Skip to main content
news

РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

ОТНОСНО: ОТБЕЛЯЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ НА 50-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ДВИЖЕНИЕТО СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

София, 19 юли 2018г. Пресконференция в Пресклуб България

На 20 юли 2018г. се навършват 50 години от деня, в който Юенис Кенеди Шрайвър инициира световното движение Спешъл Олимпикс, което днес осигурява занимания и състезания на над 5 милиона атлети и партньори с интелектуални затруднения и в олимпийски спортове в над 170 страни, като им предоставя устойчиви възможности да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, другите атлети на Спешъл Олимпикс и обществеността.

По този повод Спешъл Олимпикс България организира Официална церемония по отбелязване в България  на 50-та годишнина от създаването на движението Спешъл Олимпикс, която ще се състои на 21 юли 2018 г. (събота) от 19 часа в залата на Националния археологически музей в София (до сградата на Българска народна банка)

Спешъл Олимпикс стартира своята програма в България през 1994г. Днес Спешъл Олимпикс България приобщава в 21 спорта над 6000 деца и младежи с и без интелектуални затруднения и над 15000 отдадени фена от над 70 населени места в цялата страна.

„В Спешъл Олимпикс най-много харесвам това, че организацията помага на хората да се развиват, да се състезават, да печелят медали, да се радват и да успяват да представят достойно България пред света.“ – Виктор Христов, представител на атлетите на Спешъл Олимпикс България и член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс България.

КАМПАНИЯТА „РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО“. „Даваме начало на кампанията, водена от нашите атлети, защото въпреки постигнатия напредък, изключването все още е реалност за милиони хора с интелектуални затруднения и то във всеки аспект на техния живот – от спорта и здравето до възможностите им в образованието и изграждането на лидерски способности. Добрата новина е че, когато светът приеме приобщаването за ценност #choosetoinclude, то тогава позитивната промяна ще се усети от ВСИЧКИ“ – Тим Шрайвър, президент на Спешъл Олимпикс

С цел разширяване на достъпа на хората с увреждания до спорт, по инициатива на Спешъл Олимпикс България, ключови български спортни организации, подкрепящи спорта за хора с интелектуални затруднения, измежду които Българска федерация по тенис, Български футболен съюз, Български олимпийски комитет, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по ушу, Българска федерация по фитнес, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Български съюз за физкултура и спорт и фондация “ПроСпорт”, приеха Декларация за достъпа до спорт, по повод Международния ден на хора с увреждания – 3 декември 2005 година и в рамките на Международната година на ООН за спорт и физическо възпитание.

Вдъхновени от ратификацията на 26 януари 2012 година от Народното събрание на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, Спешъл Олимпикс България стартира през 2012 година Национална кампания «Достъп до спорт в общините» за присъединяване към Декларацията за достъп до спорт. До момента повече от 80 български общини са се присъединили към Декларацията, с гласовете на близо 800 общински съветника, за което Спешъл Олимпикс България получи специални поздравления от президента на Спешъл Олимпикс – д-р Тим Шрайвър:

HTTP://WWW.PROSPORT-BG.NET/SO50/TIM_SHRIVER_BG.MP4

Ще се радваме на 20 юли 2018 да излъчите или поставите линк на Вашата интернет страница към посланието на Тим Шрайвър до българската общественост.

„Кампанията „Революцията е Приобщаването“ се стреми в следващите пет години да достигне и ангажира 100 милиона души из целия свят и да набере 100 милиона щатски долара за дейността на Спешъл Олимпикс,  което ще доведе до промяна на средата и нагласите. В България нашите цели за следващите пет години са всяка българска община и всяка българска спортна федерация да се присъедини към Декларацията за достъп до спорт, да активизираме поне 30 000 фена и поне 100 спортни клуба, да наберем 100 000 щатски долара за спорт за хората с интелектуални затруднения“ – сподели инж. Храбър Натов – председател на Спешъл Олимпикс България.

21 ЮЛИ ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО. Спешъл Олимпикс стартира глобална инициатива за обявяването на 21 ЮЛИ ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО.

Горди сме, че България за пръв път получи квота за двама състезатели по тенис за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс Абу Даби‘2019. Това е резултат от програмите за приобщаване на хората с увреждания на Българската федерация по тенис съвместно със Спешъл Олимпикс България през последните 10 години“ – сподели Катерина Генова, Генерален секретар на Българската федерация по тенис и член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс България.

Призоваваме всеки да изрази своята подкрепа към атлетите на Спешъл Олимпикс чрез Обета за Приобщаване, към който може да се присъедините на HTTP://JOINTHEREVOLUTION.ORG/

По време на пресконференцията д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България призова:

„Младежите, особено поколения Y и Z: вие разбирате приобщаването и защото това да играем обединени и да живеем обединени е пътят, по който трябва да поемем. Моля, споделете #choosetoinclude, присъединете се към Обединен Спортен клуб и/ли помогнете да разпространим идеята за Програмата за обединени спортове във вашите училища.

Учители: направете приобщаването приоритет. Направете вашето училище Обединено и преподавайте важността на приобщаването на следващото поколение лидери.

Здравни работници, учители и държавници: превърнете приобщаващото здравеопазване в правило, приобщаващите учебни планове и политики – в световен стандарт.

И работодатели: наемайте работници и служители с интелектуални затруднения, те могат да бъдат невероятни служители на всяко ниво от вашата организация и бизнес.“

СВЕТОВНА КАМПАНИЯ „ОСВЕТИ ПРИОБЩАВАНЕТО“. На 20 и 21 юли 2018 г. забележителни обществени сгради, стадиони и архитектурни обекти по света ще бъдат осветени в червено в подкрепа на Приобщаването. Спешъл Олимпикс България се обръща с апел към български общини, институции и спортни организации да се присъединят към този глобален празник, като осветят забележителна сграда в червено, направят снимка и споделят посланието за приобщаване, като използват социалните си медийни канали с #LightUpForInclusion и ни пратят снимка и информация за събитиетоЧрез този жест те ще се включат в глобалната проява на толерантност, уважение и празнуване на различията. Като осветят в ЧЕРВЕНО за приобщаване, ще допринесат за спешното обръщане на внимание на приобщаването на хората с интелектуални затруднения.

HTTPS://WWW.SPECIALOLYMPICS.ORG/LANDMARKS-LIGHTING-UP-FOR-INCLUSION.ASPX

На проведената пресконференция Спешъл Олимпикс България представи новия управителен съвет на организацията – инж. Храбър Натов – председател (част от движението от 1994г., баща на световния шампион по плуване от Световните игри на Спешъл Олимпикс Шанхай‘2007 – Храбър Натов), Виктор Христов (представител на атлетите на Спешъл Олимпикс), доц. д-р Никола Панайотов (преподавател в НСА „Васил Левски“, координатор зимни спортове в Спешъл Олимпикс от 2004г.), доц. д-р Светослав Стефанов (зам. декан на факултет „Педагогика“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, участва в Университетската програма на Спешъл Олимпикс от 2005г.), Катерина Генова (генерален секретар на Българска федерация по тенис, която развива програма по тенис за хора с увреждания), Люба Аргилашка (международен съдия по конен спорт, национален треньор по конен спорт на Спешъл Олимпикс от 2010г.), и Даниела Керкелова (спортен деятел, развива програмата на Спешъл Олимпикс в община Смолян от 2013г.). Новият спортен директор е д-р Стефка Джобова (преподавател на НСА „Васил Левски“, член на УС на Спешъл Олимпикс 2008-2018). Д-р Христо Христозов продължава да изпълнява функциите на национален директор.

Oписание на снимката от пресконференцията на Спешъл Олимпикс България от 19 юли 2018 в Пресклуб „България“ от ляво на дясно: Виктор Христов (представител на атлетите на Спешъл Олимпикс и член на Управителния съвет), д-р Христо Христозов (национален директор на Спешъл Олимпикс България), инж. Храбър Натов – председател на Спешъл Олимпикс България, Катерина Генова (генерален секретар на Българска федерация по тенис и член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс България)

 

Допълнителна информация:

тел. 02 98 666 91 и 0887 991 663

ел. поща: sobg@prosport-bg.net

www.sobg.prosport-bg.net и www.specialolympics.org

Close Menu