предоста виквотите на петте български ски общини София, Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе, като участниците бяха избрани чрез тегленето на жребиите от кметовете на общините.

Да припомним, че под ръководството на националните треньори доц. д-р Николай Панайотов  и д-р Антон Хиджов на Световните зимни игри Айдахо’2009 (САЩ) атлетите Росен Дльогов (СО Чепеларе) и Спаска Топалова (СО Смолян) спечелиха по два златни медала в спускането от програмата на алпийските ски, Георги Крапузов (СО Банско)  и Любомир Попов (СО Самоков) взеха бронзови медали, а от Световните зимни игри Нагано’2005 Явор Митев (СО София) и Теодора Дечева (СО София) извоюваха за страната пет медала (3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов)

Снимки от финалите можете да намерите на този адрес.

Спешъл Олимпикс България благодари за съпричастието и финансовата подкрепа на своите партньори: БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО СКИ, ОБЩИНА СОФИЯ, ОБЩИНА БАНСКО, ОБЩИНА СМОЛЯН, ОБЩИНА САМОКОВ, ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ, ДИЕЛ СПОРТ – ОСНОВЕН СПОНСОР ЗА ЕКИПИРОВКА, AMER SPORT – ОСНОВЕН СПОНСОР ЗА СКИ АТОМИК, КОКА-КОЛА, ФОНДАЦИЯ „ПРО СПОРТ“, ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ „ЛУКОВ И ГОРЧЕВ“ (ПЛОВДИВ), ХРАНИ ЖИКА ЕООД и НОТАРИУС ХРИСТИНА КОЛЕВА (ХАСКОВО), ДЕПАРТАМЕНТ „СПОРТ“ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Close Menu