Skip to main content
blog

Росен Плевнелиев: Институциите да подкрепят Декларацията за достъп до спорт на хората с интелектуални затруднения

Росен Плевнелиев: Институциите да подкрепят Декларацията за достъп до спорт на хората с интелектуални затруднения

Надявам се всички институции да подкрепят Декларацията за достъп до спорт, чрез което да се разшири и да се гарантира възможността на хората с интелектуални затруднения да спортуват целогодишно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с българските атлети, участници в Световните зимни игри на „Спешъл Олимпикс”, с техните ръководители и с организаторите на Игрите за България. Шестима атлети с интелектуални затруднения на възраст от 9 до 37 години представиха страната ни на десетото издание на Световните зимни игри, което се проведе от 29 януари до 5 февруари в Пьонгчанг, Южна Корея.

Александър Кенанов, Златина Дерменджиева, Симона Костова, Янко Апостолов, Генадий Стоицов и Бенита Петрова донесоха на България шест златни, един сребърен и пет бронзови медала в пет дисциплини.

„Всеки има своя талант, но трябва да получи възможност да успее и да се развива”, каза още държавният глава. Световните зимни игри „Спешъл олимпикс” насърчават спорта за деца с увреждания като подход за социално включване, подчерта държавният глава. „Вие сте пример за подражание заради силата на духа си и заради високия морал, на който целият свят се възхити”, обърна се президентът към атлетите. По думите на държавния глава, българските атлети показаха, че независимо от даденостите и възможностите си, всеки може да бъде за пример, да успее и да бъде повод за гордост.

Снимки от срещата на президента Плевнелиев с атлетите на Спешъл Олимпикс България можете да намерите на този адрес.

Close Menu