Skip to main content
news

#WeThe15: ГЛОБАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В ПОЛЗА НА 1.2 МИЛИАРДА ДУШИ С УВРЕЖДАНИЯ

By 19/08/2021No Comments
 • Редица международни организации се обединяват в кампания за трансформиране живота на 1,2 милиарда души, която ще продължи през следващото десетилетие
 • Кампания, водена от Международния параолимпийски комитет, Международния алианс за хора с увреждания, Съвета на ООН по правата на човека, ЮНЕСКО, Алианса на цивилизациите на ООН и др.
 • За първи път си сътрудничат Международният параолимпийски комитет, Спешъл Олимпикс, Игрите Инвиктус и Международният комитет за спорта за глухите
 • Излъчването на филм за кампанията, разкриване на символ и осветяване в емблематичния лилав цвят на забележителности акцентират днешното представяне на кампанията

Какво е WeThe15?

WeThe15 се стреми да бъде най-голямото движение за човешките права, което да представлява 1,2 милиарда хора с увреждания в света.

Чрез обединяването на множество международни организации, които споделят страстта за подобряване правата на хората с увреждания, през следващото десетилетие WeThe15 има за цел да сложи край на дискриминацията спрямо хората с увреждания и да действа като глобално движение, което публично води кампания за видимост, достъпност и приобщаване на хората с увреждания.

Международните организации ще работят заедно с правителствата, бизнеса и обществеността през следващото десетилетие, за да инициират промяна за най-голямата маргинализирана група в света, която съставлява 15% от световното население.

Какво цели да постигне WeThe15?

В съответствие с Програма 2030 на ООН за устойчиво развитие и Конвенцията за правата на хората с увреждания, WeThe15 има за цел да промени нагласите и да създаде повече възможности чрез:

 • Поставяне на хората с увреждания в центъра на програмата за многообразие и приобщаване
 • Прилагане на редица дейности, насочени към правителствата, бизнеса и обществеността за стимулиране на социалното включване на хората с увреждания
 • Разрушаване на обществените и системни бариери, които пречат на хората с увреждания да разгърнат своя потенциал и да бъдат активни членове на обществото
 • Осигуряване на по-голяма осведоменост, видимост и представителност на хората с увреждания
 • Насърчаване ролята на помощните технологии като средство за стимулиране на социалното включване

Кой участва?

WeThe15 се ръководи от Международния параолимпийски комитет (IPC) и Международния алианс за хора с увреждания (IDA) и обединява най-голямата коалиция от международни организации от света на спорта, правата на човека, политиката, бизнеса, изкуството и развлеченията. Към днешна дата участват 20 международни организации.

За първи път в историята Международният параолимпийски комитет, Спешъл Олимпикс, Фондация Игри „Инвиктус“ и Международният комитет за спорт за глухи хора обединяват усилията си, за да използват уникалната способност на спорта да ангажира огромна световна публика и да създаде положителни промени.

Към спортните организации през това десетилетие на действие се присъединяват Международния алианс за хора с увреждания, Съвета на ООН по правата на човека, Световната здравна организация, Световната банка, ЮНЕСКО, Кампанията за действие на ООН за устойчивото развитие, Европейската комисия, The Valuable 500, Global Citizen, Global Invalition Hub, Алианс на цивилизациите на ООН (UNAOC), Международен консорциум за хора с увреждания и развитие, C-Talent, ATscale-Глобалното партньорство за помощни технологии, Проект нула и Глобалният алианс на организациите за помощни технологии (GAATO).

Как ще започне кампанията?

За отбелязване старта на кампанията WeThe15 са планирани няколко важни събития:

 • Филм за кампанията: Създаден е 90-секунден филм, който е горд и ярък празник зна хората с увреждания. От днес (19 август) той ще се излъчва по множество дигитални канали, както и световни телевизионни канали с цел да се достигне до поне половин милиард души до края на септември.
 • Емблематичен лилав символ: Беше създаден и представен нов емблематичен лилав символ на приобщаване, демонстриращ, хората с увреждания, съставляващи 15% от  световното население вече не са маргинализирани. Лилавото отдавна е свързано с общността на хората с увреждания, но това е първият път, когато съществува ярък символ, който може да обедини общността и да призове за действия за промяна.
 • Осветяване в лилаво: Тази вечер, за да отпразнуваме старта на кампанията, над 85 емблематични забележителности, обхващащи няколко държави и часови зони, ще бъдат осветени в лилаво. Сред забележителностите, които ще бъдат осветени са Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Скай Тауър в Оукланд, Стадион Австралия в Сидни, Скайтрий Моста на дъгата в Токио и Д, Фонтанът Же д’О в Женева, Кулата Останкино в Москва, Римският Колизей, Лондонското око и Ниагарският водопад между Канада и САЩ.
 • Дигитални медии: Планирани са и няколко дейности в дигиталните медии. Това включва с използване на #WeThe15 в туитове и специална поредица от съдържание във Facebook за спорт за хора с увреждания. Instagram и Snapchat ще предоставят специални лилави филтри на своите потребители.
 • Токио 2020: Филмът за кампанията ще бъде излъчен по време на церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Токио 2020, достигайки приблизително 250 милиона души в световен мащаб. По време на игрите са планирани няколко други дейности.

Защо инициативата ще бъде 10-годишна?

Животът на 1,2 милиарда души, които формират най-голямата маргинализирана група в света, не може да се промени за една нощ. Ето защо, тази кампания е с продължителност едно десетилетие и е в съответствие с Програма 2030 на ООН за устойчиво развитие.

Защо е актуална сега?

През последните години имаше голям напредък по отношение на етническата принадлежност, половата и сексуалната ориентация, като част от програмата за многообразие и приобщаване, но уврежданията често се пренебрегват, въпреки факта, че засегнатите от увреждания надхвърлят и трите посочени сфери.

Тази кампания е необходима днес повече от всякога, защото хората с увреждания са са непропорционално засегнати от COVID-19 пандемията. Тъй като обществото има за цел да се възстанови по-добър начин, 1,2 милиарда хора с увреждания в света не трябва да бъдат изоставяни, а да бъдат поставени в центъра на Програмата 2030, за да гарантираме, че изграждаме приобщаващ и достъпен свят за всички.

Водени от Програма 2030 г. и Конвенцията за правата на хората с увреждания, всеки човек може да направи нещо различно, за да се гарантира успехът на кампанията WeThe15.

Защо лилавото се отличава и какво означава символът?

Всяко прогресивно движение се нуждае от силен символ и цвят, които да обединяват зад себе си.

Също както Движението LGBTQ+ има флаг с цветовете на дъгата, така и една от целите на WeThe15 е да обедини 1,2 милиарда хора с увреждания в света зад един цвят и символ.

#WeThe15 #Paralympics #ChangeStartsWithSport #SpecialOlympics #SpecialOlympicsBulgaria

Close Menu