Skip to main content
news

Международна конференция “Спортът – Инструмент за социално включване”

На 7 – 8 декември 2022 г. в парк хотел „Витоша“ – София Спешъл Олимпикс България, Фондация „ПроСпорт“, Дружество Европейско право проведоха Международната конференция „СПОРТЪТ – ИНСТРУМЕНТ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ“. Конференцията е под патронажа на Министерство на младежта и спорта.

В рамките на конференцията бяха връчени годишните награди “ПроСпорт’2022” за значим принос за разширяването на достъпа до спорт, за развитието на доброволчеството в спорта и на социалната мисия на спорта.. Ето кои са носителите: https://prosport-bg.net/2022-prosport-awards.

Събитието бе заключително в рамките на проекта „Овластяване на младите хора с интелектуални затруднения чрез спорт,“ финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз. Партньори по проекта са Спешъл Олимпикс България, Спешъл Олимпикс Босна и Херцеговина, Спешъл Олимпикс Сърбия, Университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен, Център Янеца Левча – Любляна, Асоциация за човешки права и социално приобщаване (Босна и Херцеговина), Тракийска асоциация за спорт сред природата (Турция), Спешъл Олимпикс Словакия, „To Ergastiri” – Гърция.

С програмата на конференцията може да се запознаете ТУК.

Цел на конференцията е да инициира дискусия за ролята на спорта като инструмент на социалната интеграция и овластяване. Чрез тази инициатива се стремим да насърчим дебата между публичните власти, спортните федерации, спортните клубове, доставчиците на спортни услуги, училищата, общините и контролните органи за предизвикателствата и добрите практики за развитието на спорта като инструмент за социално приобщаване, включително за насърчаване на доброволчеството и за гарантиране на правата на децата в областта на спорта.

Конференцията бе открита от д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България, Александър Станоевич, национален директор на Спешъл Олимпикс Сърбия и Храбър Натов, представител на атлетите на Спешъл Олимпикс България. Онлайн поздравление отправи Марта Джо Брайчич, вице-президент на Спешъл Олимпикс Европа Евразия.

„Спортът дава мечти, носи победи, носи загуби. Спортът овластява чрез мечтите, победите и загубите. Повече от 25 години програмата на Спешъл Олимпикс в България организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността“, сподели д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България.

Поздравителен адрес от името на Весела Лечева, министър на младежта и спорта, отправи Петър Бучков, заместник министър на младежта и спорта.

„Вашето успешно участие в редица спортни състезания и други съпътстващи събития допринася за все по-позитивната нагласа на обществото към хората с интелектуални затруднения, за утвърждаване на ценности като равноправие и толерантност, както и на социалната мисия н абългарския спорт“ – Весела Лечева, министър на младежта и спорта.

„Спортът обединява всички, и ни учи да бъдем търпеливи, да бъдем силни, да бъдем един отбор и да се подкрепяме. Не на последно място именно спорта е и ключа към по-здравословен начин на живот, особено на децата и младежите, което е една от дългосрочните цели на екипа на Държавната агенция за закрила на детето“, това каза по време на откриването д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

„УНИЦЕФ вярваме, че всяко дете има право да участва в спорт в сигурна и поощряваща среда. Вярваме, че спортът е мощно средство за развитие, приобщаване и добро здраве за всички деца. За децата и подрастващите с интелектуални затруднения спортът и играта подпомагат да се преодолеят предразсъдъци  и да се променят нагласи като се подчертаят умения и възможности“, сподели Карол Виньо, заместник представител на УНИЦЕФ за България.

„Ние в Агенцията за хората с увреждания“ сме с ясното съзнание, че спортът подпомага не само здравословното състояние на индивида, а и неговата социална адаптация. През изминалата година сме работили по седем проекта.

Доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания направи равносметка на подкрепените от агенцията проекти, свързани със спорт. „През изминалата година сме подкрепили седем проекта, обхващащи около 500 човека, и подкрепени финансово на стойност 111 798 лв. Използвам случая да ви кажа, че можете да разчитате на Агенцията за хората с увреждания да реализираме общи проекти“, сподели той.

Проф. Даниела Дашева, преподаватрл в Национална спортна академия „Васил Левски“, бивш министър на младежта и спорта и член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отправи поздравление към уастниците, като подчерта че работата в областта на спорта за хора с увреждания е в голяма степен резултат от усилията и работата на спортната академия, на науката.

„Съвременното българско училище трябва да е „училище за всички“, което поема отговорност за всички деца и ученици, включително за децата и учениците със специални образователни потребности, като осигурява качествено обучение и възпитание, подкрепа за социалното им приобщаване и така допринася за постигане на повишено качество на техния живот. В ден като този всички ние следва да отдадем заслужено внимание и да акцентираме върху таланта и способностите на нашите специални спортисти, да обърнем внимание на теми като включването на хората със специални потребности в живота на общността, наемането им на работа и правото им на достоен  живот“, подчертава проф Сашо Пенов, Министър на образованието и науката, в поздравителен адрес към участниците.

Сред дискутираните теми по време на двудневната конференция бяха осигуряването на възможности за спорт за хора с увреждания, предизвикателствата пред приобщаващото образование и спортът за деца в свободното време, детската градина и училище. Условия и предпоставки за осигуряване на сигурна среда за практикуване на спорт, технологиите в полза на приобщаващия спорт, и млалдите лидери в спорта. Дискутирани бяха организационни предизвикателства пред развитие на приобщаващия спорт.

Запис от конференцията може да бъде гледан на фейсбук страницата на Спешъл Олимпикс България:

https://www.facebook.com/sobulgaria.

За връзка с медиите: Диана Банчева, програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, тел. 0885 321 361, diana@sreda.net.

Close Menu