Skip to main content
EBWnews

UNIFIED BASKETBALL НА ТУРНИРА „АЗ СЪМ ТОЛКОВА ДОБЪР, КОЛКОТО И ВСИЧКИ МОИ ВРЪСТНИЦИ“

20 април 2024, София: Моделът за обединен баскетбол на Спешъл Олимпикс (Unified Basketball) бе представен на турнира “Аз съм толкова добър, колкото и всички мои връстници”, проведен на 20 април 2024 в спортната зала на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Събитието бе организирано от Българска федерация „Спорт за всички“, спортен клуб „Обединен спорт за всички“  с подкрепата на Министерството на младежта и спорта по Програма за развитие на спорта за всички и Национална спортна академия “Васил Левски”.

В турнира участваха баскетболните отбори на “Обединен спорт за всички”, Френски лицей „Виктор Юго“ – София, БК „Спортни таланти“ и БК на Национална спортна академия.

В надпреварата участваха атлетите от СК „Обединен спорт за всички“: Камен Тодоринчев, Йордан Димов, Емануил Христов, Иво Андонов, Андрея Томов, Никола Тагарев, Димитър Тенчев и Валентин Дъбов от БК “Хебър”, Пазарджик. Треньори бяха Иван Иванов и Виктор Фам. Дарина Чимева – партньор.

Моделът Unified Basketball на Спешъл Олимпикс създава възможност в отборите да участват атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. По този начин с приобщаването чрез спорт се постига и социално интегриране между атлети и партньори.

В обединения отбор на Спешъл Олимпикс България участват атлети и партньори от СК „Обединен спорт за всички“, БК „Академик“ – Пловдив, БК „Хебър“ – Пазарджик, БК на Национална спортна академия, студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ на Национална спортна академия “Васил Левски”.

„Участието на обединения отбор на Спешъл Олимпикс България в турнира е важно за представянето на предстоящите Европейски турнири по баскетбол – 5х5 за жени в Сърбия на 5-9 юни 2024, 5х5 за мъже – в Литва на 17-20 юни 2024, и 3х3 на FIBA Open в Швейцария 15-16 юни 2024“, споделя националния координатор на програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България доц. Мариана Борукова.

ПРОГРАМА ПО БАСКЕТБОЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2005 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола под ръководоството на проф. Росица Църова от НСА „Васил Левски“. От 2019 г национален координатор на програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България е доц. Мариана Борукова, преподавател в НСА „Васил Левски“. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ обединеният отбор отбеляза звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022. Завърна се със златни медали от първия по рода си Европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, проведен в Италия през октомври 2022 г. Първото участие на български отбор с треньори доц. Мариана Борукова, Тина Димитрова и Иван Иванов в най-голямото спортно приобщаващо събитие – Световни летни игри на Спешъл Олимпикс (Берлин‘2023) се увенча със сребърни медали. 

ПАРТНЬОРСТВО С БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БАСКЕТБОЛ

Партньорството между Спешъл Олимпикс България и българската баскетболна общност датира от 2005 г. Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, подкрепата на г-н Георги Глушков и г-жа Сара Велкова Хънт, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милиона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни по света. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения.

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

Програмата на Спешъл Олимпикс в България стартира през 1994 г. и оттогава организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността. Работейки с широк кръг от партньори – държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци – Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения.

Close Menu